Σαχτάρ : Το Βραζιλιανικό πλάνο λειτουργεί ακόμα

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης η Σαχτάρ έκανε έναν περίπατο απέναντι στην Βασιλεία για να βρεθεί για τρίτη φορά στην ιστορία της σε ημιτελικά Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Θα είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια που η Σαχτάρ θα βρεθεί σε ημιτελικό ενώ ήδη κατακτήσει το κύπελλο UEFA το 2009 επικρατώντας της Βέρντερ Βρέμης. 

Οι τύχες της ομάδας άλλαξαν το 1996 όταν στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο ζάμπλουτος Ρινάτ Ακμέτοφ. Κληρονόμησε την ομάδα από τον Ακάτ Μπράγκιν ο οποίος απεβίωσε στο γήπεδο της Σαχτάρ τον Οκτώβριο του 1995 μετά από βομβιστική επίθεση!!! Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο υπεύθυνος. 

Ο Ακμέτοφ ήταν το δεξί του χέρι του Μπράγκιν χωρίς να αφήνουμε υπονοούμενα αν και ο Βρούτος με τον Ιούλιο Καίσαρα κλπ κλπ κλπ… αλλά είπαμε, όχι υπονοούμενα.

Απέναντι στην Βασιλεία αγωνίστηκαν επτά Βραζιλιάνοι ενώ άλλοι τρεις στον πάγκο δεν έπαιξαν. Η Βραζιλιανική αποικία καλά κρατεί.  

Δεν θα είναι ψέμα να πούμε ότι ο Ουκρανικός σύλλογος παίζει καλά το ποδοσφαιρικό… παιχνίδι.

Αγοράζει Βραζιλιάνους σε χαμηλή τιμή κυρίως παίκτες της Κ20 της Βραζιλιάς, πουλάει ακριβά και συνεχίζει να έχει μια ομάδα που μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες Ευρωπαϊκές ομάδες… σταθερά. 

Για να καταλάβετε :

* Μέσο όρο πληρώνει 7,9 εκατομμύρια Ευρώ για αγορά παικτών
* Μέσος όρος ηλικίας αυτών των παικτών 19,87 χρόνια
* Μέσος όρος λεπτών που αγωνίζονται πριν πωληθούν 3,173 λεπτά

Η Βραζιλιανική επανάσταση άρχισε τον Ιανουάριο του 2005 και ήταν το πλάνο του Μιρτσέα Λουτσέσκου που ανέλαβε τον σύλλογο τον Μάιο του 2004.

Το πλάνο ήταν και παραμένει απλό… Η άμυνα θα απαρτίζεται κυρίως από Ουκρανούς αλλά μέσο-επιθετικά ο σύλλογος θα είχε ποιοτικούς Βραζιλιάνους που θέλουν να κάνουν το Ευρωπαϊκό βήμα και είναι πεινασμένοι για διάκριση. Πιο απλό δεν γίνεται. 

Από την ημέρα που άρχισε το πλάνο έχουν αποκτηθεί 35 παίκτες από τη Νότια Αμερική και οι 32 είναι Βραζιλιάνοι ενώ οι 22 από αυτούς έχουν αποκτηθεί από συλλόγους της Βραζιλίας. 

Οι 22 παίκτες έχουν αποκτηθεί από 11 ομάδες οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει προτίμηση ή συνεργασία με κάποιον συγκεκριμένο σύλλογο. 

Από τους 22 επίσης οι 17 έχουν αγωνιστεί στην Κ20 της Βραζιλίας. Από την Βραζιλία που αγωνίστηκε στο Κύπελλο Εθνών Νότιας Αμερικής Κ19 το 2019 αποκτήθηκαν τέσσερις παίκτες!!!

Από το 2018 και μετά το ρίσκο έχει μεγαλώσει γιατί η αγορά έχει αλλάξει. Η Σαχτάρ πλέον ρισκάρει με παίκτες που δεν έχουν συμμετοχή στην πρώτη ομάδα και αυτό γιατί πλέον η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα, το έπιασε το νόημα και με 45 εκατομμύρια αγόρασε τον Βινίσους και με άλλα τόσα τον Ροντρίγκο. 

Επίσης από το 2018 και μετά υπεύθυνος σκάουτινγκ είναι ο Ζοσέ Μπότο ο οποίος την προηγούμενη δεκαετία ήταν υπεύθυνος σκάουτινγκ της Μπενφίκα. Επί των ημερών του έχουν αποκτηθεί ήδη έξι Βραζιλιάνοι καθώς η δουλειά του δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από όσα έκανε στην Πορτογαλική ομάδα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η προσαρμογή. Δεν είναι εύκολο για έναν Βραζιλιάνο να μετακομίσει στην Ουκρανία. Για αυτό ο προπονητής πάντα πρέπει να ξέρει την γλώσσα. 

Από τους 32 Βραζιλιάνους που έχουν αποκτηθεί μόνο το 9,5% έγιναν βασικοί την πρώτη σεζόν με καλύτερο παράδειγμα τον Φερναντίνιο. O Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος αποκτήθηκε με 8 εκατομμύρια Ευρώ από την Ατλέτικο Παραναένσε το 2005 και πουλήθηκε το 2013 για 40 εκατομμύρια Ευρώ στην Μάντσεστερ Σίτι όπου βρίσκεται ακόμη. 

Από μόλις πέντε απο αυτούς τους Βραζιλιάνους η Σαχτάρ είχε κέρδος όλα αυτά τα χρόνια 170 εκατομμύρια Ευρώ ενώ συνολικά οι 32 Βραζιλιάνοι που έχουν αποκτηθεί έχουν στοιχίσει 180 εκατομμύρια. 

Το πλάνο λειτουργεί φυσικά. Φέρνει κέρδη, τίτλους σε Ουκρανικό και διεθνές επίπεδο, νέο γήπεδο και άλλα πολλά ενώ παρά την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία το από το 2014 αντιλαμβάνεστε από τα φετινά αποτελέσματα της Σαχτάρ ότι συνεχίσει να δουλεύει κανονικά. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.