Του Γιώργου Βαλαβάνη
Ο Σταύρος Δουβής δεν χρειάζεται συστάσεις. Διαιτήτευσε περισσότερους από 300 ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αγώνες μπάσκετ, έγινε διεθνής σε μικρή ηλικία και ανεξαρτήτως του απολογισμού στην καριέρα του και της κριτικής που δέχεται κάθε ρέφερι, ο Σταύρος Δουβής έχει γράψει στο βιογραφικό του, ένα ειδικό κεφάλαιο…αποβολών με αλήστου μνήμης αποφάσεις, είτε από τις κερκίδες των γηπέδων μπάσκετ, είτε από τον αγωνιστικό χώρο και τους πάγκους, ακόμα και από την γραμματεία, αλλά και συναδέλφου του διαιτητή!
Από διαιτητής…χρονομέτρης
Η έναρξη των αποβολών από τον πολύπειρο, πρώην διαιτητή και νυν αντιπρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, έγινε πριν από 37 χρόνια στην Λάρισα και στον αγώνα της θεσσαλικής ομάδας με τον Πανιώνιο, ενώ δεν αφορούσε προπονητές, παίκτες και θεατές, αλλά τα τρία μέλη της γραμματείας! Ποια ήταν η αιτία;
«Κράτησαν» τον χρόνο στις τρείς-τέσσερις επιθέσεις της Λάρισα για δυο-τρία δευτερόλεπτα και υπέπεσε στην αντίληψη μου. Ο χρόνος επίθεσης ήταν τριάντα δευτερόλεπτα, ο αγώνας ήταν πολύ κρίσιμος και για τις δυο ομάδες (η μία θα εξασφάλιζε συμμετοχή στο Κόρατς και η άλλη την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία), ενώ «σφύριζα» μαζί με τον Βασίλη Γάλλια. Απέβαλλα τον χρονομέτρη και τα άλλα μέλη της γραμματείας, άφησα τον Βασίλη να διευθύνει μόνος του και έκανα τον χρονομέτρη, μέχρι το τέλος του αγώνα. Είχε νικήσει ο Πανιώνιος με διαφορά δυο πόντων και η Λάρισα κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνος που απορρίφθηκε, γιατί υπήρχε ο κανονισμός (εδάφιο 5) που υπήρχε από το 1932, υπαγόρευε ρητά ότι ο πρώτος διαιτητής, έχει δικαίωμα να αποφασίσει για οποιοδήποτε θέμα στην έκβαση του αγώνα και για τους συντελεστές του, εκτός αγωνιστικού χώρου» λέει στο Novasports.gr, o Σταύρος Δουβής που έχει διατηρήσει στο αρχείο του, εκείνο το φύλλο αγώνος.
«Νίκο παρατύπησες, θα παίξω μόνος μου»
Σ’ έναν άλλο αγώνα, ο Δουβής διαπίστωσε παρατυπία του συγχωρεμένου, Νίκου Κουμπούρη και αποφάσισε να διευθύνει μόνος του! Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και στο παιχνίδι Αιγάλεω-Αμπελόκηποι. Στο παιχνίδι, είχαν ορισθεί ο Κώστας Δήμου, ως πρώτος και ο Σταύρος Δουβής, ως δεύτερος. Ο Δήμου, όμως, ζήτησε αντικατάσταση, λόγω ασθένειας και την θέση του, είχε πάρει ο Νίκος Κουμπούρης. Ποια ήταν, όμως, η παρατυπία του; Ο Κουμπούρης είχε πάει στο γήπεδο, νωρίτερα από τον Δουβή και είχε συντάξει το φύλλο αγώνος, αναφέροντας το όνομα του στην θέση του πρώτου διαιτητή στο φύλλο αγώνος, κάνοντας τυπική αντικατάσταση του ασθενή συναδέλφου του. Ο Δουβής του εξήγησε ότι στην αντικατάσταση του ορισμού, ανέφερε πως ο ίδιος θα ήταν ο πρώτος διαιτητής και ο Κουμπούρης στην θέση του δεύτερου. Υπήρξε διαφωνία στα αποδυτήρια των διαιτητών και τελικά ο Σταύρος Δουβής εμφανίσθηκε μόνος του στον αγωνιστικό χώρο και «σφύριξε» όλο το παιχνίδι. Ο Κουμπούρης είχε φύγει πριν από το τζάμπολ.
