Αυτοί που σταμάτησαν νωρίς

Με αφορμή το «αντίο» του Σούρλε, θυμόμαστε περιπτώσεις παικτών όπως οι Φαν Μπάστεν και Καντονά, που κρέμασαν τα παπούτσια τους νωρίς.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γερμανία το 2014, εξέπληξε με την απόφασή του να σταματήσει στα 29, όμως δεν είναι ο πρώτος που παίρνει σύνταξη πριν ή λίγο μετά τα πρώτα «-άντα». Τραυματισμοί, αλλαγή επαγγελματικής κατεύθυνσης, ψυχολογικοί λόγοι ή ακόμα και θρησκευτικοί, έχουν οδηγήσει σημαντικούς ποδοσφαιριστές στην πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Αναλυτικά:

Μάρκο Φαν Μπάστεν

Ο τεράστιος Ολλανδός στράικερ υπήρξε εξαιρετικά άτυχος στην καριέρα του, καθώς ταλαιπωρήθηκε από πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτό τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο πριν καν κλείσει τα 31, με τον χαμένο τελικό της Μίλαν στο Τσάμπιονς Λιγκ του 1993 από τη Μαρσέιγ να αποτελεί την τελευταία επίσημή του εμφάνιση.

Χιντεντόσι Νακάτα

Σε δέκα χρόνια επαγγελματικής καριέρας έζησε τα πάντα. Οδήγησε την Ιαπωνία για πρώτη φορά σε Μουντιάλ, πήρε μεταγραφή στην Ιταλία και κατέκτησε το «σκουντέτο» με τη Ρόμα, για να γίνει ο πιο διάσημος Ιάπωνας της εποχής του! Κάπως έτσι, ο μεγάλος μέσος το καλοκαίρι του 2006 στα 29 του ένιωσε ότι δεν είχε κάτι παραπάνω να κάνει και αποσύρθηκε για να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας!

Kάρλος Ρόα

Βασικός τερματοφύλακας της Αργεντινής στο Μουντιάλ 1998 και νο. 1 στη Μαγιόρκα, ο Ρόα ήταν στο απόγειο της καριέρας του όταν το 1999 αποφάσισε να αποσυρθεί σε ηλικία 29 ετών! Ως μέλος της εκκλησίας Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, πίστευε ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά και έτσι δεν είχε καιρό να ασχοληθεί πλέον με πράγματα όπως το ποδόσφαιρο. Μετά την έλευση του Μιλένιουμ και με τον κόσμο να έχει…παραμείνει στη θέση του, ο Ρόα επανήλθε στη δράση και έπαιξε ακόμα έξι χρόνια!

Ζιστ Φοντέν

Ο θρυλικός Γάλλος επιθετικός, πέτυχε 13 γκολ στο Μουντιάλ 1958, ρεκόρ που παραμένει αξεπέραστη για μία τελική φάση. Ωστόσο η καριέρα του σημαδεύτηκε από πολλούς τραυματισμούς που τον ανάγκασαν να αποσυρθεί στα 28 του, μόλις μία τετραετία από τις εμφανίσεις του στα γήπεδα της Σουηδίας.

Ντέιβιντ Μπέντλι

Tα αρχικά DB του ονόματός του παρέπεμπαν σε…Ντένις Μπέργκαμπ όταν ήταν στις υποδομές της Άρσεναλ, αλλά τελικά ο Μπέντλι ούτε καν ακούμπησε τον μεγάλο Ολλανδό. Το ζενίθ του ήταν το 2008 όταν από τη Μπλάκμπερν μετακόμισε στην Τότεναμ και αγωνίστηκε επτά φορές στην Εθνική Αγγλίας. Γρήγορα όμως τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα για τον Άγγλο εξτρέμ και έτσι το 2014 στα 29 του, αποσύρθηκε μετά από έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ομάδα. Τόνισε ότι πλέον δεν αγαπούσε το ποδόσφαιρο, αποκαλώντας το «ρομποτικό» με υπερβολική επιρροή από το χρήμα και τα social media. Πλέον ασχολείται με τα τρία παιδιά του και τα εστιατόριά του.

Ερίκ Καντονά

Ο Γάλλος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις είχε κλείσει τα 31 όταν το καλοκαίρι του 1997 έριξε τη «βόμβα» της απόσυρσης από το ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι είχε χάσει πλέον το πάθος του για το παιχνίδι. Δεν πρόλαβε έτσι την ομάδα που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 μαζί με το εγχώριο νταμπλ, όμως ικανοποίησε το καλλιτεχνικό του πάθος με καριέρα στο σινεμά, ενώ εξακολουθεί να σχολιάζει την επικαιρότητα της Γιουνάιτεντ.

Ούλι Χένες

Είναι γνωστός ως το…αιώνιο αφεντικό της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και για τις οικονομικές του ατασθαλίες που τον οδήγησαν πίσω από τα κάγκελα. Πολύ πριν από αυτά όμως, ο Χένες υπήρξε ένας ικανότατος στράικερ που κατέκτησε Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη Δ. Γερμανία στα 70’s. Η καριέρα του θα ήταν ακόμα πιο λαμπερή αν δεν είχε αποσυρθεί στα 27 του το 1979 λόγω προβλημάτων στα γόνατα. Αμέσως έπιασε δουλειά στο εμπορικό τμήμα της Μπάγερν και τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

Σεμπάστιαν Ντάισλερ

Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο της Γερμανίας στις αρχές του 21ου αιώνα, στα 22 του ο Γερμανός μέσος μετακόμισε από την Χέρτα στην Μπάγερν και ετοιμαζόταν για μία μεγάλη καριέρα. Μερικά σοβαρά χειρουργεία όμως και η μάχη του με την κατάθλιψη τον οδήγησαν στην πρόωρη σύνταξη το 2007, σε ηλικία μόλις 27 ετών. «Κατάλαβα ότι δεν ήμουν φτιαγμένος για επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», εξομολογήθηκε αργότερα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.