Στο Όπεν του Μαϊάμι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατέκτησε το πρώτο Masters της καριέρας του καθώς αποκλείστηκε από το Χούμπερτ Χουρκάτς στον προημιτελικό και η Μαρία Σάκκαρη δεν προκρίθηκε στον τελικό καθώς αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη Μπιάνκα Αντρέεσκου…
«Πάρτο τώρα αλλιώς φίλε»… Πώς αλλιώς;
Είχαμε ως χώρα έναν αθλητή στα προημιτελικά και μια αθλήτρια στα ημιτελικά. Για τα δύο Ελληνόπουλα μιλά όλος ο κόσμος του τένις. Οπότε όλα είναι υπέροχα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα η γαλανόλευκη δεν εμφανιζόταν τόσο συχνά και τόσο βαθιά στα ταμπλό των σημαντικότερων τουρνουά! Βεβαίως μπορούν να γίνουν (και θα γίνουν) καλύτερα…
Τα δύο παιδιά (ελπίζουμε να έχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον), δίνουν διαρκώς αφορμές για κουβέντα στους insider του αθλήματος.
Στη Μαρία Σάκκαρη βλέπουν μια μαχήτρια που αναβάθμισε την ποιότητα του παιχνιδιού της και μετετράπη από counter – puncher, τενίστρια δηλαδή που περισσότερο επεδίωκε το λάθος της αντίπαλης, σε μια κυριαρχική προσωπικότητα που ζυγίζει έξοχα τα δεδομένα για να ισορροπήσει την επιθετικότητα με την υπομονή και την αναμονή…
Μια αθλήτρια που δούλεψε άοκνα για να κάνει πιο ενδιαφέρουσα και πλούσια την αγωνιστική της φιλοσοφία, χωρίς να παραβλέψει την αξία που είχε το «βαρετό κομμάτι του παιχνιδιού» της (μην πυροβολείτε, ο χαρακτηρισμός ανήκει στην ίδια) και να φτιάξει ένα φανταστικό χαρμάνι.
Αυτό το χαρμάνι που εξουδετέρωσε την τενίστρια με το καλύτερο ρεκόρ από την αρχή του έτους, τη Ναόμι Οσάκα και που έκανε τη Μπιάνκα Αντρεέσκου να πει ότι ήταν μονόδρομος να παίξει κάθε πόντο δίχως αύριο ώστε να μη μπορέσει η Σάκκαρη να κάνει το παιχνίδι της.
Το φανταστικό αγωνιστικό χαρμάνι της Μαρίας, υποχρεώνει πια κορυφαίες τενίστριες στο tour να κάνουν προσαρμογές στο παιχνίδι τους για να την αντιμετωπίσουν. Στην Οσάκα δε βγήκε, ούτε στην Πέγκουλα, βγήκε στην Αντρέεσκου, η οποία παραδέχθηκε μετά το ματς ότι ήταν θέμα λεπτομερειών και πως θα μπορούσαν οι δύο να κατακτήσουν τη νίκη.
Στη συνέντευξη που έδωσε η Μαρία Σακκάρη σε Αμερικανικό Δίκτυο μετά τη νίκη της επί της Ναόμι Οσάκα, ο δημοσιογράφος την υποδέχθηκε λέγοντας της ότι είναι η τενίστρια που λατρεύει να βλέπει να αγωνίζεται. Η Μαρία χαμογέλασε, με την ειλικρινή μετριοφροσύνη της τον ευχαρίστησε, αλλά στο πρόσωπο της μπορούσε να διακρίνει κανείς τη φλόγα της μαχήτριας που σηκώνει το βλέμμα της ψηλά, όχι για να αντικρίσει το ταβάνι αλλά τον ουρανό.
Στο Στέφανο Τσιτσιπά βλέπουν το νεότερο τενίστα στην ιστορία που κατάφερε να νικήσει τους Φέντερερ-Ναδάλ-Τζόκοβιτς. Έναν τενίστα με σπάνια τεχνική, μοναδική αίσθηση με τη μπάλα, έξοχη σωματοδομή που ήδη πρωταγωνιστεί στο άθλημα εποφθαλμιώντας την κορυφή. Για να βρεθεί σε αυτή απαιτούνται κάποια μερεμέτια στην «κατασκευή του πρωταθλητή».
Πνευματικής και ψυχολογικής φύσης για να ενισχύσει τη θωράκιση της συγκέντρωσης, της ηρεμίας, της ψυχρότητας στο κορτ, που αφενός αντιμάχεται η νεότητα, αφετέρου θέτουν σε πίεση οι υψηλές προσδοκίες.
«Ήταν μια απογοητευτική ήττα», «ένιωσα ότι ήταν η ευκαιρία μου», «είχα άγχος και η ήττα ήρθε από τα δικά μου χέρια» ήταν κάποιες από τις φράσεις του που ερμηνεύουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός. Άρχισε καλά το ματς, ολοκληρώθηκε άσχημα. Ναι, αυτό είναι πρόβλημα, το οποίο όμως κλήθηκαν να λύσουν κάποια στιγμή όσοι αναζήτησαν τίτλους σε αυτό το επίπεδο.
«Το πράγμα στράβωσε» με τον Χουμπέρτ Χουρκάτς, όταν τα πάντα έδειχναν και ήταν υπό τον έλεγχο του Τσιτσιπά. «Το πράγμα στράβωσε» όταν ο ίδιος, κάτω από την πίεση της μεγάλης ευκαιρίας άρχισε να αγωνιά για την απώλεια της.
Αυτή την αγωνία λοιπόν καλείται να στραγγίξει ο Στέφανος, καθώς η επόμενη φορά δε θα αργήσει να φτάσει. Με την ποιότητα μάλιστα που διαθέτει κάθε επόμενη φορά, θα είναι η ευκαιρία του.