Τις σκέψεις, τις προτάσεις του, καθώς και τις προτεραιότητες για να βγει δυνατή η ελληνική γυμναστική από το αδιέξοδο της πανδημίας και να αντιμετωπίσει με καλύτερες προϋποθέσεις την επόμενη ημέρα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, μέσα από ένα άρθρο-παρέμβαση, με αποδέκτες τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας, την Πολιτεία, τους υπόλοιπους αθλητικούς φορείς και όλους τους κοινωνούς του ελληνικού αθλητισμού.

Τις σκέψεις, τις προτάσεις του, καθώς και τις προτεραιότητες για να βγει δυνατή η ελληνική γυμναστική από το αδιέξοδο της πανδημίας και να αντιμετωπίσει με καλύτερες προϋποθέσεις την επόμενη ημέρα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, μέσα από ένα άρθρο-παρέμβαση, με αποδέκτες τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας, την Πολιτεία, τους υπόλοιπους αθλητικούς φορείς και όλους τους κοινωνούς του ελληνικού αθλητισμού.
 
Ακολουθεί η επιστολή-παρέμβαση του κ. Βασιλειάδη:
 
«Αγαπητοί Φίλοι,
 
Μέσα από αυτή τη δημόσια τοποθέτησή μου, επιθυμώ να μοιραστώ τις σκέψεις μου για την επόμενη μέρα της Γυμναστικής, η οποία προμηνύεται δύσκολη. Έπειτα από το νέο lockdown, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στη ματαίωση των εκκρεμών εθνικών διοργανώσεων του 2020, στοιχείο που θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για το μέλλον.
Η συντονισμένη προσπάθειά μας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και αμέσως μετά, είχε ως στόχο να κρατήσουμε όλους τους αθλητές και αθλήτριες κοντά μας, για να παραμείνουν και τα σωματεία “ζωντανά”. Το καταφέραμε, είχαμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ωστόσο ο σχεδιασμός που θα κορυφωνόταν με την υλοποίηση των πανελλήνιων πρωταθλημάτων δεν ολοκληρώθηκε, εξαιτίας του “δεύτερου κύματος” της νόσου Covid-19.
Με την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, εκτιμούμε πως θα υπάρχουν τόσα συσσωρευμένα προβλήματα στην οικονομία και κοινωνία, που ίσως ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση η γυμναστική αποτελεί πια μία πολυτέλεια για την ελληνική οικογένεια. Η προσπάθειά μας θα εστιαστεί στο πώς θα δώσουμε κίνητρο στα παιδιά για να παραμείνουν στους αθλητικούς χώρους, έστω και αν οι αριθμητικές απώλειες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Ακόμα όμως και η πορεία των Εθνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις του 2021 τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο: Ήδη οι αθλητές και αθλήτριες που θα κληθούν να αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης και τραμπολίνο του Απριλίου, εξαιρουμένης της προ-Ολυμπιακής ομάδας, έχουν συμπληρώσει 15 μέρες χωρίς προπονήσεις, διάστημα υπερβολικά μεγάλο, που τους αφήνει πολύ πίσω στην προετοιμασία τους.
 
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι η απειλή της ίδιας της ύπαρξης του αθλητικού σωματείου ως οντότητας. Η αγωνιστική αδράνεια, η οικονομική δυσπραγία και η αγωνία για το πότε και πώς θα ξαναλειτουργήσουν τα σωματεία, είναι στοιχεία που τους δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Η επάνοδος μετά από το σημερινό lockdown και όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εκ των προτέρων, όσο πιο έγκαιρα γίνεται, είναι τα ακριβή βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν, ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα από τον ωφέλιμο χρόνο μόλις επιτραπούν ξανά οι προπονήσεις.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να σημειώσω εδώ ότι είναι καιρός να αλλάξουν πράγματα στη δομή των σωματείων, αλλά αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενη ευκαιρία.
 
