Η παύση κάθε αθλητικής δραστηριότητας πλήττει σημαντικά έναν τεράστιο κύκλο εργασιών, με την ιταλική οικονομία να μην αποτελεί εξαίρεση στην εποχή της πανδημίας, καθώς σχεδόν το 4% του Α.Ε.Π. προκύπτει από τον αθλητισμό.

Ενδεχομένως κάποιοι να μην το έχουν σκεφτεί, αλλά πίσω από ένα γκολ, ένα δίποντο, μια ομάδα βόλεϊ, έναν αθλητή στίβου, ζει και αναπνέει ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας. Ο αθλητισμός, επαγγελματικός κι ερασιτεχνικός, αποτελεί πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας κάθε χώρας με την Ιταλία να μην ξεφεύγει από τον κανόνα. Ο κορωνοϊός φέρνει με ανεπιθύμητο τρόπο στην επιφάνεια όλα τα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τον ξαφνικό θάνατο αυτού του κυττάρου στον οργανισμό του κράτους. 

Περισσότεροι από 14,2 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται άμεσα κι έμμεσα στον ιταλικό αθλητισμό. Μόνο τα μέλη των Ομοσπονδιών των μεγάλων αθλημάτων, καθώς και όσων βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι το 9,6% του πληθυσμού της χώρας. Ο αθλητισμός είναι υπεύθυνος «άμεσα» για το 1,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αφού «παράγει» 30 δις ευρώ. Η ατμομηχανή αυτού του τρένου, είναι προφανώς το ποδόσφαιρο (επαγγελματικό/ερασιτεχνικό) συνεισφέροντας τα 5 από αυτά τα 30 δις. Εάν προσμετρηθεί ο «έμμεσος» αντίκτυπος, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 60 δις ευρώ και το ποσοστό του ιταλικού Α.Ε.Π. πηγαίνει στο 3,8%.

Σχεδόν όλοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τις οικονομικές απώλειες –κυρίως της Serie A- σε περίπτωση οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων. Υπολογίζεται πως στο χειρότερο σενάριο, το ποδόσφαιρο θα χάσει το 40% των εσόδων του, ποσοστό βεβαίως που θα…απουσιάσει κατ’ αντιστοιχία και από το Α.Ε.Π. Όμως αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελίτ του ιταλικού βόλεϊ και μπάσκετ. Στη Superlega, την πρώτη κατηγορία στο βόλεϊ ανδρών, οι ιθύνοντες υπολογίζουν απώλεια εσόδων 24 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου το ήμισυ από τα 52 εκ. που παρουσίασε ως έσοδα η Λίγκα την προηγούμενη σεζόν. 

Σύμφωνα με την Deloitte, η κατάσταση δε διαφέρει στο μπάσκετ. Η Lega Basket Serie A είχε την προηγούμενη σεζόν έσοδα ύψους 110 εκ. ευρώ. Την τρέχουσα θα χάσει περίπου τα 40 εκ. εξαιτίας της πανδημίας. Απολύτως λογικό, αφού το στήριγμα των συλλόγων, δηλαδή οι χορηγοί, υποφέρουν. Οι ιταλικές ομάδες μπάσκετ της πρώτης κατηγορίας, βασίζουν το 60% του πορτοφολιού τους στους χορηγούς, το 35% στα εισιτήρια και το υπόλοιπο 5% στα τηλεοπτικά δικαιώματα. 

Πηγές: Corriere dello sport, sporteconomy.it, La Repubblica