Ο τρελός χορός εκατομμυρίων γύρω από τον Πρίγιοβιτς, το άλμπουμ στιγμών ενός ανθρώπου που πριν επτά χρόνια δεν ήταν καθόλου σίγουρος ότι έκανε καλά που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο-Από την αβεβαιότητα στην απόλυτη καταξίωση

Τον Αύγουστο του 2012 η είδηση ότι η νορβηγική Τρόμσο έπαιρνε έναν Σέρβο επιθετικό, τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς μάλλον δεν έλεγε και πολλά πράγματα στους περισσότερους.

Ισως να έλεγε κάτι στη νορβηγική ομάδα, σίγουρα όμως έλεγε πολλά στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή που τα 191 εκατοστά του ύψους του, αυτά τα γεμάτα αυτοπεποίθηση τώρα, τότε ήταν γεμάτα αβεβαιότητα, μέχρι τότε για το αν έκανε καλά που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. 

Ο Πρίγιοβιτς είναι το πρόσωπο (και αυτών) των ημερών. Βλέπει γύρω του να έχει στηθεί (πάλι) ένας τρελός εκατομμυρίων. Δεν ήταν πάντα έτσι. Την προηγούμενη άνοιξη έδωσε συνέντευξη για τη σερβική έκδοση του περιοδικού “Gloria”. Η φωτογράφιση είχε γίνει στο σπίτι της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη από όπου και η οικογενειακή φωτογραφία στην αρχή του θέματος. Κι ο τίτλος: “Τα γκολ και τα παιδιά δεν είναι ποτέ αρκετά”.

Ο Πρίγιοβιτς, όταν γυρνάει τον χρόνο πίσω, στέκεται στην εποχή (2012) που από την Ελβετία θα πήγαινε στη Νορβηγία. Στην Ελβετία είχε παίξει στη Σιόν. 

Και είχε παίξει, λιγότερο από ό,τι στη Σιόν, και στη Λωζάνη.

Θα γυρίσει τον χρόνο πίσω και θα σταθεί στο τότε. “Οπως όλοι σχεδόν οι νεαροί, όταν ήμουν 22 χρόνων, αναρωτιόμουν αν το ποδόσφαιρο ήταν η σωστή επιλογή για μένα. Ηταν η εποχή που είχα πάει στη Σιόν, προπονιόμουν στο γήπεδο με 4-5 ακόμη επιθετικούς και ο προπονητής δεν με υπολόγιζε. Και τότε, το πρώτο θαύμα έγινε. Ηρθα σε επαφή με τους ανθώπους της Τρόμσο. Μου είπανε ότι θα με παίρνανε αν θα περνούσανε στον επόμενο γύρο του Europa League. Περάσανε. Σύντομα πήγα στην Τρόμσο και η καριέρα μου ξαναφτιάχτηκε. Εχασα 5 κιλά σε τρεις μήνες. Καταλάβαινα ότι ήταν μια ευκαιρία για μένα να δείξω τι μπορώ να κάνω και ήξερα ότι θα κάνω το καλύτερο για να πετύχω”. 

Ενα από τα τατουάζ στο (γεμάτο από αυτά) κορμί του Σέρβου είναι και ο παγκόσμιος χάρτης επειδή του αρέσει να ταξιδεύει. Κι ένα άλλο που “τυλίγεται” στο αριστερό του χέρι γράφει: «Αν δε ρισκάρεις, δε θα πετύχεις». Δεν έγιναν τυχαία.

Ο γεννημένος στην Ελβετία από Σέρβους γονείς (έπαιξε και στις μικρές εθνικές της Ελβετίας αλλά διάλεξε Σερβία γιατί “στις φλέβες υπάρχει σερβικό αίμα”) άρχισε από νωρίς να ψάχνει την τύχη του. Σε ηλικία 16 ετών πάει στη β’ ομάδα της Πάρμα και δύο χρόνια μετά κάνει ντεμπούτο του στην Serie A, σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Ρετζίνα. Δεν στέριωσε.

