Η… παρέλαση που έμοιαζε να κάνει χθες (5/7) η ΑΕΚ, στο δεύτερο κυρίως ημίχρονο του αγώνα στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, είναι μια εικόνα που δεν αρμόζει στο αγωνιστικό τμήμα του Άρη. Δεν ταιριάζει καθόλου στην ομάδα, που όλη τη διάρκεια της σεζόν ως τώρα ήταν ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια της και στις λεπτομέρειες έχασε τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ εξασφάλισε με άνεση την έξοδό της στην Ευρώπη.
Οι 14 εναπομείναντες παίκτες του Άρη, εκ των οποίων οι τρεις εντελώς άπειροι και ο ένας ο δεύτερος τερματοφύλακας, ασφαλώς και θα ήταν θαύμα, αν κατάφερναν να πάρουν θετικό αποτέλεσμα (εν προκειμένω, εννοείται και η ισοπαλία ως τέτοιο) απέναντι στη σχεδόν πλήρη ΑΕΚ, η οποία έχει υψηλότατο κίνητρο να πάρει μόνο νίκες ως το τέλος της σειράς των πλέι οφ της Super League 1, για να τερματίσει δεύτερη και να εξασφαλίσει συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League. Πρόκειται για σύγκριση εντελώς ανόμοιων πραγμάτων.
Τα δεδομένα στον Άρη αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
– Η ομάδα δεν έχει κάποιον ουσιαστικό στόχο, πέρα από το να παίξει σε όλα τα υπόλοιπα ματς για την αξιοπρέπειά της.
– Οι παίκτες είναι ψυχολογικά “άδειοι” μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο.
– Έχουν κατά νου την επόμενη σεζόν ήδη και το δικό τους μέλλον, προσέχοντας πρωτίστως να βγούνε αλώβητοι από τα παιχνίδια που απομένουν.
– Είναι λίγοι σε αριθμό, που σημαίνει ότι θα παίζουν οι ίδιοι μέχρι το τέλος, επομένως αυτο-συγκρατούνται στον αγωνιστικό χώρο, σκεπτόμενοι ότι πρέπει να κάνουν οικονομία δυνάμεων, καθώς έχουν ματς ανά τρεις ή τέσσερις μέρες.
– Όλοι οι αντίπαλοι σε αυτή τη σειρά των αγώνων είναι δυνατοί και ειδικά οι δύο εξ αυτών (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) έχουν υψηλότατο κίνητρο να πάρουν αποτέλεσμα.
Όσο και να θέλει ο Μίκαελ Ένινγκ αυτοί οι επαναπομείναντες παίκτες να τα δώσουν όλα στον αγωνιστικό χώρο και να έχουν μια καλύτερη εικόνα, δεν γίνεται. Το ομολόγησε και ο Ντάνιελ Μαντσίνι στις δηλώσεις που έκανε στη NOVA μετά το τέλος της χθεσινής αναμέτρησης με την ΑΕΚ, όταν είπε ότι… “θέλουμε να είμαστε πιο δυνατοί στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν γίνεται. Από ένα σημείο και μετά μας αφήνουν και οι δυνάμεις μας”.
Σίγουρο είναι ότι το αγωνιστικό τμήμα δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. Ούτε θα ευθύνεται για το τι θα ακολουθήσει ως το τέλος, τη στιγμή που δεν είναι καν βέβαιο ότι ο Άρης θα είναι σε θέση να συμπληρώσει ενδεκάδα σε όλα τα ματς ως το φινάλε. Χθες, για παράδειγμα, στις ενοχλήσεις που ένιωσαν οι Μαντίσνι και Σάσα αναστατώθηκε όλος ο “κίτρινος” πάγκος. Με τον Σόουζα ακόμη τραυματία, τον κίνδυνο κάποιοι παίκτες να συμπληρώσουν κίτρινες κάρτες ή κάποιος να αποβληθεί σε ένα ματς, δεν απέχει και πολύ να μείνουν οι “κίτρινοι” λιγότεροι από έντεκα…
Ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν από τη διοίκηση της ΠΑΕ Άρης, αλλά και την ΕΠΟ σχετικά με το λόγο που επιβλήθηκε το απαγορευτικό μεταγραφών από τη FIFA, καθώς και σχετικά με το σχεδιασμό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, βάσει του οποίου 14 συμβόλαια τελείωναν ταυτόχρονα, με το πέρας της σεζόν. Δυστυχώς, όμως, το αγωνιστικό τμήμα είναι που εκτίθεται αυτή τη στιγμή. Και ακόμη δυστυχέστερα, τα αποτελέσματα είναι που θα μείνουν στην ιστορία, χωρίς κανείς να αναλογίζεται μελλοντικά υπό ποιες συνθήκες για τον Άρη σημειώθηκαν αυτά…