Τον Άλαν Σίρερ, τον Στίβεν Τζέραρντ, τον Γουέιν Ρούνι, τον Τιερί Ανρί, τον Κριστιάνο Ρονάλντο… Αμέτρητα ονόματα ποδοσφαιριστών, που άφησαν το στίγμα τους στην Πρέμιερ Λιγκ, από το 1992 που δημιουργήθηκε. Ωστόσο, υπάρχει μια «ειδική» ομάδα παικτών των οποίων η επίδραση στην αγγλική κορυφαία κατηγορία ήταν τόσο φευγαλέα, όσο και αξέχαστη.
ΡΟΜΠΙΝΙΟ (Μάντσεστερ Σίτι, 2008-09)
Εκείνα τα χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε τη σημερινή της αίγλη. Οι «πολίτες» διένυαν μόλις την 7η σερί τους σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ και η καλύτερη θέση που είχε καταλάβει ήταν η 8η το 2005. Τον Σεπτέμβριο του 2008, την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου είχε αποκτηθεί από την Ρεάλ Μαδρίτης ο Βραζιλιάνος Ρομπίνιο.
Παρά τη μέτρια πορεία της ομάδα του, ο Ρομπίνιο ξεχώρισε. Αναδείχτηκε 1ος σκόρερ της ομάδας του με 14 γκολ (είχε και 5 ασίστ) και 4ος σκόρερ του πρωταθλήματος. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν για 4 χρόνια, αλλά μόλις τον Ιανουάριο της επόμενης σεζόν, ο Ρομπίνιο δόθηκε δανεικός στη Σάντος και το άστρο του στην Πρέμιερ Λιγκ έσβησε πολύ γρήγορα.
ΜΙΤΣΟΥ (Σουόνσι, 2012-13)
Μετά από μία καλή σεζόν στη Ράγιο Βαγιεκάνο, ο Ισπανός επιθετικός αποκτήθηκε από την ομάδα της Ουαλίας, τον Ιούλιο του 2012. Με τη φανέλα της Σουόνσι, πραγματοποιεί εντυπωσιακή πρώτη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ και γενικότερα την καλύτερη στην καριέρα του. Συνολικά σκοράρει 22 φορές, τις 18 στο πρωτάθλημα και αναδεικνύεται καλύτερος παίκτης της σεζόν και από τους συμπαίκτες του και από τους οπαδούς.
Πέτυχε 3 γκολ στο Λιγκ Καπ, το ένα στο εντυπωσιακό 5-0 επί της Μπράντφορντ στον τελικό που αποτελεί και τον μοναδικό μεγάλο τίτλο της Σουόνσι μέχρι σήμερα. Η 2η σεζόν του στην Αγγλία ήταν αδιάφορη, με μόλις 6 γκολ και στη συνέχεια εγκατέλειψε την Αγγλία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει ανάλογα καλή σεζόν με αυτή του 2012-13, στην καριέρα του.
ΑΜΡ ΖΑΚΙ (Γουίγκαν, 2008-09)
Ήρθε ως άγνωστος στη Γουίγκαν, δανεκός από την αιγυπτιακή Ζάμαλεκ. Συστήθηκε πολύ γρήγορα στους Άγγλους οπαδούς και γρήγορα δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος γύρω από το όνομα του. Μετά τα 6 πρώτα παιχνίδια ήταν 1ος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ με 5 γκολ. Πέτυχε ακόμη δύο εναντίον της Λίβερπουλ και το όνομα του είχε αναφερθεί ότι βρισκόταν ψηλά στη λίστα της Ρεάλ Μαδρίτης.
Η φθορά όμως ήρθε πολύ γρήγορα. Από τον Οκτώβριο και μετά σκόραρε μόλις τρεις ακόμη φορές στο πρωτάθλημα και μία σειρά από εξωαγωνιστικά προβλήματα, οδήγησαν τον Στιβ Μπρους να πει ότι ο Αιγύπτιος επιθετικός ήταν ο πιο αντιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής που συνεργάστηκε ποτέ. Χωρίς να προκαλέσει σε κανέναν έκπληξη η Γουίγκαν αποφάσισε να μην αποκτήσει τα δικαιώματα του παίκτη ο οποίος γύρισε στη Ζάμαλεκ.
ΡΟΚΕ ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΖ (Μπλάκμπερν, 2007-08)
Πήγε στη Μπλάκμπερν από τη Μπάγερν στα 26 του χρόνια και ποτέ μέχρι τότε δεν είχε πετύχει ποτέ διψήφιο αριθμό τερμάτων στην καριέρα του. Λίγοι οπαδοί της Μπλάκμπερν θα περίμεναν ότι ο Παραγουανός θα έχει τέτοιο αντίκτυπο στο «Ewood Park» στην πρώτη του κιόλας σεζόν. Σκόραρε στο ντεμπούτο του, στην τρίτη του επαφή με τη μπάλα και πέτυχε συνολικά 19 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ.