“Αμούστακο” παιδί ακόμη και με κοντό μαλλί (τα άφησε μετά να μακρύνουν) πάει στην Αγγλία, δοκιμάστηκε από την Ντέρμπι Κάουντι, σκόραρε τρεις φορές σε φιλικό κόντρα στη δεύτερη ομάδα της Άρσεναλ και έγινε η μεταγραφή. 
Ούτε και εκεί όμως ο δρόμος είναι στρωμένος για αυτόν. Πάει δανεικός στη Γέοβιλ και μετά στη Νορθάμπτον. Είναι κοντά στο αδιέξοδο. προπονητής στην Ντέρμπι Κάουντι πάει (2009) ο Νάιτζελ Κλαφ. Φαίνεται ότι δεν τον υπολογίζει. Κάποια στιγμή, σε μια διακοπή του Πρωταθλήματος λόγω εθνικών ομάδων, από την πρώτη ομάδα που είχε πάει για προετοιμασία στην Πορτογαλία, έμειναν πίσω μόνο 4 παίκτες. Ο Πρίγιοβιτς ζήτησε άδεια για δύο μέρες για να πάει στην οικογένειά του στην Ελβετία. Δεν του την έδωσαν. “Καλύτερα να τρέχω μόνος μου”, είπε. 

Το πέρασμά του από την Αγγλία μπορεί να μην ήταν καλό όμως οι Αγγλοι τον θυμήθηκαν όταν τον Οκτώβριο του 2017 ένα δικό του γκολ έστειλε τη Σερβία (στο ματς με τη Γεωργία) στο Μουντιάλ της Ρωσίας το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο “Derbytelegraph” έκανε αφιέρωμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Τι έγινε μετά; Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από ένας επιθετικός που δεν χρησιμοποιούσε η Ντέρμπι Κάουντι στον παίκτη που έστειλε τη Σερβία στο Μουντιάλ”.

Ναι, ήταν Οκτώβριος του 2017 που η καριέρα του, το έφερε έτσι που σε εκείνο το ματς της Σερβίας με τη Γεωργία, να είναι αυτός που θα πετύχει το γκολ που έστειλε τη Σερβία στο Μουντιάλ.
Και περίπου το ίδιο διάστημα, η Νορθάμπτον έκανε σχετικό ποστάρισμα στον λογαριασμό της ομάδας στο twitter, με τη φωτογραφία του.

Με έναν δικό του τρόπο λοιπόν, ο Πρίγιοβιτς άφησε το αποτύπωμά του και στην Αγγλία, χρόνια μετά. Οι σταθμοί στην καριέρα του, πολλοί. Από την Πάρμα, στην Αγγλία κι από την Αγγλία, στην Ελβετία, στη Σιόν και στη Λωζάνη. 
Σε εκείνο το διάστημα, της Ελβετίας, μπορεί τα γκολ στο γήπεδο να μην μπαίνουν με τη συχνότητα που ο ίδιος θέλει αλλά εκτός γηπέδων βάζει το μεγαλύτερο γκολ. Σε ένα πάρτι, στο Βελιγράδι, γνωρίζει τη Μαρίνα. Η έλξη είναι αμοιβαία, αρχίζουν να βγαίνουν, πότε ο ένας πάει στο Βελιγράδι, πότε η Μαρίνα πηγαίνει στην Ελβετία.
Ωσπου όπως έχει πει η Μαρίνα, το πρώτο φιλί το δίνουνε στον κινηματογράφο, βλέποντας την ταινία “Due Date” (ο ελληνικός τίτλος, “Μη Σπρώχνεις, Έρχομαι”),  με Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Ζακ Γαλιφιανάκη. 

Από ένα σημείο και μετά, μένουν μαζί. “Οι λογαριασμοί του τηλεφώνου μας “σκότωναν”, λέει η Μαρίνα ενώ ο Πρίγιοβιτς αποκαλύπτει, σε συνέντευξη που έδωσε πέρσι την άνοιξη: “Δεν ήταν έτσι, έξι-επτά χρόνια πριν. Εχτισα την καριέρα μου, βήμα-βήμα, δεν είχα βοήθεια εκτός από τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου και για αυτό όλα όσα έχω πετύχει μέχρι τώρα, αξίζουν”. 
Με τη γυναίκα του πλέον μαζί, πηγαίνει στη Νορβηγία. Παίζει στην Τρόμσο. Συνεχίζει στη Σκανδιναβία και πάει στη Σουηδία και στην Τζουγκάρντεν. 

