Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βγήκε ξαφνικά στην επιφάνεια την 1η Νοεμβρίου του 2020, στο «Μεστάγια» της Βαλένθια.
Η τοπική ομάδα υποδεχόταν τη Χετάφε για την Πριμέρα Ντιβιζιόν και στο 22ο λεπτό, έπειτα από μία στημένη φάση των φιλοξενούμενων, ο νεαρός μέσος των «νυχτερίδων» Γιούνους Μούσα, πήρε την μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή, διέσχισε πάνω από 50 μέτρα αναπτύσσοντας ταχύτητα 33.5 χλμ./ώρα και πλάσαρε εύστοχα τον αντίπαλο τερματοφύλακα, γράφοντας το 1-0.
Σε ηλικία 17 ετών και 338 ημερών, μόλις είχε γίνει ο νεαρότερος παίκτης που σκόραρε με τη Βαλένθια τα τελευταία 79 χρόνια και ο νεαρότερος μη Ισπανός σκόρερ της όλων των εποχών.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι υπεύθυνοι της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, έτριβαν τα χέρια τους.
Την ώρα που η χώρα τους ετοιμαζόταν να εκλέξει τον γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία της, οι ίδιοι ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν μία από τις πιο νεανικές αποστολές της Εθνικής ομάδας όλων των εποχών. Ανάμεσα στα μέλη της και ένας 17χρονος με ρίζες από την Γκάνα που γεννήθηκε…κατά τύχη στις ΗΠΑ, έμαθε μπάλα στην Αγγλία και έκανε γνωστό το όνομά του στην Ισπανία! Δεν ήταν άλλος από τον Μούσα…
New York, New York!
Από που λοιπόν κρατά η σκούφια αυτού του ταλαντούχου πιτσιρικά; Η ιστορία είναι αρκετά περίπλοκη. Ο Μούσα, γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2002 από γονείς με καταγωγή από την Γκάνα στη Νέα Υόρκη, όπου η οικογένειά του βρισκόταν για διακοπές!
Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, οι Μουσά ταξίδεψαν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου εγκαταστάθηκαν στο Καστελφράνκο Βένετο, κοντά στη Βενετία. Εκεί ο μικρός Γιούνους έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα με τη φανέλα της τοπικής Τζορτζόνε, ο πρόεδρος της οποίας Αντονέλο Ορφέο, κατάλαβε από νωρίς ότι είχε μπροστά του ένα «διαμαντάκι»:
«Μπορούσες να δεις από ένα μίλι μακριά ότι είχε τα φόντα να πετύχει. Ήταν ένα φαινόμενο, είχε ψύχωση με την μπάλα», θα πει αργότερα.
Στο Καστελφράνκο όμως δεν έμελλε να τον απολαύσουν για πολύ. Σε ηλικία εννέα ετών, η οικογένειά του έπρεπε να μετακομίσει στην Αγγλία για να βρει δουλειά. Εγκαταστάθηκε στο Μπάρκινγκ του Ανατολικού Λονδίνου – απ΄όπου κατάγονται μεταξύ άλλων οι Μπόμπι Μουρ και Τζον Τέρι – και ο νεαρός εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Άρσεναλ.
Εκεί ξεχώρισε γρήγορα και έπαιζε πάντα σε ομάδες με παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητος από τους ανθρώπους των «μικρών» Εθνικών ομάδων της Αγγλίας, φορώντας τη φανέλα τους σε επίπεδα Κ15, Κ16, Κ17 και Κ18, πάντοτε ως αρχηγός!
Μετακόμιση στην Ισπανία
Το καλοκαίρι του 2019, ο 16χρονος τότε Μούσα ήταν σαν θηρίο στο κλουβί. Παρά τις διακρίσεις του στα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ και στις μικρές Εθνικές, ο δρόμος για την πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων» φαινόταν κλειστός και ο μικρός αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του για άλλες πολιτείες.
Και ποιος καλύτερος προορισμός από την ομάδα που τροφοδοτεί εδώ και δεκαετίες με top παίκτες τις ομάδες των πέντε καλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων; Ο τότε αθλητικός διευθυντής της Βαλένθια Πάμπλο Λονγκόρια, τον είχε ήδη εντοπίσει και εκμεταλλευόμενος τον νόμο που απαγορεύει στις αγγλικές ομάδες να υπογράφουν επαγγελματικά συμβόλαια με τόσο νεαρούς ποδοσφαιριστές, τον έπεισε να μετακομίσει στο «Μεστάγια». Μαζί του πήρε μαζί και τον αδελφό του για να έχει παρέα. Στην προσαρμογή του συνετέλεσε η γνώση των ιταλικών, που δεν απέχουν και πολύ από τα ισπανικά, αμβλύνοντας το πρόβλημα της επικοινωνίας.
