Τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, προβληματίζουν έντονα τους συλλόγους σε ένα ακόμη επίπεδο: τα συμβόλαια με ημερομηνία λήξης την 30η Ιουνίου 2020.
Προτού σπεύσει οποιοσδήποτε να θεωρήσει το θέμα των συμβολαίων που ολοκληρώνονται την 30η Ιουνίου του 2020 ως λήξαν, με την παρέμβαση της FIFA και τη διευκόλυνση που (θα) παράσχει, ας το ξανασκεφτεί. Το ζήτημα είναι ακανθώδες και αυτό το ρόδο δεν έχει μόνο ένα αγκάθι. Όπως σωστά επισημαίνουν μέλη της νομικής κοινότητας παγκοσμίως, ουδείς μπορεί να υποχρεώσει κάποιον εργαζόμενο να παρατείνει τη σχέση με τον εργοδότη του, πέραν της αναγεγραμμένης ημερομηνίας στο συμβόλαιο των δύο πλευρών.
Επομένως, με μια πρώτη εκτίμηση των ειδικών, το πολυεπίπεδο ζήτημα θα λυθεί εσωτερικά. Η κάθε Λίγκα ή ακόμη καλύτερα ο κάθε σύλλογος θα αποταθεί στους ποδοσφαιριστές του για να βρεθεί η λύση. Ένα άλλο αγκάθι του…λουλουδιού είναι οι δανεικοί, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες την 1η Ιουλίου θα επέστρεφαν στις ομάδες στις οποίες ανήκουν. Συν τοις άλλοις, σε μερικά συμβόλαια υπάρχουν ρήτρες που αυτομάτως ενεργοποιούνται ή δανεισμοί που μετατρέπονται σε υποχρεωτικές αγορές.
Εξειδικεύοντας την έρευνα στους συλλόγους της La Liga, ο παρατηρητής μπορεί με ευκολία να επισημάνει πως το δοκιμαζόμενο (για διοικητικούς λόγους) «καράβι» της Μπαρτσελόνα, δεν έχει σκοτούρες γι’ αυτόν τον ύφαλο. Είναι η μοναδική ομάδα της Primera που δεν έχει ούτε έναν ποδοσφαιριστή με λήξη συμβολαίου την τελευταία ημέρα του προσεχούς Ιουνίου. Επίσης, στο δυναμικό της δεν έχει δανεικό ποδοσφαιριστή, περιμένοντας 7 παίκτες της να επιστρέψουν από δανεισμό.
Η Μπιλμπάο έχει το 0 στην κατηγορία «δανεικός ποδοσφαιριστής», ενώ Ρεάλ Μαδρίτης και Αλαβές δεν έχουν ποδοσφαιριστές με λήξη συμβολαίου στις 30 Ιουνίου. Συνολικά στην ισπανική ελίτ υπάρχουν 114 παίκτες, που δεν γνωρίζουν το μέλλον τους, είτε έχοντας συμβόλαιο έως την ημερομηνία ορόσημο είτε όντες δανεικοί.
Προφανώς οι ποδοσφαιρικές αρχές σε κάθε χώρα, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η FIFA, θα επιληφθούν των ζητημάτων, όμως το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως αυτό το καλοκαίρι θα έχει…μπόλικες διαπραγματεύσεις.