Από τη σουηδική ομάδα θα φύγει το 2014 και θα πάει στην τουρκική, Μπολουσπόρ, γιατί νιώθει ότι από εκεί -κι ας είναι Β’ Τουρκίας- θα βρει βατήρα για νέο ξεπέταγμα. Σε 31 παιχνίδια βάζει 16 γκολ και ξαναμπαίνει στο προσκήνιο για τα καλά.

Το 2015 πηγαίνει στη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου μεταξύ άλλων, θα έχει συμπαίκτη, τον Στόγιαν Βράνιες (οι δυο τους μαζί στη φωτογραφία που ακολουθεί) εξ ου και οι σχέσεις που είχε και με τον Ογκνιεν Βράνιες (τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ) και τα πειράγματα μεταξύ τους, στο instagram. 

Κι από τη Λέγκια, η συνέχεια πια είναι λίγο-πολύ γνωστή και πρόσφατη. Τον Ιανουάριο του 2017, ΠΑΟΚ δίνει 1,9 εκατ. ευρώ και 10% ποσοστό μεταπώλησης στη Λέγκια και παίρνει τον παίκτη. Ο Πρίγιοβιτς θα αμείβεται με 850.000 ευρώ ετησίως. Και πριν από έναν χρόνο, με τους Κινέζους τότε να πολιορκούν, ο ΠΑΟΚ του κάνει αναπροσαρμογή συμβολαίου (περίπου διπλασιασμός) και λίγο πριν έχει πάει και τη ρήτρα στα 10 εκ. ευρώ. Και η φωτογραφία από το deal με τον Γιώργο Σαββίδη και τον μάνατζερ του παίκτη. 

Η Μαρίνα, η γυναίκα του, έχει πει και για μια παλιότερη πρόταση από την Κίνα, το διάστημα που τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ. “Τον χειμώνα του 2017 είχαμε μια πρόταση με πολλά εκατομμύρια δολλάρια από κινεζική ομάδα. Δεν ήθελα να πάω στην Κίνα. Επιλέξαμε τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη και δεν κάναμε λάθος. Πήγα μαζί του έναν μακρύ δρόμο, από την ποδοσφαιρική ανωνυμία μέχρι σήμερα που δεν μπορεί να περπατήσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τους πολλούς οπαδούς που θέλουν να βγούνε φωτογραφία μαζί του. 

Λατρεία για την κόρη του, την Ελιάνα που είναι δύο χρόνων και που προσφάτως (στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ, στις 19/12) τα πλάνα των καναλιών Novasports γέμισαν γλύκα τις οθόνες.

“Είναι η πριγκίπισσά μου, το γούρι μου. Κάθε φορά που έρχεται στο γήπεδο σκοράρω”, λέει ο Πρίγιοβιτς και προσθέτει η Μαρίνα: “Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα παιδιά. Θα ήταν κρίμα να μην έχει η Ελι αδερφό ή αδερφή. Ο Αλεξάντερ και εγώ ονειρευόμαστε μια μεγάλη οικογένεια και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να το κάνουμε αυτό”. 

Το μεγάλο τατουάζ που έχει στην πλάτη αποτυπώνει τον Στεφάν Ντούσαν, που υπήρξε βασιλιάς της Σερβίας από τις 8 Σεπτεμβρίου 1331 και Τσάρος Σερβίας και Ρωμανίας από τις 16 Απριλίου 1346 μέχρι τον θάνατό του (1355).

Επί των ημερών του η Σέρβικη Αυτοκρατορία είχε την μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο Σέρβος «Μέγας Αλέξανδρος».

Εχει επίσης πει για τα τατουάζ του: «Ένα από τα αγαπημένα μου τατουάζ είναι το ”ζερό” της ρουλέτας στο αριστερό μου χέρι. Το μηδέν είναι το μοναδικό νούμερο με διαφορετικό χρώμα στη ρουλέτα. Έτσι, βλέπω κι εγώ πάντα τον εαυτό μου: λίγο διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους».