Οι άνθρωποι του Γ.Σ.Ηρακλής έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα τροπαίων του Συλλόγου και σε αυτή αναφέρθηκαν στις προοπτικές που ανοίγονται πλέον στον Ηρακλή μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σύμφωνα με τις οποίες ο Ηρακλής μπορεί να αξιοποιήσει και πάλι την ακίνητη περιουσία του και να λειτουργεί και πάλι ως αθλητικός οργανισμός σε όλα τα επίπεδα.
Οι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Γ.Σ.Ηρακλής, Φώτης Θέος, ο πρώην Υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου και ο νομικός εκπρόσωπος του σωματείου, Δημήτρης Φινοκαλιώτης.
Έγινε αναφορά στην προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια (από το 2017 που ανέλαβαν άνθρωποι της νυν διοίκησης) για να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα του συλλόγου και αναφέρθηκαν πλέον οι προοπτικές που υπάρχουν.
Έγινε ξεχωριστή αναφορά στην πρώτη δικαστική νίκη του Ηρακλή σε αυτό το διάστημα, με νομικό τον Μιχάλη Γιάμπαστο, στις αρχές του 2018, όταν ο Ηρακλής πέτυχε την ανακοπή της κατάσχεσης των Χορτατζήδων. Επίσης ο Φώτης Θέος στάθηκε στη διάθεση της Κυβέρνησης για να δοθεί λύση, των αρμόδιων Υπουργών και στις ενέργειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Φώτης Θέος, είπε μεταξύ άλλων, τα εξής: “Το καλοκαίρι του 2017 η κατάσταση για τον Ηρακλή μας ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Μια ομάδα ανθρώπων όπως ήταν κάποιοι φίλοι νομικοί, ο Αλέξης Αδαμίδης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Μιχάλης Γιάμπαστος, ο Θόδωρος Βαζάκας, εγώ, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του Γυμναστικού Συλλόγου.
Δεν υπήρχε διοίκηση ούτε προσωρινή ούτε αιρετή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κίνδυνο στο κομμάτι της αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου. Και κατ’ επέκταση σε όλα τα λειτουργικά προβλήματα και σε όλες τις υποθέσεις -νομικές και μη- που αφορούσανε τον σύλλογο. Οι μόνοι άνθρωποι που πραγματικά ήτανε τότε κοντά ήταν τα παιδιά από την Αυτόνομη θύρα 10, οι μόνοι που ερχότανε τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα και βλέπανε τις εγκαταστάσεις μας αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν”.
Πρόσθεσε: “Από εκείνη τη μέρα ξεκινήσαμε τη διαδρομή για να χτίσουμε σε πρώτη φάση μια διοίκηση πρωτοδικείου, με την απίστευτη συμβολή των εφόρων τμημάτων και των νομικών μας σε εκείνο το διάστημα. Και έτσι καταθέσαμε ένα φάκελο στη ΓΓΑ για να πετύχουμε την αθλητική αναγνώριση του σωματείου.
Αποφασίσαμε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να προχωρήσουμε μπροστά με ό,τι ευθύνες μπορεί να μας καταλογιζόντουσαν και δεν αφορούσανε τη δική μας περίοδο χρήσης αλλά δεν μπορούσαμε να αφήσουμε -σε καμία περίπτωση- το σωματείο και να φτάσει στην διάλυση του και να χαθούνε όλα σε μια νύχτα”.
Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, μεταξύ άλλων, είπε: “Θέλω να ξεκαθαρίσω, ξεκινώντας, ότι σε όλη μου τη ζωή είμαι ξεκάθαρος και έντιμος και τα πιστεύω μου είναι επίσης δεδομένα. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, όλοι ξέρουνε ότι εκτός από Νέα Δημοκρατία είμαι και Ηρακλειδέας, είναι κάτι που όπου και να πάω, στην Τούμπα, στο Χαριλάου, όλοι ξέρουν ότι είμαι Ηρακλειδέας. Αυτό το ξεκαθαρίζω όπως επίσης ξεκαθαρίζω ότι στον Ηρακλή που θεωρώ την ομάδα της καρδιάς μου καταθέτω την ψυχή μου, κάνω το καθήκον μου σύμφωνα με τη συνείδησή μου και δεν κάνω πολιτική”.
Πρόσθεσε: “Ό,τι πετύχαμε, κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο το πετύχαμε όλοι μαζί. Ηταν μια συστρατευμένη προσπάθεια. Πετύχαμε το βράδυ στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ο Ηρακλής να αναγεννηθεί. Με μία ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου ψηφίσανε το άρθρο 41 του συγκεκριμένου νόμου. Νομίζω πως αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία και δείχνει το μέγεθος αυτού του ιστορικού συλλόγου”.
Συμπλήρωσε: “Ο Ηρακλής έθεσε τις βάσεις για να επιστρέψει πιο δυνατός και απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος. Θα πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να μας δίνουνε μάθημα. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό κι από όλους μας εξαρτάται να προσελκύσουμε τους επενδυτές”.
