Ο Αντρέ Ονανά συνέχισε περήφανα την παράδοση του Άγιαξ, εκτός από καλούς παίκτες μέσο-επιθετικά να βγάζει και τερματοφύλακες.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά ο Ονανά πήρε την σκυτάλη από τον Σίλεσεν, ο οποίος αντικατέστησε τον Στεκέλνμπουργκ, που αγωνίστηκε μετά τους Ντιντούλιτσα και Λόμποντ, οι οποίοι ακολούθησαν τον Φαν ντερ Σααρ ο οποίος είχε πάρει τα βαριά γάντια του Στάνλεϊ Μέντσο, που με την σειρά του αντικατέστησε τον Πιτ Σράιφερς ο οποίος είχε το δύσκολο έργο να πάρει την θέση του πρώτου μύθου, Χάιντς Στούι ο οποίος φόρεσε τα γάντια μετά τον Χερτ Μπαλς.
Δέκα μόλις τερματοφύλακες που μας γύρισαν στο μακρινό 1965. Μόλις δέκα. Μερικοί βέβαια με σημαντικότερα κατορθώματα από άλλους και πέντε από αυτούς αγωνίστηκαν σε τελικούς Ευρωπαϊκής διοργάνωσης (…Μπαλς, Στούι, Μέντσο, Φαν ντερ Σαρ, Ονανά).
Χερτ Μπαλς (1965/1970)
Ο Άγιαξ τον απέκτησε το 1965 από την PSV. Ο Μπαλς ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που έπαιξε σε τελικό Ευρωπαϊκού κυπέλλου με τον Αίαντα.
Το 1967 ήταν αρχηγός και υπερασπίστηκε την εστία όταν οι Ολλανδοί έχασαν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου από την Μίλαν με 4-1. Εκείνη την χρονιά ψηφίστηκε από τον κόσμο της ομάδας ως καλύτερος παίκτης.
Με το χαρακτηριστικό του καπελάκι ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που επέλεξε ο Ρίνους Μίχελς για τον Άγιαξ του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου.
Έπαιξε ποδόσφαιρο ως το 1973 όταν και έκλεισε την καριέρα του στην Φιτέσε. Το καπελάκι του αμέσως, το πέταξε στα σκουπίδια.
Ο Μπαλς απεβίωσε τον Μάιο του 2016.
Χάιντς Στούι (1967/76)
Αποκτήθηκε από την Τέλσταρ και για έναν χρόνο ήταν αναπληρωματικός του Μπαλς. Μετά τον χαμένο τελικό στο Μπερναμπέου ο Μίχελς πήρε την “σκούπα” και άλλαξε την μισή ομάδα.
Πρώτος τερματοφύλακας πλέον ο Στούι. Κατέληξε να “μαζέψει” τρία κύπελλα Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης και ακόμη… 2 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 1 Διηπειρωτικό.
Είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία που κράτησε το μηδέν στην εστία του σε τρεις τελικούς κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2004 κρατούσε ακόμη το ρεκόρ απαραβίαστης εστίας στην Eredivisie που ήταν 1082 λεπτά. Του το πήρε η PSV με 1159′ αλλά με δυο τερματοφύλακες (…Γκόμες και Ζούτεμπιρ).
Το ρεκόρ του σταμάτησε πριν τον τελικό με τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ. Ο Κίντβαλ σκόραρε για την Φέγενορντ η οποία νίκησε 3-1.
Συμφώνησε με τον Μίχελς πως αν κρατούσε το μηδέν στον τελικό με τον Παναθηναϊκό θα έπαιζε στην επίθεση στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος με τους Γκο Άχεντ Ιγκλς.
Τα κατάφερε και ήταν ο βασικός φορ στο επόμενο ματς γιατί ο Μίχελς τηρούσε τις συμφωνίες του.
Στάνλεϊ Μέντσο (1983/90)
Από την λίστα των τερματοφυλάκων του Άγιαξ, ο Στάνλεϊ Μέντζο ίσως να είναι ο αγαπημένος του κόσμου της ομάδας.
Ήταν ο τερματοφύλακας του Αίαντα στο Ολυμπιακό Στάδιο το 1987 όταν οι Ολλανδοί κατέκτησαν, το κύπελλο Κυπελλούχων στο 1-0 με την Λοκομοτίβ Λειψίας.
