Φερέιρα και Ενινγκ: Μπαίνουν στην τελική ευθεία

ΠΑΟΚ και Αρης ετοιμάζονται για πρεμιέρα και Ευρώπη-Η ατζέντα των δύο τεχνικών, τα πρόσφατα φιλικά και τα διλήμματα

ΠΑΟΚ και Αρης μπαίνουν την Παρασκευή (11/9) στις υποχρεώσεις στο Πρωτάθλημα. Και λίγες μέρες μετά, ο ΠΑΟΚ στις 15/9 και ο Αρης στις 17/9 παίζουν καθοριστικά παιχνίδια για την Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα για το Champions League και ο Αρης με την Κόλος Κοβαλίβκα για το Europa League.

Αμπέλ Φερέιρα και Μίχαελ Ενινγκ μπαίνουν και αυτοί στην τελική ευθεία. Των πλάνων, της επιλογής των παικτών, των αποφάσεων. Αραγε υπάρχουν διλήμματα;

Αλλαγές στο σχηματισμό 

Και οι δύο προπονητές άλλαξαν σχηματισμό. Αμφότεροι προτιμούσαν την προηγούμενη σεζόν το 4-2-3-1. Πλέον, ο ΠΑΟΚ παίζει με τριάδα πίσω (και 3-4-3 συνήθως) και ο Αρης είναι στο 4-3-3. Ο Φερέιρα πρόλαβε και δοκίμασε τον συγκεκριμένο σχηματισμό και στα παιχνίδια των play off. Ο Ενινγκ έπαιξε έτσι μόνο στα φιλικά

Ροντρίγκο Σοάρες και Μάτος  

Ο ΠΑΟΚ με την αλλαγή του σχηματισμού πρόλαβε και έχει πάρει την εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού (στα play off) και την πρόκριση επί της Μπεσίκτας.

Εν όψει όμως των παιχνιδιών με ΑΕΛ (πρεμιέρα Πρωταθλήματος) και Μπενφίκα, θα είναι απών ο τραυματίας, Ροντρίγκο Σοάρες, ο παίκτης που ήταν η βασική του επιλογή στα προηγούμενα παιχνίδια.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στον Μάτος. Η επικείμενη μετεγγραφή του Λημνιού στην Κολωνία ίσως αλλάζει τα δεδομένα για μία από τις εναλλακτικές εκεί.

Ο Λημνιός ήταν ο παίκτης που αντικατέστησε τον Ροντρίγκο Σοάρες όταν τραυματίστηκε με την Μπεσίκτας. Ο Μάτος σε εκείνο το παιχνίδι ήταν εκτός αποστολής.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο φιλικό του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό, έπαιξε ο Λύρατζης από τα δεξιά χωρίς να αλλάξει ο σχηματισμός. Παρέμεινε το 3-4-3. 

Ζίβκοβιτς και Κρέσπο

Η έναρξη της σεζόν δίνει προβάδισμα στην εστία στον Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Με Πασχαλάκη τελείωσε ο ΠΑΟΚ τα play off, με Ζίβκοβιτς είναι τώρα. Σημαντικό για τον ΠΑΟΚ που ο Ανχελ Κρέσπο είναι έτοιμος και το έδειξε στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ισπανός έχει να παίξει από τον Ιανουάριο. Ο αριστεροπόδαρος, Γιάννης Μιχαηλίδης ανταποκρίθηκε εξαιρετικά -όπως είναι γνωστό- στον ρόλο του αριστερού αμυντικού στην τριάδα, προφανώς όμως και η εμπειρία του Κρέσπο εμπλουτίζει τα μετόπισθεν και τις επιλογές. 

Και ίσως τεθεί το ερώτημα: Κρατάει ο Φερέιρα την τριάδα στην άμυνα και στο παιχνίδι με την Μπενφίκα ή με συμμετοχή Μάτος και διαθέσιμο τον Κρέσπο μπορεί να σκεφτεί να γυρίσει στην τετράδα;

Οι δύο στους τρεις χαφ

Μέχρι να είναι έτοιμος ο Ντόουγκλας Αουγκούστο, είναι ξεκάθαρο ότι από τους τρεις χάφ, Ελ Καντουρί, Σβαμπ και Εσίτι, οι δύο κερδίζουν τις θέσεις. Και αυτοί είναι οι δύο πρώτοι, με τον Εσίτι να είναι η πρώτη εναλλακτική επιλογή. 

Ακπομ ή Σφιντέρσκι και Πέλκας 

Η τριάδα που επιλέχθηκε για την επίθεση στο παιχνίδι με την Μπεσίκτας (Τζόλης αριστερά, Ακπομ κορυφή και Πέλκας δεξιά) τα πήγε περίφημα και φαίνεται να έχει προβάδισμα. Ζαμπά, Σφιντέρσκι, Μπίσεσβαρ μοιάζει να υπολείπονται ελάχιστα στην επιλογή για αυτή την περίοδο.

Και σε ό,τι αφορά στον Πέλκα φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή του Φερέιρα, είτε στο πλάι της τριάδας μπροστά, είτε και όταν “γυρίζει” σε 3-4-1-2, να είναι πίσω από τους δύο προωθημένους, Τζόλη και Ακπομ, για παράδειγμα. 

Η άμυνα του Ενινγκ 

Στον Άρη, ο Μίχαελ Ενινγκ μοιάζει να έχει σταντάρει την άμυνά του, με Σάκιτς-Γκανέα (στα πλάγια) και Ροζ-Ντάτκοβιτς στο κέντρο των μετόπισθεν.

Ρίχνει βάρος -και- εκεί και δεν είναι τυχαίο ότι στις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε στην κάμερα των καναλιών Novasports (μετά το φιλικό με τον Ν.Π.Σ. Βόλος) αναφέρθηκε στις επιδόσεις της άμυνας τόσο στα φιλικά όσο και στις απαιτήσεις που έχει στα επίσημα. 

Η τριάδα των χαφ 

Στο 4-3-3 του Αρη, στο φιλικό με τον Ν.Π.Σ. Βόλος, ο Ενινγκ έδειξε ξεκάθαρα ποια είναι η πρόθεσή του για τους χαφ. Ματίγια, Τζέγκο και Σάσα. Μένει να φανεί αν θα μοιραστούν διαφορετικά οι ρόλοι. Αν δηλαδή θα παίζει ο Ματίγια κοντά στους δύο κεντρικούς αμυντικούς ή θα παίξει εκεί ο Τζέγκο και ο Ισπανός θα είναι πιο προωθημένος. 

Ο φορ 

Στην τριάδα της επίθεσης, ο Φετφατζίδης από τα δεξιά και ο Γκάμα από τα αριστερά είναι οι βασικές επιλογές.

Για τη θέση του φορ, ο Ενινγκ δίνει τον χρόνο συμμετοχής στον Κριστιάν Λόπεθ για να βελτιώσει τον βαθμό της αγωνιστικής του ετοιμότητας.

Ο Αρης δεν είχε το γκολ στα φιλικά. Πέτυχε ένα (με πέναλτι) με τον Πανσερραϊκό, δεν σκόραρε (αλλά είχε ευκαιρίες) με Σάλκε, πέτυχε ένα με την ΑΕΛ, δεν σκόραρε με τον Ν.Π.Σ. Βόλος. 

Ο Λόπεθ ήταν  βασικός και με ΑΕΛ και με Βόλο.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Ενινγκ χρησιμοποίησε και τον Ντάνιελ Μαντσίνι στην κορυφή της επίθεσης. Αυτοί και ο Δημήτρης Μάνος έχουν παίξει σε αυτή τη θέση. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.