Ξεχασμένες ιστορίες από το Γουέμπλεϊ: Το πριμ τίτλου, η προπόνηση στα πάρκα και το “πράσινο” Λονδίνο!

Φτάσαμε 53 χρόνια από τη μεγαλύτερη στιγμή που έζησε ο Παναθηναϊκός στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Και όμως έχουν περάσει 53 χρόνια από την πιο λαμπρή σελίδα του – γεμάτου σπάνια κατορθώματα – ευρωπαϊκού βιβλίου του Παναθηναϊκού!

Το novasports.gr έψαξε στο… χρονοντούλαπο και βρήκε ξεχασμένες ιστορίες από το “μαγικό” καλοκαίρι του 1971…

Όταν το Λονδίνο έγινε… “πράσινο”, όταν ο Παναθηναϊκός ακούστηκε στα πέρατα της γης και τα “λιοντάρια” του πάτησαν το γρασίδι του Γουέμπλεϊ στον πρώτο και μοναδικό τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης στον οποίο συμμετείχε ελληνικός σύλλογος…

* Η αποστολή του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο Λονδίνο δύο εβδομάδες πριν από τον τελικό της 2ης Ιουνίου 1971! Η επιθυμία του Φέρεντς Πούσκας ήταν να γίνει σε αγγλικό έδαφος η προετοιμασία της ομάδας του, προκειμένου οι παίκτες του να προσαρμοστούν στις καιρικές συνθήκες και να επικεντρωθούν στο μεγάλο τους στόχο!

* Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση του Παναθηναϊκού για το Λονδίνο, η τότε Κυβέρνηση είχε καλέσει την αποστολή των Πράσινων για τις καθιερωμένες ευχές και είχε υποσχεθεί ένα… διαφορετικό πριμ στην περίπτωση κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Ένα πολυτελές διαμέρισμα για κάθε μέλος της αποστολής του Τριφυλλιού!

* Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Hyde Park έμενε η αποστολή του Παναθηναϊκού στο Λονδίνο. Οι προπονήσεις ήταν διπλές (πρωί – απόγευμα) σε διάφορα γήπεδα της αγγλικής πρωτεύουσας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο Πούσκας έβγαζε τους παίκτες του στο πάρκο για προπόνηση!

* Στις λίγες ώρες που είχαν ελεύθερες, οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπορούσαν να κάνουν μια βόλτα στα μαγαζιά του Λονδίνου, ωστόσο το ξενύχτι ήταν απαγορευμένο και οι Πράσινοι δεν είδαν ποτέ τα φημισμένα εγγλέζικα κλαμπ. Άλλωστε ήταν στο Λονδίνο για μια… δουλειά!

* Ο Φέρεντς Πούσκας στο διάστημα των δύο εβδομάδων προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, πήγε τους παίκτες του τρεις φορές στο άδειο Γουέμπλεϊ για να πάρουν μια… γεύση και να γνωρίσουν καλύτερα το γήπεδο στο οποίο θα ζούσαν τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας τους. Μάλιστα την τελευταία φορά, οι Πράσινοι πάτησαν και το χόρτο, το οποίο ήταν ακούρευτο και “χοντρό” μέχρι και την παραμονή του τελικού.

* Σε καθημερινή βάση, το λόμπι του ξενοδοχείο ήταν γεμάτο με Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι πήγαιναν για να γνωρίσουν τους αστέρες του Παναθηναϊκού. Όμως εκτός ξενοδοχείου, οι παίκτες είχαν την ηρεμία τους, καθώς ουδείς τους αναγνώριζε. Αυτός που έβρισκε το… μπελά του ήταν ο Πούσκας, ο οποίος ήταν σούπερ σταρ και οι Άγγλοι δημοσιογράφοι δεν τον άφηναν σε ησυχία!

* Το τελευταίο τριήμερο παραμονής στο Λονδίνο, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν κατέβαιναν καθόλου στο λόμπι και ήταν περιορισμένοι στα δωμάτια τους και στο roof garden του ξενοδοχείου. Και αυτό, γιατί η “βάση” τους είχε… κατακλυστεί από εκατοντάδες φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι μάλιστα είχαν κατασκηνώσει έξω από το ξενοδοχείο και έμειναν εκεί για μερόνυχτα!

* Προκειμένου να σιγουρευτεί ο Φέρεντς Πούσκας πως όλοι οι παίκτες ήταν στα κρεβάτια τους στις 10:30 που ήταν το… γενικό πρόσταγμα, οι συνεργάτες του έκαναν… σκοπιές και επέβλεπαν τον όροφο που έμενε η αποστολή, ενώ συχνά έκανε… επιδρομές στα δωμάτια και ο ίδιος ο “Kαλπάζων Συνταγματάρχης”.

* Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο Άγιαξ ταξίδεψε για το Λονδίνο την παραμονή του τελικού και το εντυπωσιακό ήταν ότι μαζί με την αποστολή των Ολλανδών βρέθηκαν και οι γυναίκες των ποδοσφαιριστών!

* Μια ημέρα πριν από τον τελικό, ο Φέρεντς Πούσκας είχε ανακοινώσει στον Βασίλη Κωνσταντίνου πως θα αγωνιζόταν στο μεγάλο παιχνίδι με τον Άγιαξ. Το πρωινό του τελικού, ο Πούσκας άλλαξε γνώμη και γνωστοποίησε στους παίκτες του πως ο Τάκης Οικονομόπουλος θα υπερασπιζόταν την εστία του Παναθηναϊκού.

* Οι παίκτες του Παναθηναϊκού τα… έχασαν μόλις μπήκαν στο Γουέμπλεϊ και αντίκρισαν τους χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους που ήταν στην εξέδρα, οι οποίοι τραγουδούσαν τον Εθνικό ύμνο και συνθήματα της εποχής.

* Τρεις φορές χρησιμοποίησε τα ίδια λόγια ο Φέρεντς Πούσκας στην ομιλία του προς τους παίκτες. Η πρώτη ήταν στο ματς με την Έβερτον στο Λίβερπουλ, η δεύτερη στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα στη Λεωφόρο και η τρίτη στο Γουέμπλεϊ. “Έντεκα αυτοί, έντεκα και εμείς. Έχουν καλή ομάδα και καλούς παίκτες, όμως κι εμείς διαθέτουμε καλή ομάδα”, είχε πει πριν από τον τελικό ο σπουδαίος Ούγγρος προπονητής στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Μετά το παιχνίδι, ο Πούσκας συνεχάρη τους Πράσινους για την προσπάθεια τους, αν και όλοι ήταν στεναχωρημένοι από την εξέλιξη του αγώνα.

* Ο τελικός ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης μέχρι την άφιξη της αποστολής στην Αθήνα και εκεί… ξεχάστηκαν όλα, μόλις οι παίκτες του Παναθηναϊκού είδαν την απίθανη υποδοχή που είχαν ετοιμάσει οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού!

Χιλιάδες φίλαθλοι περίμεναν στο αεροδρόμιο, αλλά και κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού μέχρι και το γήπεδο της Λεωφόρου για να αποθεώσουν τους ήρωες του Γουέμπλεϊ για τη σπουδαία τους επιτυχία!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.