Ήταν επίσης στην εστία όταν ο Άγιαξ, για την ίδια διοργάνωση, ηττήθηκε το 1988 από την Μαλίν με 1-0 στο Στρασβούργο. Κατέκτησε ξανά Ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1992. Ο Άγιαξ του Λουίς Φαν Χάαλ πλέον σήκωσε το κύπελλο UEFA μετά τους διπλούς τελικούς με την Τορίνο.
Με καταγωγή από το Σουρινάμ αποκτήθηκε από τον Άγιαξ το 1983 καθώς ο έμπειρος Πιτ Σράιφερς αποχώρησε. Για δύο χρόνια ήταν αναπληρωματικός του Γκαλιέ αλλά όταν ανέλαβε ο Κρόιφ ήθελε τερματοφύλακα που να είναι καλός και με την μπάλα στα πόδια και έδωσε την θέση στον Μέντζο.
Έπαιξε πάνω από 350 ματς με τον Άγιαξ. Έφυγε όταν τον αντικατέστησε ο Φαν ντερ Σααρ το 1993 και μετακόμισε στην PSV. Γύρισε στον Άγιαξ για να κλείσει την καριέρα του το 2000.
Έπαιξε μόλις 6 ματς με την Ολλανδία και κανένα με την πατρίδα του το Σουρινάμ. Το 1989 το προσπάθησε, πήρε το αεροπλάνο νωρίτερα από τους συμπαίκτες του μαζί με τον Χένι Μάγερ της Χρόνινχεν για να παίξουν σε τουρνουά στο Σουρινάμ.
Οι υπόλοιποι παίκτες πήραν την επόμενη πτήση. Το αεροπλάνο τους όμως δεν προσγειώθηκε ποτέ. Ο πιλότος προσπάθησε να προσγειωθεί μέσα σε ομίχλη. Η πτήση της SLM στις 7 Ιουνίου του 1989 παραμένει η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία την ιστορία της χώρας με 167 νεκρούς.
Ο Μέντζο βρίσκεται στην Κίνα όπου προπονεί την δεύτερη ομάδα της Γκουοάν του Πεκίνου.
Έντβιν Φαν ντερ Σαρ (1990/99)
Ο πλέον διάσημος της παρέας. Κατέκτησε δεκατέσσερα τρόπαια με τον Άγιαξ, δέκα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από ένα Ιντερτότο με την Γιουβέντους και την Φούλαμ.
Ο Φαν ντερ Σαρ πήρε την σκυτάλη από τον Μέντζο μετά τις γκάφες του σε έναν αγώνα με την Οσέρ για το κύπελλο UEFA το 1993. Δεν βγήκε ξανά από την ενδεκάδα μέχρι να αποχωρήσει το 1999 για την Γιουβέντους.
Το καλοκαίρι του 1990, η Σπάρτα Ρότερνταμ προσπάθησε να τον αποκτήσει ενημερώνοντάς τον ότι θα είναι τρίτος τερματοφύλακας της ομάδας. Ζήτησε λίγο χρόνο και ήρθε η πρόταση του Άγιαξ τα υπόλοιπα… είναι ένα όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι.
Ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ είναι πλέον γενικός διευθυντής στον Άγιαξ.
Ο γιός του Τζο Φαν ντερ Σαρ είναι τερματοφύλακας και αγωνίζεται στην τρίτης κατηγορίας Νόουρντβαϊκ την ομάδα που αγωνιζόταν και ο Έντβιν πριν τον αποκτήσει ο Άγιαξ.
Αντρέ Ονανά (2016/…………..)
Ο Καμερουνέζος Αντρέ Ονανά είναι ο τελευταίος τερματοφύλακας του Άγιαξ που έπαιξε σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε ηλικία 21 ετών ήταν παρών στον χαμένο τελικό του Europa League το 2017 απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο.
Στην Ευρώπη τον έφερε η Μπαρτσελόνα. Ο Άγιαξ τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2015. Ο ίδιος προτίμησε τον Αίαντα από Αγγλικές ομάδες καθώς οι Ολλανδοί έχουν την ίδια ποδοσφαιρική λογική στους τερματοφύλακες με την Μπαρτσελόνα.
Επωφελήθηκε και έμαθε πολλά από τον νυν γενικό διευθυντή του Άγιαξ, τον Έντβιν Φαν ντερ Σαρ με τον οποίο έχουν κάνει πάρα πολλές προπονήσεις μαζί.