Σίγουρα, κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει για το φαινόμενο της πεταλούδας. Δηλαδή, πως η πιο μικρή αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα πάντα. Αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Ας δούμε οκτώ αλλαγές, που άλλαξαν τη ροή ενός παιχνιδιού!

Σίγουρα, κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει για το φαινόμενο της πεταλούδας. Δηλαδή, πως η πιο μικρή αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα πάντα.
Είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.

Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι “αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα”.
Αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο. 

Ρωτήστε τους φίλους της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ οι οποίοι το διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι  στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999! 
Πριν γίνει η εισαγωγή των αλλαγών στο ποδόσφαιρο, αν κάποιος παίκτης τραυματίζονταν έπρεπε να αφήσει αναγκαστικά την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Με τον καιρό, οι προπονητές είδα το τακτικό πλεονέκτημα που μπορούσαν ν΄αποκτήσουν αλλάζοντας ποδοσφαιριστές .

ΟΛΕ ΓΚΟΥΝΑΡ ΣΟΣΛΚΙΕΡ
Πρώτος στην λίστα των ποδοσφαιριστών που μπήκαν ως αλλαγή και έκαναν τη διαφορά είναι αναμφισβήτητα ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. 
Υπέγραψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1996 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 25 Αυγούστου στο πρωτάθλημα. Μπήκε ως αλλαγή στο 64 στην θέση του Ντέιβιντ Μέι και σκόραρε στο 70 στο τελικό 2-2! Στην πρώτη του σεζόν, αγωνίστηκε σε 32 ματς στην Πρέμιερ Λικγ και μπήκε ως αλλαγή στα 25 πετυχαίνοντας 18 γκολ!
Το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του το πέτυχε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις καθυστερήσεις απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου για να  δώσει το τρόπαιο στην ομάδα του! Η ασίστ στο δεύτερο γκολ, ήρθε από ένα ακόμη παίκτη που είχε μπει ως αλλαγή τον Τέντι Σέριγχαμ! 

ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΙΛ
O Γκάρεθ Μπέιλ ανήκει στις αλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν και έγραψαν ιστορία! 
Ο Ουαλός, ήταν έξαλλος όταν έμαθε πως δεν ήταν στις 11 επιλογές του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2018 απέναντι στην Λίβερπουλ.
Το ματς ήταν ισόπαλο 1-1 και ο Μπέιλ μπήκε στο παιχνίδι στο 61ο λεπτό και άλλαξε αμέσως τη ροή του αγώνα! Στο 64 και στο 83 πέτυχε 2 γκολ για να σφραγίσει τη νίκη της ομάδας του και να δώσει απάντηση στον Ζιζού που δεν τον επέλεγε να ξεκινήσει. 

ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΜΠΕΛΕΤΙ
Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάιο του 2006 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε την Άρσεναλ. Το ματς ήταν ισόπαλο 1-1 με τους «κανονιέρηδες» να αγωνίζονται με δέκα παίκτες από το 17ο λεπτό εξαιτίας της αποβολής του Γιενς Λέμαν. 
Στο 71ο λεπτό, ο κόουτς της Μπάρτσα, Φρανκ Ράικαρντ, ρίχνει στο ματς τον Τζουλιάνο Μπελέτι στη θέση του Ολεγκέρ. Ο Βραζιλιάνος εννιά λεπτά αργότερα βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα και η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο. 

ΣΕΡΧΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ
Remontada! Η απλά η επιστροφή! Το βράδυ της 8ης Μαΐου του 2017 έγινε ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα έχοντας χάσει το πρώτο ματς στο Παρίσι από την Παρί με 4-0, χρειάζονταν ένα θαύμα για να προκριθεί. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Νεϊμάρ με 2 γκολ, όμως το γκολ του Καβάνι είχε κάνει και πάλι τα πράγματα δύσκολα για την Μπάρτσα. Στο 90 το ματς ήταν 5-1, όμως οι Καταλανοί χρειάζονταν ένα ακόμη γκολ για την πρόκριση! Ο Σέρχι Ρομπέρτο μπήκε στο ματς στο 76 στη θέση του Ραφίνια. Στις καθυστερήσεις του αγώνα πέτυχε το 6-1 για να σφραγίσει την μεγαλειώδη νίκη της ομάδας του και να της δώσει το εισιτήριο για τα προημιτελικά!

ΒΑΪΝΑΛΝΤΟΥΜ
Το ματς για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2018/19 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα συγκαταλέγεται επίσης σε ένα από τα ωραιότερα ματς! 
Οι «μπλαουγκράνα», έχοντας επικρατήσει με 3-0 στο πρώτο ματς, ήταν το απόλυτο φαβορί για να πάρουν την πρόκριση, όμως η Λίβερπουλ, δίδαξε ποδόσφαιρο στο δεύτερο παιχνίδι. Προηγήθηκε με τον Οριγκι στο έβδομο λεπτό όμως τα περισσότερα γκολ ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο.
Ο Γιούγκερν Κλοπ, βγάζει από το ματς τον Ρόμπερτσον βάζοντας τον Βαϊνάλντουμ. Ο Ολλανδός μέσα σε δύο λεπτά σκοράρει δύο φορές, στο 54 και το 56 για να κάνει το 3-0! Το τελικό 4-0ο έγραψε ο Ορίγκι που σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του στον τελικό εκεί που επικράτησε της Τότεναμ. 

ΕΝΤΕΡ
Στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2016 στη Γαλλία, η διοργανώτρια χώρα ήταν το φαβορί απέναντι στην Πορτογαλία. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ήθελε όσο τίποτα, η ομάδα του να κατακτήσει το τρόπαιο, όμως τραυματίστηκε στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης και με δάκρυα πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου. Στο 79ο λεπτό του αγώνα, ο Φερνάντο Σάντος, ρίχνει στο ματς τον Έντερ στη θέση του Ρενάτο Σάντσες. Ο Έντερ στο 109 πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης για να στείλει την Πορτογαλία στα ουράνια!

ΜΑΡΙΟ ΓΚΕΤΣΕ 
Μπορεί ο Μάριο Γκέτσε να μην είναι ο παίκτης που έχουμε απολαύσει στο παρελθόν, όμως ανήκει στις αλλαγές που έγραψαν ιστορία! 
Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στη Βραζιλία, η Γερμανία αντιμετώπισε την Αργεντινή και η κανονική διάρκεια τελείωσε ισόπαλη χωρίς γκολ. Ο Γκέτσε είχε περάσει ως αλλαγή στο 88ο λεπτό στην θέση του Κλόζε και στο 113 νίκησε τον Ρομέρο για να σκοράρει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης! Η Γερμανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο!

ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ
Η αλλαγή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, μπορεί να χαρακτηριστεί και η πιο παραγωγική αλλαγή! 
Τον Σεπτέμβριο του 2015, Η Μπάγερν ήταν πίσω στο σκορ 1-0 κόντρα στην Βόλφσμπουργκ με γκολ του Καλιγκούρι. Ο Πεπ Γουαρδιόλα αποφασίζει να περάσει στον αγώνα τον Ρομπερτ Λεβαντόφσκι, ώστε να γυρίσει το ματς. Ο Πολωνός στο 51, 52, 55, 57 και 60, πετυχαίνει πέντε γκολ και παράλληλα γίνεται ο άνθρωπος που σκοράρει πέντε γκολ μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!