Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ διασταύρωναν τα ξίφη τους στο F4 του Βερολίνου, σε μια μεθυστική μπασκετική παράσταση! 

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ διασταύρωναν τα ξίφη τους στο F4 του Βερολίνου, σε μια μεθυστική μπασκετική παράσταση! 

Την Πρωτομαγιά του 2009 Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν για τρίτη φορά σε ημιτελικό φάιναλ φορ μετά το Τελ Αβίβ το 1994 και την Σαραγοσα το 1995. Τότε ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει σε αμφότερα τα ραντεβού, όμως στην πρωτεύουσα της Γερμανίας ο Παναθηναϊκός πήρε ηχηρή, όσο και δραματική ρεβάνς! 

Ένα ματς που τα είχε όλα: 

Είχε κόσμο

Περίπου 6.000 φίλαθλοι των δύο ομάδων βρέθηκαν στις εξέδρες της «O2 World Arena». Παρότι ο φόβος των επεισοδίων ήταν διάχυτος, οι γερμανικοί ποιμενικοί και η άψογη οργάνωση της τοπικής αστυνομίας εξασφάλισαν την απόλυτη τάξη, κανείς δεν ήθελε να ακούσει πως προφέρεται το “όρμα Τζακ” στα γερμανικά. Το διεθνές ρεζίλι θα χρειαζόταν να περιμένει τρία χρόνια ακόμη, στις όχθες του Βοσπόρου και έξω από την Αγιά Σοφιά. 

Είχε δόξες του παρελθόντος

Έντι Τζόνσον, Ντέιβιντ Ρίβερς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα παρακολούθησαν τον αγώνα από τις κερκίδες, ελπίζοντας ότι θα μετέδιδαν λίγη από την αύρα τους στους πρωταγωνιστές. 

Είχε την αφάν κατέ του ελληνικού μπάσκετ
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 11 παίκτες της εθνικής ομάδας βρίσκονταν σε εκείνο το φάιναλ-φορ! Οι 10 ανήκαν στους δύο «αιωνίους» και ο Νίκος Ζήσης επάνδρωνε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παπαλουκάς, Μπουρούσης, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Φώτσης, Τσαρτσαρής, Πρίντεζης, Περπέρογλου, Χατζηβρέττας, Πελεκάνος, ενώ στα πιτς ήταν οι Σχορτσανίτης – Βασιλόπουλος. Μάμα μία…

Είχε ρόστερ από χρυσάφι

Ο Τζος Τσίλντρες είχε πληρωθεί 20 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια για να πεισθεί να έρθει από το ΝΒΑ στην Ευρώπη, αλλά ήταν μόνο ένα από τα παραδείγματα. Ο Παναθηναϊκός τρόμαζε με Γιασικεβίτσιους – Νίκολας να πλαισιώνουν Σπανούλη – Διαμαντίδη στην περιφέρεια, ενώ στην φροντ λάιν είχε Μπατίστ – Πέκοβιτς. Ο Ολυμπιακός απολάμβανε το εγκεφαλικο παιχνίδι και την εμπειρία του Νίκολα Βούισιτς, τον οίστρο του Λιν Γκριρ, τον Μίλος Τεόντοσιτς τα 22 του χρόνια και τον Ζόραν Έρτσεγκ στα 24. 

Είχε παίκτες που έμελλε να βρεθούν “απέναντι”

Η μετακίνηση του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010 έμελλε να αλλάξει τον ρου του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά ο Λαρισαίος δεν ήταν ο μόνος που άλλαξε “αιώνιο” στρατόπεδο από εκείνες τις ομάδες. Στο ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν οι Σχορτσανίτης (εκτός αποστολής) και Βουγιούκας που αργότερα έπαιξαν στον Παναθηναϊκό, με τον δεύτερο να κατακτά την Ευρωλίγκα του 2011 στη Βαρκελώνη. Στην άλλη πλευρά, ο Στράτος Περπέρογλου ντύθηκε στα ερυθρόλευκα τη σεζόν 2012-13 και ήταν κομβικός στο back to back του Λονδίνου. 

Είχε πρωταγωνιστές
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ήταν ομάδα με περιφέρεια που τρόμαζε, όμως την μεγαλύτερη ζημιά την έκανε χτυπώντας κοντά στο καλάθι. Ο Πέκοβιτς «κλείδωνε» τους Βούισιτς – Μπουρουση με την δύναμη του και τελείωνε τις φάσεις είτε έτσι, είτε τελειώνοντας ασίστ μετά από τα πικ εντ ρολ. Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε την περισσότερη από την ζημιά των 18 πόντων διεισδύοντας και μόνο ο Σάρας είχε καθαρό περιφερειακό παιχνίδι με 18 πόντους και 4/6 τρίποντα, ενώ η συνεργασία του με τον Μπατίστ έδωσε στον Αμερικανό πολλούς από τους 19 πόντους του. 

Είχε διακυμάνσεις
Ο Παναθηναϊκός είχε σταθερό προβάδισμα σε όλο το πρώτο μέρος, άνοιξε τη διαφορά ως το +7 (35-28) με τους Πέκοβιτς – Σπανούλη να κάνουν πάρτι, αλλά λίγο οι ζώνες του Γιαννάκη, λίγο τα 2 φάουλ του Πέκοβιτς και η δράση του Γκριρ, ισοφάρισε σε 39-39 πριν το ημίχρονο ολοκληρωθεί στο 43-41 υπέρ των πράσινων. 

