Ποια μέτρα εξετάζονται για να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για δέκα περιοχές της χώρας καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού είναι ραγδαία.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων αντί για μείωση παρά το lockdown. Έτσι στο τραπέζι έχει πέσει πλέον η επιβολή αυστηρού lockdown σε τοπικό επίπεδο στα πρότυπα του Μαρτίου, ώστε να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια οι δέκα νομοί που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου είναι:

Κιλκίς,
Ξάνθης,
Πιερίας,
Δράμας,
Θεσσαλονίκης,
Κοζάνης,
Ροδόπης,
Γρεβενών,
Πέλλας και
Λάρισας.
Στο κόκκινο βρίσκεται και η Δυτική Αττική και ειδικά οι περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας.
Lockdown: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Πρωταρχικός στόχος κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων είναι η ανακοπή της δημιουργίας πολλαπλών εστιών κρουσμάτων.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στις παραπάνω περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους κωδικούς 1, 2 και 6. Οι κάτοικοι δηλαδή των περιοχών αυτών θα μπορούν να πηγαίνουν στον γιατρό και στο φαρμακείο, σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους και για άσκηση σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να ξεχάσουν τα όποια σχέδια έκαναν για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την παρουσία εννέα ατόμων, ενώ εξετάζεται να κλείσει και η υπηρεσία click away για τις αγορές στα καταστήματα.

Ταυτόχρονα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, ακόμα και πόρτα – πόρτα, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σχεδιάζεται ακόμα να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των διενεργούμενων τεστ στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της πανδημίας και να είναι ασφαλέστερη η καταγραφή της προσδοκώμενης διόρθωσης στους δείκτες.

Τέλος στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για μοντέλο δύο ταχυτήτων, δηλαδή αν κριθεί απαραίτητο το επίπεδο των μέτρων, να διαφοροποιείται ανά περιοχή.

Πηγή: www.news.gr