Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για τον αγωνιστικό επίλογο του ΠΑΟΚ στο 2020, τα οφέλη αλλά και τις υποχρεώσεις για τη συνέχεια...

Συνεπής στην τελευταία αγωνιστική υποχρέωση του 2020 φάνηκε ο ΠΑΟΚ επικρατώντας 2-1 (11’ Σφιντέρσκι, 65’ Ίνγκασον – 16’ Αϊτόρ) του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Τούμπας.    

Σε μια αναμέτρηση που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά για τος γηπεδούχους καθώς η ορμή των «Πρασίνων» ήταν τέτοια που τους περιόρισε στο μισό γήπεδο στα πρώτα τεσσεράμιση λεπτά, ο «Δικέφαλος» χωρίς να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης, βρήκε τον τρόπο να προηγηθεί αλλά και να βγάλει αντίδραση, παραθέτοντας χαρακτήρα ομάδας και αγωνιστικό πείσμα όταν είδε το προβάδισμά του να εκμηδενίζεται μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα.    

Με λογική συνέπεια το «βάρος» που έφεραν άπαντες μετά από όλα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα, αρχής γενομένης από την περασμένη Κυριακή, η πίεση ήταν μεγάλη για το απόλυτα θετικό αποτέλεσμα. Μια αίσθηση που σαφώς δεν είχε  αντίπαλός του χτες, έχοντας υποστεί και δύο σημαντικότατες απώλειες της τελευταίας στιγμής, όπως τέτοιες ήταν αυτές των Διούδη-Κουρμπέλη κι είχε ως συνέπεια ο Λάζλο Μπόλονι να επιδοθεί σε ορισμένες ποδοσφαιρικές αλχημείες προκειμένου να καταστήσει το αγωνιστικό του πλάνο δόκιμο.    

Ο Ρουμάνος τεχνικός διαθέτει την εμπειρία και τις γνώσεις για να ξέρει πώς να βάλει δύσκολα στον εκάστοτε αντίπαλό του. Στην προκειμένη περίπτωση επέλεξε την πίεση ψηλά, τοποθέτησε γρήγορα άκρα επενδύοντας στην επίτευξη ενός γρήγορου ρυθμού σε ένα – φαινομενικά – άναρχο ποδοσφαιρικό μοτίβο που θα λειτουργούσε ευνοϊκά για την ομάδα του. Αρκετά βραχύσωμα και γοργά κορμιά, ικανά στην πίεση των προσώπων που θ’ αναλάμβαναν την οργάνωση του παιχνιδιού στην αντίπερα όχθη αλλά και στην ταχύτητα μετάβαση του γηπέδου.    

Όλο αυτό συνέθεσε μια παγίδα στην οποία κόντεψε μεν αλλά δεν έπεσε τελικά μέσα ο ΠΑΟΚ. Με τον Βιεϊρίνια στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, καθώς ο Ουαγγέ εγχειρίστηκε το Σάββατο και θα μείνει εννιά μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης και ο Ροντρίγκο παραμένει στο ιατρικό δελτίο, το δίδυμο ΊνγκασονΜιχαηλίδη να εδραιώνει την παρουσία του, τον Ελ Καντουρί να επιστρέφει και τον Μουργκ να παίρνει τη θέση του Σβαμπ στο αρχικό σχήμα, οι γηπεδούχοι γνώριζαν πως ειδικά σ’ αυτήν την αναμέτρηση η ψυχολογία διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο σε μια λεπτή ισορροπία όσο δεν είχε «ανοίξει» το σκορ που θ’ άλλαζε δραματικά με την επίτευξη ενός τέρματος.    

Σε μια φάση που δημιούργησε ο Σφιντέρσκι με την επιμονή του, εξέλιξε και προχώρησε ο Γιαννούλης αλλά τελείωσε ο ίδιος ο Πολωνός, ο «Δικέφαλος» έβαλε εαυτόν σε θέση οδηγού μετά από έντεκα λεπτά αγώνα. Αντί όμως να «χτίσει» πάνω στη συγκεκριμένη εξέλιξη με σοβαρότητα και προσοχή, είδε δύο διαδοχικά λάθη στην ίδια φάση από Μιχαηλίδη και Γιαννούλη να του κοστίζουν την ισοφάριση, πέντε λεπτά μετά τους πανηγυρισμούς του. Αυτό είχε ως συνέπεια την αντιστροφή των δεδομένων και την ανάκτηση της καλής ψυχολογίας από την ομάδα του Παναθηναϊκού.   

Ο Πάμπλο Γκαρσία πάσχιζε από τον πάγκο να μεταφέρει στους ποδοσφαιριστές του ενέργεια και αγωνιστικό πείσμα, φωνάζοντας διαρκώς να πηγαίνουν οι παίκτες του πρώτοι στις δεύτερες μπάλες καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα διαδραματιζόταν στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, με βασικότερη αιτία την πληθώρα λαθών και από τις δύο πλευρές. Εκεί όμως είχε έναν αδύναμο κρίκο. Ο Μουργκ δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί στον επιθυμητό βαθμό τόσο δημιουργικά μα πολύ περισσότερο ανασταλτικά, ενώ ο Ντόουγκλας χρειάστηκε αρκετή ώρα για να προσεγγίσει τα δικά του στάνταρντ απόδοσης.    