Σε ό,τι αφορά στην οικογένεια της ελληνικής γυμναστικής, έχω να πω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι στην αντιμετώπιση του κοινού αντιπάλου, που είναι η πανδημία και οι συνέπειές της. Και να το κάνουμε συνενώνοντας και όχι διασκορπίζοντας δυνάμεις, επειδή την επόμενη μέρα αυτοί που θα θέλουν να αναλάβουν τις τύχες της Ε.Γ.Ο. θα πρέπει να βρουν τη γυμναστική στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Το μήνυμα λοιπόν είναι “ενώστε τις δυνάμεις σας για να βγούμε από το αδιέξοδο” και το λέω υπενθυμίζοντάς σας ότι στις επόμενες αρχαιρεσίες δεν θα είμαι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου.
Ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δουλειά μας, ας κλείσουμε τα αυτιά στις σειρήνες που δίνουν το σύνθημα της αντιπαράθεσης και ας διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον αντιμετωπίζοντας απερίσπαστοι τα τρέχοντα προβλήματα. Σε αυτό οφείλουν να βοηθήσουν και όσοι είναι έξω από το άθλημά μας και δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Τα υπόλοιπα, που αφορούν τις περαιτέρω εξελίξεις και την σύνθεση της μελλοντικής διοίκησης, μπορούν και πρέπει να περιμένουν έως ότου προκηρυχθούν εκλογές.
 
Σε αυτό το ζήτημα οφείλει να αναλάβει δράση και η Πολιτεία, στηρίζοντας τις αιρετές διοικήσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών, τους προπονητές, τους αθλητές, τους σωματειακούς παράγοντες, τους κριτές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Το να συντηρούμε μία υπερβολική εκλογολογία σε ένα τόσο σοβαρό χρονικό σημείο, δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ουδείς μπορεί να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, που υπολογίζονταν να διεξαχθούν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήδη έχουν πάρει παράταση έξι μηνών και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αναβολή.
Είναι κάτι που κατανοούμε, επειδή είναι αναγκαίο να δοθεί στα σωματεία -αλλά και στις υπηρεσίες της Γ.Γ.Α.- το χρονικό περιθώριο προκειμένου να αντεπεξέλθουν και να εφαρμόσουν σωστά το νέο και κατά τα άλλα επιτυχημένο σύστημα του ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. 
 
Επαναλαμβάνω λοιπόν την εισήγησή μου να οριστούν οι αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών για τον Σεπτέμβριο του 2021, αμέσως μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, διασφαλίζοντας ένα ικανό μεταβατικό διάστημα προσαρμογής και ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών αθλητικών φορέων, όπως είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και παγκόσμιες ομοσπονδίες διαφόρων αθλημάτων, που αποφάσισαν παράταση των θητειών και μετέθεσαν την εκλογική διαδικασία για το τέλος του Ολυμπιακού κύκλου.
Μία ανάλογη, έγκαιρη απόφαση της Πολιτείας και σε εγχώριο επίπεδο, θα προλάβει μια σειρά από σημαντικές δυσλειτουργίες. Θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Ομοσπονδιών, οι οποίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον οικονομικό και τον αγωνιστικό-τεχνικό σχεδιασμό ολόκληρου του ερχόμενου έτους, προκειμένου το 2021 να έχει θετικό πρόσημο για αθλητές, αθλήτριες, σωματεία και Εθνικές ομάδες.
 
Διατηρώντας τη μεγάλη αγωνία για ό,τι μπορεί να συμβεί αύριο, θέλω να σας μεταφέρω την επιθυμία μας να διοργανώσουμε, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, ένα μεγάλο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα “Η Γυμναστική μετά την κρίση του κορωνοϊού”, επειδή πιστεύουμε ότι τίποτε δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα, μετά από ένα τέτοιο διάστημα απραξίας. Στο συνέδριο αυτό θα δώσουμε σε οργανωμένους φορείς, με τους οποίους είμαστε ήδη σε επικοινωνία, τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους και να σχεδιάσουμε έναν νέο “οδικό χάρτη”, έτσι ώστε όταν θα έρθει η ώρα της αθλητικής επαναδραστηριοποίησης να γνωρίζουμε πώς θα ξεκινήσουμε και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε.
 
Απευθύνω έκκληση προς όλους, την Πολιτεία, τους λοιπούς αθλητικούς φορείς, τα σωματεία και τα διοικητικά στελέχη, αλλά ακόμη περισσότερο προς τους γονείς και τα παιδιά που αφιερώνουν τη ζωή τους στη Γυμναστική, να παραμείνουν κοντά στο άθλημα. Στο άθλημά τους, που είναι ο τρόπος ζωής που έχουν επιλέξει και είναι πραγματικά ξεχωριστός».