Ο τότε προπονητής των «νυχτερίδων» Μαρσελίνιο, τον ξεχώρισε αμέσως και τον τοποθέτησε στην ευρωπαϊκή λίστα, προκειμένου να αποκομίσει εμπειρίες από τα ματς Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο η πρώτη του χρονιά στην Ισπανία ήταν απογοητευτική. Ο διάδοχος του Μαρσελίνιο Αλμπέρτ Σελάδες τον ξέχασε στην δεύτερη ομάδα, όπου περιορίστηκε σε μόλις 17 εμφανίσεις τελικά μετά την περικοπή της σεζόν κορωνοϊού.
Εκτόξευση με Γράθια
Το καλοκαίρι του 2020 όμως, λόγω συνθηκών που δεν είχαν να κάνουν με τον ίδιο, ο μικρός θα έπαιρνε την ευκαιρία του. Η Βαλένθια αναγκάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων να πουλήσει έξι βασικούς παίκτες της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους αντικαταστήσει με μεταγραφές.
Έτσι στράφηκε στις Ακαδημίες της και προσέλαβε τον Χάβι Γράθια, έναν προπονητή συνηθισμένο να εξελίσσει νεαρούς παίκτες. Ο Μούσα, θεωρεί εαυτόν κεντρικό μέσο, όμως οι παραχωρήσεις άνοιξαν μία θέση στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και ο νεαρός πήρε τη φανέλα στο σπίτι του μαζί με άλλα «διαμαντάκια» της φημισμένης ακαδημίας. Έχει ήδη αγωνιστεί σε οκτώ ματς και το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα έκανε τον γύρο του κόσμου.
Ένας πολυσύνθετος μέσος με εξαιρετική τεχνική και σωματικά προσόντα, πειθαρχημένος και ανταγωνιστικός, έτοιμος να τρέχει πάνω – κάτω στο γήπεδο για 90 λεπτά. Το μέλλον σίγουρα του ανήκει…
Πώς μπορεί να γίνει…Αμερικανάκι!
Η μετακόμιση του Μούσα από την Άρσεναλ στη Βαλένθια το καλοκαίρι του 2019 πέρασε απαρατήρητη από τους περισσότερους, όχι όμως και από τους insiders του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σίγουρα όχι από τον προπονητή της Εθνικής ΗΠΑ Κρεγκ Μπερχάλτερ.
Ο τελευταίος ήξερε ότι ο νεαρός έχει δικαίωμα να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα λόγω της γέννησής του στις ΗΠΑ και λόγω τύχης είχε το…κονέ για να έρθει σε επαφή μαζί του. Ο ομοσπονδιακός βοηθός προπονητής Νίκο Εστέβες, είχε δουλέψει οκτώ χρόνια στα τμήματα υποδομής της Βαλένθια και ήταν αυτός που ξεκίνησε το…φλερτ με τον πιτσιρικά, ο οποίος έχει δικαίωμα να αγωνιστεί επίσης σε Αγγλία, Ιταλία και Γκάνα!
Οι Αμερικανοί κατάφεραν τελικά να τον πείσουν να δώσει μία ευκαιρία στις ΗΠΑ και τον συμπεριέλαβαν στη νεανική αποστολή που προαναφέραμε για τα φιλικά με Ουαλία και Αυστραλία. Η συμμετοχή σε αυτά δεν τον «δένει» με τις ΗΠΑ, αλλά δίνει την ευκαιρία στους Αμερικανούς να του δείξουν ότι μπορεί να έχει μέλλον στη συγκεκριμένη Εθνική ομάδα, ακολουθώντας τη συνταγή που έχρισε διεθνείς τους Τζιοβάνι Ρέινα (είχε δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις χώρες), και Σερτζίνιο Ντεστ (επέλεξε ΗΠΑ αντί Ολλανδίας).
Κάπως έτσι, ένα από τα πιο «καυτά» νέα ταλέντα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, μπορεί τελικά να δέσει το διεθνές μέλλον του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.