Από την άλλη, ο Λιν Γκριρ είχε 15 πόντους στο ημίχρονο και κρατούσε όρθιο τον Ολυμπιακό στο πρώτο μέρος, ο Παπαλουκάς είχε στιγμές μαγείας αλλά όχι το απόλυτο κουμάντο με 9π, 5ας, Μπουρουσης (10π, 7ρ), Βούισιτς (14π, 4ρ) ανταπέδωσαν όσα χτυπήματα μπορούσαν, ο Τσίλντρες πρόσθσε 11 πόντους. 

Είχε προπονητική σκακιέρα

Με Διαμαντίδη, Σάρας και Σπανούλη χειριστές και Μπατίστ-Πέκοβιτς ως ψηλούς που ρόλαραν, ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομάδα που αποθέωνε το pick n roll, χτυπώντας ανελέητα τα αργά πόδια του Νίκολα Βούισιτς, ο οποίος σπάνια κατάφερε να αμυνθεί απέναντι στο θηρίο Πέκοβιτς. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιαννάκης εμπιστεύτηκε πεντάδες με μέγεθος, συχνά επιλέγοντας σχήματα με «δίδυμους πύργους» Μπουρούση – Βούισιτς και τον Τσίλντρες στο «3», ενώ συχνά χρησιμοποίησε τη λύση της ματς-απ ζώνης, ειδικά μετά από καλάθι της ομάδας του. 

Είχε θέαμα

No look ασίστ του Σάρας, τρομερές σκαστές του Παπαλουκά, one-man show του Γκριρ, ιπτάμενα καρφώματα του Τσίλντρες, in your face απαντήσεις του Μπατίστ, τάπες και ομηρικές μάχες στη ρακέτα. Ακόμη κι αν από τότε έχουν γίνει εντυπωσιακά και ψυχοβγαλτικά ευρωπαϊκά «αιώνια» ντέρμπι, κανένα δεν συγκρίνεται με το Βερολίνο, αφού η σημασία του αγώνα μετρά καθοριστικά. 

Είχε Τεόντοσιτς
Όχι σαν πρωταγωνιστή, αφού η σεζόν 2008-09, η δεύτερη του στο λιμάνι, ήταν η χειρότερη για τον ταλαντούχο Σέρβο στην 4ετή καριέρα του στον Ολυμπιακό. Έπαιξε σκάρτο ένα τρίλεπτο στο ντέρμπι, με το που μπήκε μπουμπούνισε ένα τρίποντο από τα 7 μέτρα και το χλάτσωσε, αλλά στην άμυνα υπέφερε από τον Σάρας και ο Γιαννάκης τον απέσυρε κακήν κακώς στον πάγο. Θα ξαναδοκίμαζε δύο χρόνια αργότερα στο Παρίσι σαν πρωταγωνιστής, όμως τελικά θα έπρεπε να επιστρέψει στο Βερολίνο το 2016 με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ για να γευτεί το νέκταρ του τροπαίου. 

Είχε Σάρας 

Με τους Διαμαντίδη – Νίκολας άποντους στην επίθεση σε 46 λεπτά συνδυασμένης συμμετοχής, ο Λιθουανός ήξερε ότι έπρεπε να αναλάβει δράση, και το έκανε με συγκλονιστικό τρόπο. Πέτυχε 16 από τους 18 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, αποκρούοντας με τρίποντα το ντεμαράζ του Ολυμπιακού που προηγήθηκε 54-50  και εν τέλει βάζοντας φαρδιά – πλατιά τη σφραγίδα του στην «πράσινη» επικράτηση: είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα τελευταία 4 λεπτά του αγώνα είχε κατά σειρά τάπα (!), 5 σερί πόντους που έφεραν το 74-81 και την ασίστ για το εν τέλει νικητήριο καλάθι του Πέκοβιτς. 

Είχε Τεό

Παίζοντας στο 7ο συνεχόμενο φάιναλ φορ της καριέρα του, ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήθελε να βαδίσει στα χνάρια της Πράγας το 2005, όταν αναδείχτηκε σε πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ. Ο βαρύς και χωρίς πολλούς σουτέρ Ολυμπιακός δεν του ταίριαζε ιδιαίτερα, όμως η κλάση και η προσωπικότητα έλαμπαν. Όταν ο Παναθηναϊκός άνοιγε τη διαφορά στους 7, 81-74, στα 3:35 για τη λήξη, ο Τεό δεν άφησε την ομάδα του να παραδοθεί: λέι-απ, κερδισμένο επιθετικό φάουλ, τρίποντο: 81-79 στο άψε σβήσε. 

Είχε μοιραίους

Ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 40 πυρετό το προηγούμενο βράδυ του ημιτελικού, όμως αυτό ελάχιστα φαινόταν στον ανυποψίαστο θεατή του αγωνιώδους μπρά-ντε-φερ της «Ο2 World Arena». Πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν, ο Καρδιτσιώτης σέντερ κέρδισε και έχασε μάχες από Πέκοβιτς και Μπατίστ και βρέθηκε για λίγο ολομόναχος όταν τρεις περικύκλωσαν τον Λιν Γκριρ στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού, με το σκορ στο 84-82 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός δεν είδε την πάσα για κάρφωμα, τροφοδότησε τον «Μπούρου» εν τέλει, ο οποίος πόσταρε τον Φώτση: γύρισε, εμπιστεύτηκε το αριστερό του χέρι, όμως η μπάλα αναπήδησε στη στεφάνη και κατέληξε έξω. 

Οι καλύτερες στιγμές του αγώνα: