Οι λάτρεις του παρελθόντος και εκείνοι που έχουν μείνει κολλημένοι στα μπασκετικά μεγαλεία της δεκαετίας του ’90 έχουν ως ακλόνητο επιχείρημα της ποιότητας του Ελληνικού πρωταθλήματος το εξής:
‘’Τότε είχαμε πρωτάθλημα με 5-6 ή ακόμη και επτά ομάδες δυνατές και ικανές να νικήσουν τον οποιονδήποτε’’.
Φυσικά και όσοι γνωρίζουν στο ελάχιστο τα ιστορικά στοιχεία της Ελληνικής λίγκας δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν. Όταν το 1988 μπήκε ο πρώτος ξένος στο Ελληνικό πρωτάθλημα το 90% των ομάδων αγόρασαν Αμερικάνους απευθείας από το ΝΒΑ.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιουργήθηκε ο ΕΣΑΚΕ η λεγεώνα των ξένων θύμιζε dream team και η Ελλάδα είχε μετατραπεί στο μπασκετικό Ελντοράντο της Ευρώπης.
Και ναι, τότε ακόμη και το Περιστέρι μπορούσε να φέρει ολόκληρο Όντι Νόρις, ο θρυλικός Χ-Man Εξζέιβιερ ΜακΝτάνιελ δεν έπαιξε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αλλά στον Ηρακλή, ο Πικουλίν Ορτίθ ξεκίνησε την εν Ελλάδι καριέρα του από τη Λάρισα και τα σχετικά παραδείγματα γεμίζουν άνετα μισό βιβλίο.
Αρκετοί τις τελευταίες ώρες επιχείρησαν να κάνουν συγκρίσεις βασισμένοι στα αποτελέσματα του Super Cup. Προφανώς και κάθε φίλος του μπάσκετ (και όχι χρωματισμένος οπαδός πορωμένος με τη νίκη της ομάδας του) είδε με συμπάθεια το γεγονός ότι στον τελικό ενός ουσιαστικά φιλικού τουρνουά έπαιξαν Προμηθέας και Περιστέρι.
Φυσικά και χειροκρότησε τη νίκη του Προμηθέα που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του ως δίκαιο επιστέγασμα μιας σπουδαίας προσπάθειας που έχει γίνει στην Πάτρα από την ομάδα. Φυσικά, και η ενδυνάμωση του Περιστερίου που μέχρι πριν λίγα χρόνια βολόδερνε στην Α2 είναι ένα καλό μήνυμα για το Ελληνικό μπάσκετ, ειδικά μάλιστα αν η ομάδα καταφέρει να συνεχίσει την παλιά παράδοση που την ήθελε και φυτώριο ανάδειξης Ελλήνων παικτών. Ας μη βαυκαλιζόμαστε όμως…
Όλα αυτά τα μηνύματα μπορεί να δείχνουν μια μείωση της απόστασης των ομάδων που κάνουν σοβαρή δουλειά από την κορυφή.
Ρεαλιστικά μιλώντας και γράφοντας ένας εκ των Προμηθέα, Περιστερίου ή ΑΕΚ δεν θα έπαιζε καν στο Super Cup εάν και εφόσον ο Ολυμπιακός δεν επέμενε στο #mexritelous και έπαιζε στην περσινή Basket League. Εκτός αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που πιστεύει ότι οι ερυθρόλευκοι με την κανονική τους ομάδα θα τερμάτιζαν….5οι στη Basket League οπότε πάμε πάσο.
Όποιος το πιστεύει κακώς διάβασε και μέχρι εδώ… Πέρα όμως απ΄ αυτή τη μικρή αυτονόητη τεχνική λεπτομέρεια ας πάμε στα πιο ουσιώδη. Η δυναμική της Basket League φθίνει με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα των ομάδων έχουν συρρικνωθεί και βλέπουμε ξένους παίκτες αλλά και προπονητές σε πάγκους ομάδων που όχι τα χρόνια της ευφορίας αλλά πριν από μια δεκαετία δεν θα περνούσαν ούτε έξω από τις πόρτες των γυμναστηρίων.
Οι περισσότεροι ξένοι είναι ντεσπεράντο των 1000 ευρώ το μήνα ή τύποι που έρχονται για να χρησιμοποιήσουν τη λίγκα για να γράψουν νούμερα και να φύγουν στα γρήγορα για να βρουν μια χώρα που θα πληρώνονται κανονικά κάθε πρώτη του μήνα. Για μια εικοσαετία σχεδόν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αποτέλεσαν ένα ανίκητο δίπολο.
Βαριέμαι να μετρήσω πόσες σεζόν η πρώτη θέση της κανονικής περιόδου κρίθηκε στους μεταξύ τους αγώνες, το γεγονός ότι έβλεπαν οποιαδήποτε άλλη αναμέτρηση πλην λιγοστών εξαιρέσεων ως μια καλή προπόνηση για τους αγώνες της Ευρωλίγκα και όταν τύχαινε να χάσουν από κάποιον άλλο το αποτέλεσμα συζητιόταν ως έκπληξη μεγατόνων για πολλές μέρες ή εβδομάδες.
Ο Ολυμπιακός αυτομόλησε στην Α2, ο Παναθηναϊκός μετατράπηκε σε μια αυτοδιαχειριζόμενη εταιρεία με προϋπολογισμό που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν είναι καν οκταψήφιος. Ούτε ο Προμηθέας, ούτε το Περιστέρι, ούτε καν η ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων κατέκτησαν κάποιο Έβερεστ.
Απλά πάτησαν μια πολύ χαμηλότερη κορυφή. Με απλά λόγια:
Η φαινομενική μείωση των αποστάσεων έχει να κάνει στην πραγματικότητα με τη μείωση της δυναμικής ή την απουσία των μεγάλων δυνάμεων και όχι με την πραγματική βελτίωση αυτών που βρίσκονταν λίγο πιο κάτω. Χαμήλωσε το επίπεδο, έπεσε ο πήχης και αυτό έδωσε την ευκαιρία στους δελφίνους.
Σε κάθε περίπτωση και το επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ:
Η προσπάθεια που κάνουν το Περιστέρι και ο Προμηθέας, η σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η ΑΕΚ δεν είναι αρνητικά στοιχεία για την Ελληνική λίγκα. Το ακριβώς αντίθετο. Αλλά οι συγκρίσεις με το παρελθόν είναι ουτοπικές και εκτός της (δυστυχώς) μίζερης πραγματικότητας του Ελληνικού πρωταθλήματος.