Η πρώτη απόφαση εκκένωσης εξεδρών
Στην μνήμη των μεσήλικων φιλάθλων του μπάσκετ, έχει αποτυπωθεί η απόφαση εκκένωσης των εξεδρών στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και στο παραδοσιακό ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη, όταν οι δυο συμπολίτες…μοιράζονταν την ίδια έδρα για τρείς δεκαετίες.
«Ήταν η σεζόν 1985-86 και τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη διεξάγονταν παρουσία φιλάθλων και από τις δυο ομάδες. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να βρίζουν εν χορώ τον Γιάννη Ιωαννίδη και έκανα παρατήρηση στο φύλλο αγώνος και έγινε προειδοποίηση από τα μεγάφωνα. Συνέχισαν, όμως, μετά από λίγα λεπτά να βρίζουν και εμένα για ένα φάουλ που καταλόγισα στον Κατσούλη και χωρίς άλλη προειδοποίηση, έβγαλα την σφυρίχτρα και είπα στις δυο ομάδες ότι θα διέκοπτα το παιχνίδι. Μεταπείστηκα ύστερα από την δέσμευση του πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ, Νίκου Βεζυρτζή ότι δεν θα επαναλαμβανόντουσαν οι ύβρεις. Του είχα τονίσει, όμως, ότι αν γινόταν ξανά αυτή η χυδαιότητα, θα διέκοπτα οριστικά το ντέρμπι κι ας μην υπήρχε κανένα τέτοιο προηγούμενο. Δεν πέρασαν τρία λεπτά αγώνα και άρχισαν τα ίδια. Πήγα στα αποδυτήρια και απαίτησα από την γηπεδούχο ομάδα και την αστυνομία, την εκκένωση των εξεδρών από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, σε μισή ώρα για να ολοκληρώνοταν ο αγώνας» λέει ο Δουβής που δεν έχει μετανιώσει για εκείνη την πρωτόγνωρη απόφαση.
«Εφάρμοσα τον κανονισμό και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ είχαν μεγάλη τηλεθέαση και ήταν δυσφήμιση για το άθλημα που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται. Δεν έκανα επίδειξη ισχύος και τα γήπεδα δεν είναι…εκκλησίες, αλλά ειδικά όταν βρίζονται οι μητέρες αθλητών, προπονητών και των πρωταγωνιστών, δεν υπάρχει άλλη απόφαση, όσο σκληρή κι αν είναι. Δυστυχώς, δεν υπήρχε ακολουθία εκείνης της απόφασης μου, από άλλους διαιτητές. Γιατί, από τις ύβρεις, Τα παιχνίδια πρέπει να ολοκληρώνονται, ακόμα και χωρίς τους υβριστές και τους κακούς οπαδούς που δημιουργούν τα επεισόδια».
Αποβολή πάγκου και θεατών στην Πάτρα
Ο Σταύρος Δουβής, είχε κάνει… «προθέρμανση» εκκένωσης εξεδρών και όλων όσων ήταν στον πάγκο μίας ομάδας, νωρίτερα από το 1985 και το κορυφαίο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού μπάσκετ.
«Το παιχνίδι ήταν Απόλλων-Ιωνικός. Οι γηπεδούχοι είχαν προβάδισμα 31 πόντων και στο 29ο λεπτό, καταλόγισα την παράβαση εμπρός-πίσω στο κέντρο του γηπέδου. Ωρυόμενος ο ξένος προπονητής του Απόλλωνα, με έβρισε στα αγγλικά και μπορεί να είχε υποθέσει ότι δεν θα καταλάβαινα…
Είχα αποβάλλει όλους όσους ήταν στον πάγκο και εκκενώθηκαν οι εξέδρες από τους φιλάθλους του Απόλλωνα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τους παίκτες των γηπεδούχων που ήταν στον αγωνιστικό χώρο, την στιγμή της αποβολής».