Μπορεί ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος να τοποθέτησε τον πήχη ψηλότερα από ποτέ (“φέτος η ομάδα έχει το καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας της και θα διεκδικήσει πέντε τίτλους”), μπορεί η ποιότητα και η λάμψη (κυρίως στην περιφερειακή γραμμή) να δικαιολογούν πλήρως τις υψηλές προσδοκίες της διοίκησης και του κόσμου, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η δουλειά του Ηλία Παπαθεοδώρου θα είναι εύκολη.
Πέρα από το κομμάτι της διαχείρισης της πίεσης, που ούτως ή άλλως είναι θεμελιώδες όταν μιλάμε για ένα μέγεθος όπως η ΑΕΚ, ο προπονητής της Ένωσης καλείται να βρει τη λύση σε μια σύνθετη εξίσωση.
Η προφανής αδυναμία που παρατηρείται στο ρόστερ της ομάδας έχει ήδη επισημανθεί κι αναλυθεί: στην περιφέρεια δεσπόζουν παίκτες τεράστιας κλάσης, που ο καθένας τους έχει μια ντουζίνα παράσημα (Ζήσης, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Ράις), αφενός όμως πρέπει να γίνουν ξεκάθαροι οι ρόλοι, αφετέρου χρειάζεται να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το σημαντικό έλλειμμα αμυντικού φίλτρου που παρατηρείται.
Αυτό ωστόσο είναι μονάχα η μία όψη του νομίσματος. Διότι η μεγάλη εικόνα για τον Ηλία Παπαθεοδώρου δεν εξαντλείται στις δύο παραπάνω διαστάσεις.
Υπάρχει και μία τρίτη, που τούτη τη στιγμή βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, αλλά είναι θέμα χρόνου να περάσει στην πρώτη γραμμή: η ΑΕΚ κατ’ ουσία καλείται να μοντάρει δύο διαφορετικά ρόστερ:
-Ένα με… fast track διαδικασία ενόψει της πρώτης μεγάλης πρόκλησης της σεζόν (final-8 του BCL στην Αθήνα), στο οποίο μεταξύ άλλων δεσπόζει ο Ταϊρίς Ράις
-Ένα δεύτερο, με ορίζοντα εννέα μηνών, με το οποίο η ομάδα θα επιδιώξει να πετύχει τους στόχους που κρίνονται στο φινάλε της σεζόν, μεταξύ άλλων και το πρωτάθλημα. Σε αυτό δεν θα υπάρχει ο Ταϊρίς Ράις, αφού (τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα) ο Αμερικανός έχει συμφωνήσει να ενισχύσει την “Ένωση” μονάχα στο final-8
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο Παπαθεοδώρου κι οι συνεργάτες του θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στο θεμελιώδες κεφάλαιο “ανάδειξη ταλαντούχων νέων Ελλήνων παικτών”, το οποίο είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Βάζοντας λοιπόν όλα αυτά μαζί στη ζυγαριά, το συμπέρασμα είναι πως ανεξάρτητα απ’ το αν όντως το ρόστερ είναι ποιοτικότερο από ποτέ, το βέβαιο είναι πως “ταξίδι” όπως το φετινό η “Ένωση” ουδέποτε έχει κάνει.