Η ομάδα που έχει ολοκληρώσει σεζόν με τον τεχνικό που ξεκίνησε λιγότερες φορές, ανάμεσα στους τέσσερις "μεγάλους" είναι ο Ολυμπιακός.

Στα χρόνια της Α εθνικής οι αλλαγές στους πάγκους γίνονταν πιο δύσκολα. Από την αφετηρία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αυτό διαφοροποιήθηκε και ιδίως την τελευταία δεκαετία η κατάσταση… ξέφυγε. Η ομάδα που έχει ολοκληρώσει σεζόν με τον τεχνικό που ξεκίνησε λιγότερες φορές, ανάμεσα στους τέσσερις “μεγάλους” είναι ο Ολυμπιακός.

Οι “ερυθρόλευκοι” 25 χρονιές δεν προέβησαν σε αντικατάσταση προπονητή, μεσούσης της περιόδου. Στις υπόλοιπες 34, κάποιος τεχνικός είδε πρόωρα την πόρτα της εξόδου. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο… 50%-50%, με 30 χρονιές ο προπονητής να μένει μέχρι το τέλος και 29 να απολύεται πριν από το φινάλε. Πιο σταθερές ομάδες παρουσιάζονται οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Οι “πράσινοι” έχοντας μολις τέσσερις αλλαγές την πρώτη εικοσαετία, συνολικά ολοκλήρωσαν 35 περιόδους με τον ίδιο προπονητή και αντικατέστησαν τις υπόλοιπες 24.

Στην “Ένωση” η πρώτη εικοσαετία εθνικού ποδοσφαίρου περιλαμβάνει έξι αντικαταστάσεις και σε συνδυασμό με τις δέκα ολοκληρωμένες σεζόν που βρέθηκε στον πάγκο της ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, την ανεβάζουν συνολικά στις 33 που εμπιστεύτηκαν στον πάγκο τον ίδιο προπονητή. Στις υπόλοιπες 24 ο τεχνικός αντικαταστάθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την οκταετία Μπάγεβιτς (88-96), μόλις τέσσερις άλλοι προπονητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν μία σεζόν: Ραβούσης, Σάντος, Φερέρ, Χιμένεθ. 

Οι… προκάτοχοι του Sir Takis

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα social media είναι συχνά ευρηματικοί. Έχουν χιούμορ και αυτή είναι η καλή πλευρά της νέας τάξης δεδομένων και επικοινωνίας. Ένα από τα… viral αφορούν στον Τάκη Λεμονή. Ο Έλληνας τεχνικός, κάθε φορά που… τρίζει η καρέκλα στον πάγκο του Ολυμπιακού, ή ακόμα και εκείνη άλλων ομάδων του εξωτερικού, βρίσκεται στο επίκεντρο. Με μία φωτογραφία του και το παραδοσιακό ” Welcome Takis Lemonis”, τον έχουμε δει στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, της εθνικής ομάδας, ακόμα και της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά οι ελληνικές ομάδες έχουν “στρατιώτες”. Οι προηγούμενοι όμως, βρίσκονται στην εποχή προ… social, γι’ αυτό και δεν έχει γίνει αντίστοιχος θόρυβος. Τα χαρακτηριστικά τους είναι κοινά: Συνήθως πρώην ποδοσφαιριστές, που προσέφεραν από διαδορετικές θέσεις και που δεν ακολούθησαν ουσιαστικά καριέρα προπονητή. Στην ΑΕΚ, στα τέλη της δεκαετίας του 70 ήταν ο Ανδρέας Σταματιάδης, ο οποίος ανέλαβε χρέη πρώτου τεχνικού το 1978 και 1979. Ιδίως τη δεύτερη σεζόν, καθοδήγησε την ομάδα σε έντεκα αγώνες, έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στην κατάκτηση του τίτλου. Σε διαδοχικές χρονιές, 1983 και 1984 στον πάγκο της “Ένωσης” βρέθηκε και ο Κώστας Νεστορίδης.

Στον Ολυμπιακό στη δεκαετία 70 ο Γιώργος Δαρίβας βρέθηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους στον πάγκο της ομάδας. Πιστός στρατιώτης ήταν και ο Θανάσης Μπέμπης με τέσσερις παρουσίες, όσες έχει και ο Τάκης Λεμονής, ως αντικαταστάτης κάποιου άλλου τεχνικού, κατά τη διάρκεια μίας σεζόν. Στον Παναθηναϊκό ο… αιώνια πιστός ακούει στο όνομα Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, ο οποίος εκτέλεσε χρέη προπονητή σε τρεις περιπτώσεις, στις αρχές δεκαετίας του 80. Ισάριθμες παρουσίες, ως αντικαταστάτη και για τον Χουάν Ρότσα, πρώτη το 1994 και τελευταία το 2013. Στον ΠΑΟΚ ο Δημήτρης Καλογιάννης ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε τρεις φορές να βοηθήσει την ομάδα από το 68 ως το 79. Ο Μιχάλης Μπέλλης ισάριθμες φορές τη δεκαετία του 80, όπως και ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε τον… μόνιμο υπηρεσιακό προπονητή, τη τριετία 13-15, με ισάριθμες παρουσίες.

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου Σταύρος Σαράφης είναι εκείνος που σε πέντε διαφορετικές σεζόν, εκτέλεσε χρέη πρώτου προπονητή. Στη πρώτη του ήταν στον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, το 1981 και στις υπόλοιπες τέσσερις με παρουσία σε αγώνα πρωταθλήματος.