Τι λέει για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ ο αρχιτέκτονας που εκπόνησε το ειδικό χωρικό σχέδιο.
Αναλυτικά όσα είπε ο Τάκης Δούμας στην ιστοσελίδα radioprimo,gr:
Για τη Νέα Τούμπα:
«Η υπόθεση έχει προχωρήσει σε πολύ καλό βαθμό. Έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί η μελέτη εδώ και πολύ καιρό. Έχει ελεγχθεί από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου, εδώ στη Θεσσαλονίκη και έχει σταλεί στην Αθήνα, όπου βρίσκεται στη διεύθυνση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του υπουργείου περιβάλλοντος προς έλεγχο. Πιθανολογώ ότι ως το τέλος του μήνα θα βγει στη δημοσιότητα για να αρχίσει η διαβούλευση της, δηλαδή να παρουσιαστεί η μελέτη στο κόσμο στους και φορείς, έτσι ώστε να λάβουν όλοι υπόψιν τους τι πρόκειται να συμβεί και να διαμορφώσουν άποψη. Αυτή η διαβούλευση μπορεί να διαρκέσει δυο μήνες και μέσα σε αυτούς πρέπει οι υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν, όπως και οι απλοί άνθρωποι. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στη δημόσια διαβούλευση και να καταθέσει την άποψη του.
Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να ετοιμάζονται οι εισηγήσεις των υπηρεσιών, να περάσει η μελέτη από τα συμβούλια που απαιτούνται και να οδηγηθεί στο ΣτΕ για ειδικό έλεγχο για να επιτραπεί το ξεκίνημα των εργασιών του νέου γηπέδου. Μέχρι πριν λίγο καιρό λέγαμε ότι πριν το τέλος του 2021 θα έχουμε την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Με τη ταχύτητα που έχει πάρει το ζήτημα και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι εφικτό το καλοκαίρι του ’21, περίπου σε ένα χρόνο να έχουμε προεδρικό διάταγμα στα χέρια μας. Τα πράγματα τρέχουν γρηγορότερα από όσο περιμένουμε. Υπάρχει μια ιδιαίτερη φροντίδα από το γραφείο του πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό. Το παρακολουθούν περισσότερο από στενά, σαν να είναι δικό του έργο και για αυτό έχουμε αυτή την επιτάχυνση των πραγμάτων, η οποία δεν καταλαβαίνει ούτε από κορωνοϊό, ούτε από τίποτα. Για αυτό λέω πως είμαστε ένα εξάμηνο μπροστά από το πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε κάνει αρχικά».
Για το πότε θα έρθουν στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου:
«Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει, μετά το τέλος της φετινής χρονιάς, την δυνατότητα να καλέσει γραφεία του εξωτερικού για τα σχέδια. Κοντά στην έγκριση του προεδρικού διατάγματος, θα μπορούμε να δούμε και τα τελικά σχέδια του γηπέδου και όχι κάτι μακέτες και σχέδια που δημοσιεύονται κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά ήταν κάποιες πολύ αρχικές προσεγγίσεις».
Για το κόστος κατασκευής της νέας Τούμπας:
«Είναι σίγουρο ότι το κόστος θα κυμανθεί από τα ενενήντα με εκατό-σαράντα εκατομμύρια, ανάλογα το μέγεθος του συνόλου της παρέμβασης. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο με μέσο όρο κόστους τα εκατό εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για γήπεδο του ΠΑΟΚ. Είναι μια παρέμβαση αυτής της οικογένειας που θα δημιουργήσει ένα γήπεδο για να εξυπηρετεί τον ΠΑΟΚ, θα είναι όμως ένα γήπεδο όλης της Θεσσαλονίκης. Το νέο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Αν κάνουμε ένα σενάριο και πούμε ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι υποψήφια και θα πάρει το παγκόσμιο. Ενδεχομένως θα είναι μια εποχή που μόλις θα ολοκληρωθεί το γήπεδο γύρω στο ‘25. Που λογικά θα ολοκληρώνεται και το μέτρο εκείνη τη περίοδο. Όχι μόνο είσαι υποψήφιος χώρα για να κάνεις ένα από τους αγώνες που θα είναι στην Ελλάδα αλλά θα είσαι υποψήφιος και ως πόλη γιατί θα διαθέτεις αυτό το γήπεδο. Δεν ωφελείται μόνο ο ΠΑΟΚ αλλά και η πόλη από τις συνολικές εγκαταστάσεις».
Για το θέμα της χωρητικότητας:
«Δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό αν το γήπεδο χωράει 34 ή 36 χιλιάδες. Η στόχευση είναι να γίνει ένα πολύ καλό γήπεδο ποδοσφαίρου με όλες τις άρτιες συνθήκες και τα δεδομένα για να γίνει ένας πολύ καλός χώρος διεξαγωγής ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Η κατασκευή στοχεύει στις βασικές εγκαταστάσεις μαζί με όλες τις υπόλοιπες που αναβαθμίζουν τη συνολική περιοχή, λειτουργούν 7 μέρες τη βδομάδα και πολλές ώρες τη μέρα».