Αναδείχτηκε 4ος σκόρερ, πίσω μόνο από Ρονάλντο, Τόρες και Αντεμπαγιόρ. Ο Σάντα Κρουζ επέλεξε να μείνει στη Μπλάκμπερν, παρά τις πολλές εικασίες για το μέλλον του, αλλά έβαλε μόνο τέσσερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, αυτό δεν απώθησε τη Μάντσεστερ Σίτι που πλήρωσε 17,5 εκατομμύρια λίρες για να υπογράψει με τον Κρουζ, τον Ιούνιο του 2009.
Σημείωσε μόλις τέσσερα γκολ για τη Σίτι, επέστρεψε στους Ρόβερς ως δανεικός, με λίγη επιτυχία, πριν περάσει από Ρεάλ Μπέτις, Μάλαγα, Κρουζ Αζούλ και Ολίμπια Ασουνσιόν, τον σύλλογο από τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του.
ΜΑΙΚΛ ΡΙΚΕΤΣ (Μπόλτον, 2001-02)
Στην πρώτη του σεζόν στην Μπόλτον, στην παλιά First Division, εντυπωσίασε. Πέτυχε 24 γκολ και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στην άνοδο της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ. Λίγοι θα περίμεναν ότι ο Ρίκετς, θα διατηρούσε τη φόρμα του και στην κορυφαία κατηγορία.
Ωστόσο παρέμεινε σε στενή επαφή με τα δίχτυα και μέχρι τον Φεβρουάριο είχε πετύχει 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, το ένα από αυτά αξέχαστο για την Μπόλτον, καθώς ήταν το νικητήριο εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ».
Αυτή η εκπληκτική φόρμα του Ρίκετς τον έφερε στην Εθνική Αγγλίας και ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον τον χρησιμοποίησε για ένα 45λεπτο σε ένα φιλικό με την Ολλανδία τον Φεβρουάριο του 2002. Έκτοτε ο Ρίκετς δεν σκόραρε ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν. Σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του, μόνο μία φορά πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων, αλλά στη Λιγκ 1, την περίοδο 2008-09 με τη Γουόλσολ.
ΑΝΤΙ ΤΖΌΝΣΟΝ (Κρίσταλ Πάλας, 2004-05)
Όαση στη μετριότητα της Κρίσταλ Πάλας, που υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν 2004-05. Πέτυχε 21 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και τερμάτισε 2ος σκόρερ πίσω από τον Τιερί Ανρί. Τα 11 από αυτά ήταν βέβαια με πέναλτι, αλλά κι αυτό είναι ικανότητα του ποδοσφαιριστή.
Στη συνέχεια έπαιξε σε Έβερτον, Φούλαμ, ΚΠΡ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, επέστρεψε για να κλείσει την καριέρα του στην Κρίσταλ Πάλας και σήμερα έχει τον ρόλο του πρεσβευτή της ομάδας.
ΠΑΠΙΣ ΣΙΣΕ (Νιουκάστλ, 2011-12)
Απόκτημα από τη Φράιμπουργκ τον Ιανουάριο του 2012. Με το Νο9 στην πλάτη, αριθμός του θρυλικού Άλαν Σίρερ, όλοι οι φίλοι της Νιουκάστλ πίστεψαν ότι βρήκαν επιτέλους τον αντικαταστάτη του Άγγλου επιθετικού. Πολύ γρήγορα έγινε ο καλύτερος νεοφερμένος παίκτης του πρωταθλήματος. Έφτασε πολύ γρήγορα τα 5 γκολ, ο πρώτος παίκτης που έφτασε τόσο γρήγορα αυτό τον αριθμό τερμάτων με τη φανέλα της Νιουκάστλ, μετά τον Λες Φέρντιναντ.
Τελικός απολογισμός. 14 παιχνίδια πρωταθλήματος, με 13 γκολ και 2 ασίστ. Η Νιοκάστλ έφτασε μία ανάσα από την έξοδο της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ένα από τα δύο του τέρματα απέναντι στην Τσέλσι (2 Μαΐου του 2012), ψηφίστηκε από το BBC, ως το καλύτερο γκολ της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Ακολούθησαν 4 σεζόν, όχι το ίδιο αποτελεσματικές και τώρα ο 35χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός, αγωνίζεται στην Τουρκία με την Αλάνιασπορ.