Παρόλα αυτά ο «Δικέφαλος» βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει πολύ καλές στιγμές στην αντίπαλη περιοχή με κορυφαία όλων στο πρώτο μέρος αυτήν της προβολής του Σφιντέρσκι, όμως ο νεαρός Ξενόπουλος, που αντικατέστησε την ύστατη στιγμή τον Διούδη, μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά, βρήκε ρυθμό, έβγαλε αυτοπεποίθηση και απεσώβησε τον όποιο κίνδυνο δημιουργήθηκε στην περιοχή του, όπως αυτόν με τη σπουδαία ευκαιρία του Πολωνού. Την ίδια στιγμή, ο 43χρονος Ουρουγουανός τεχνικός, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη δημιουργία της ομάδας του και ν’ αυξήσει την πίεση στον αντίπαλο αναζήτησε εναλλακτικές.    

Ζητούσε από τον Τζόλη να κάνει κίνηση στον χώρο ζητώντας την μπάλα, στον Μουργκ να επιστρέφει και να ζητάει μπάλα, στον Βιεϊρίνια να ψάχνει τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στην ευθεία μπροστά του (σ.σ. ο Σέρβος με τον Τζόλη άλλαξαν πλευρές κοντά στο ημίωρο) και όχι μόνον … Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν του έδωσε αυτό που αποζητούσε.    

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές ωστόσο οι σκέψεις για διαφοροποιήσεις ήταν αρκετές. Το σκηνικό παρέμεινε – σχεδόν – το ίδιο με τους «Πράσινους» να προσπαθούν ν’ απειλήσουν με στημένα, κυρίως φάουλ στα πέριξ της περιοχής του Πασχαλάκη. Στα πρώτα 15-16 λεπτά του δεύτερου μέρους βγήκε ένας γενικότερος εκνευρισμός όπως μαρτυρούν και οι τέσσερις κίτρινες κάρτες που έδειξε σ’ αυτό το διάστημα ο διαιτητής. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στους γηπεδούχους με το ίδιο … «νόμισμα», βρίσκοντας κόρνερ κι απειλώντας από στημένες μπάλες.    

Σε μια από αυτές, στο 65’ η κομπίνα με τον ποδοσφαιριστή στο πρώτο δοκάρι για να πάρει την κεφαλιά και ν’ απειλήσει, όπως έγινε λίγο νωρίτερα με τον Βιεϊρίνια, είτε για να «σπάσει» την μπάλα σε συμπαίκτη του, έπιασε με την μπάλα να πηγαίνει στο δεύτερο δοκάρι όπου εκεί καραδοκούσε ο Ίνγκασον για να κάνει το 2-1 με κεφαλιά! Επτά λεπτά μετά ο Σβαμπ αντικατέστησε τον συμπατριώτη του Μουργκ και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, με εξαιρετική κάθετη έβγαλε τον Σφιντέρσκι τετ α τετ, κάτι που ο Πολωνός δεν αξιοποίησε. Στο 77’ φάση διαρκείας με δύο διαδοχικές ευκαιρίες του «Δικεφάλου» κατέληξε σε δοκάρι στον τρίτο χρόνο της χάρη στο δυνατό, μακρινό σουτ του Ντόουγκλας.   

Λίγο μετά ο Κρέσπο πέρασε αντί του Βιεϊρίνια κι ένα λεπτό πριν από το τέλος ο Εσίτι μπήκε στη θέση του Ντόουγκλας κι ο Νέλσον-Περέιρα αντί του Τζόλη. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε ν’ αντιδράσει κι έφτασε κοντά στο να τα καταφέρει δύο λεπτά πριν από το τέλος όταν σε ασταθή απόκρουση του Πασχαλάκη ο Χατηγιοβάννης προτίμησε να εκτελέσει με δυνατό σουτ – υπό γωνία – που πέρασε άουτ!   

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρονιά, ανέκτησε την ηρεμία του και κατοχύρωσε χρόνο για να δουλέψει εν όψει της δύσκολης συνέχειας που τον περιμένει. Δουλειά όμως αναμένεται να έχει και ο Όλαφ Ρέμπε. Ο Γερμανός τεχνικός διευθυντής μάλιστα έχει διττό καθήκον από τη μια με το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ από ποδοσφαιριστές που δε δείχνουν ικανοί να προσφέρουν και από την άλλη με την ενίσχυσή του. Αποστολή με υψηλό βαθμό δυσκολίας και στις δύο περιπτώσεις αλλά με απαιτητό ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικότητας ώστε να διορθωθούν ορισμένα κακώς κείμενα της ομάδας που την κρατούν δέσμια προσώπων κι αγωνιστικών λειτουργιών. Ο χρόνος θα δείξει …   

Προς το παρόν το αγωνιστικό τμήμα θα έχει την ευκαιρία να πάρει σημαντικές ανάσες καθώς από σήμερα ξεκινά μια μικρή περίοδος διακοπών που θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Μέχρι τότε, υγεία, αντοχές και πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα! Καλή συνέχεια, καλή δύναμη