Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 18 ετών. Αγωνίστηκε αρχικά στην 2η και στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα των Καταλανών.
Έμεινε για τέσσερα χρόνια εκεί και η Μπάγερν χτύπησε την πόρτα των Ισπανών γνωστοποιώντας τη ενδιαφέρον της για να τον αποκτήσει. Χρειάστηκε να δαπανήσει 25 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει έναν ποδοσφαιριστή που στη Μπουντεσλίγκα έχει αγωνιστεί 150 φορές σημειώνοντας με τη φανέλα των Βαυαρών 17 γκολ.
Μπορεί ο ρόλος το να είναι αυτός του αμυντικού μέσου, όμως ξέρει να οργανώνει το παιχνίδι με εξαιρετικό τρόπο παίρνοντας τη μπάλα συνήθως από τους αμυντικούς και μεταφέροντας της προς την επίθεση.
Αποτελεί κολόνα της επιθετικής λειτουργίας της Μπάγερν, συνάμα όμως και κρίκο στην αλυσίδα αμυντικής και επιθετικής ισορροπίας της ομάδας.
Παίκτης ομάδας, προσαρμοσμένος στον εκπληκτικό τρόπο που αγωνίζεται όχι μόνο αυτή η Μπάγερν αλλά και εκείνη του Γκουαρντιόλα ο οποίος τον είχε σταθερά στις προτιμήσεις του σε ότι αφορά στην βασική ενδεκάδα και του είχε δώσει αναβαθμισμένο ρόλο.
Ο Τιάγκο Αλκάνταρα είναι παίκτης που όποιος γουστάρει το ποδόσφαιρο και όχι απλώς… τη μπάλα, γουστάρει να κοιτάει για 90 λεπτά.
Από τον τρόπο που κινείται για να ξεμαρκαριστεί και να πάρει τη μπάλα, αυτόν που την χειρίζεται και την προστατεύει. Από τις άμεσες και πετυχημένες αποφάσεις του στην οργάνωση του παιχνιδιού, μέχρι την ετοιμότητά του στην αμυντική μετάβαση προκειμένου με την ενέργειά του να βάζει γρήγορα τέλος στις επιθετικές διαθέσεις του αντιπάλου.
Ο Τιάγκο είναι ξεκάθαρο πως θα έδινε στη Μπαρτσελόνα πολύ περισσότερα από όσα της δίνουν άλλοι ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένοι που πέρασαν από το ρόστερ της ή βρίσκονται ακόμη σε αυτό.
Ο Ισπανός ήταν από τα θύματα των λανθασμένων επιλογών του πρόσφατου παρελθόντος. Της αλλαγής κατεύθυνσης στον σχεδιασμό με την προτεραιότητα στις ηχηρές μεταγραφές και όχι την αξιοποίηση του άριστου υλικού που υπάρχει ήδη στον σύλλογο.