Από τη μεριά του ο νομικός σύμβουλος του Γ.Σ.Ηρακλής, Δημήτρης Φινοκαλιώτης είπε: “Από την αρχή αυτό το οποίο λέγαμε σε όλες τις συναντήσεις με όλους τους φορείς ήταν ότι… μα, δεν μπορείτε να πειράξετε αυτά τα ακίνητα. Το ξέρανε. Από ένα σημείο και μετά είχαν κοινοποιηθεί αποφάσεις στο Δημόσιο το καταλαβαίνανε κι αυτοί ότι μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία που κανένα δεν εξυπηρετούσε. Δεν μπορούσε να εισπραχθεί τίποτα από αυτά τα ακίνητα το μόνο που γινόταν ήταν να κωλυόταν η χρήση τους”.
Πρόσθεσε: “Το επιχείρημα ήταν ότι όλα αυτά τα ακίνητα σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα, επί σειρά δεκαετιών, είχαν ήδη παραχωρηθεί για συγκεκριμένη αθλητική χρήση. Αυτό ήταν το επιχείρημα ότι για τα ακίνητα αυτά δεν μπορούσε να μεταβληθεί η χρήση τους και άρα δεν μπορούσε και κάπως το Δημόσιο να στραφεί σε αυτά”.
Συμπλήρωσε: “Στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι αν εντός της πρώτης δεκαετίας δεν αναπτυχθεί κάποια αθλητική δραστηριότητα υπάρχει η δυνατότητα τον αρμοδίων Υπουργών να ανακαλέσουν την συγκεκριμένη παραχώρηση. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ήδη ότι το σενάριο αυτό δεν υπάρχει ότι ασκείται ήδη αθλητή δραστηριότητα στα συγκεκριμένα ακίνητα”.
Στη διαδικασία των ερωτήσεων, ο Φώτης Θέος απάντησε και σε ό,τι έχει να κάνει με επενδυτικό ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Και είπε: “Έχουμε πια όλα και τα εφόδια στα χέρια μας για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη κατάσταση, την αποτύπωση για το πώς είναι τα πράγματα ώστε να μπορούμε σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα έρθει να του δείξουμε ποιες συνθήκες και ποιες προοπτικές υπάρχουν.
Είμαστε προφανώς ανοιχτoί σε επενδύσεις και γι’ αυτό έγινε όλο αυτό το πράγμα που έγινε μέχρι τώρα. Είναι ευχής έργον μακάρι να έρχεται κόσμος, είναι ελκυστικά τα ακίνητά μας, ελκυστικός ο Ηρακλής, ευχής έργον, αυτό ζητάμε”.
Για το πώς συνδέονται οι εξελίξεις αυτές με τις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ο Φώτης Θέος είπε: “Το ποδόσφαιρο είχε διαγραφεί (σ.σ.: από τον Γ.Σ.) το 2012 και το 2015 είχε διαγραφεί και το βόλεϊ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα δύο αθλήματα να είναι -ας το πούμε εντός εισαγωγικών- με συνεργαζόμενα άλλα σωματεία. Από κει και πέρα ο Γυμναστικός σύλλογος και αυτό το αποφασίζει όλο το σώμα για το αν θα εντάξουμε αυτό τμήματα στις τάξεις του συλλόγου. Σε αυτή την περίπτωση θα πάνε στις τελευταίες κατηγορίες, ερασιτεχνικά.
Αυτό είναι μία απόφαση θα πάρει όλος ο κόσμος του Ηρακλή, όλοι μαζί θα πάρουμε μια απόφαση για να ξεκαθαρίσουμε για το ποδόσφαιρο και το volley. Θα πρέπει και οι άνθρωποι των τμημάτων να ξεκαθαρίσουνε τι θέλουνε να κάνουνε και στο βόλεϊ και στο ποδόσφαιρο.
Στο ποδόσφαιρο που ο κόσμος θέλει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται στη συνεργασία με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων. Αυτό είναι ένα θέμα και της εκεί διοίκησης, ο κ.Ζαντόπουλος και ο κ.Δρακόπουλος να πούνε τι έχουν στο μυαλό τους για τη συγκεκριμένη αυτή συνεργασία”.
Και πρόσθεσε: “Εννοείται ότι αυτές οι αποφάσεις από κει και πέρα δεν είναι αποφάσεις ενός διοικητικού συμβουλίου γι’ αυτό και λέμε ότι τα νέα μέλη που θα έρθουν να γραφτούν δεν θα πρέπει να το κάνουνε για να λέμε ότι έχουμε χιλιάδες μέλη αλλά για να έχουμε την ενεργή συμμετοχή”.
Για το προοπτικές δημιουργίας κι άλλων τμημάτων υπό τη σκέπη του Γ.Σ., ο Φώτης Θέος είπε: “Αυτή τη στιγμή είναι έξι αθλήματα με βασικά τον στίβο, την κολύμβηση και το μπάσκετ. Στόχος είναι να πάμε στα 25 αθλήματα. Ευχής έργον είναι να προχωράμε και να εντάξουμε τμήματα. Και οι Ακαδημίες σε αυτά τα τμήματα. Ανάπτυξη χωρίς Ακαδημίες δεν μπορεί να γίνει. Άνετα μπορούμε να ξεπεράσουμε το όριο των 5000 παιδιών γιατί έχουμε το πλεονέκτημα των χώρων που δεν έχουν άλλα σωματεία”.