Πηγαίνει στο διάσημο πάρκο ψυχαγωγίας Disneyland στο Παρίσι, σε αγαπημένους χώρους αναψυχής για μικρά και …μεγάλα παιδιά, αλλά προφανώς όχι για …παιχνίδι. Ο Παναγιώτης Γκιώνης μεταβαίνει αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, το οποίο θα διεξαχθεί μέσα στην τεράστια έκταση της Disneyland. Η ετήσια ατομική διοργάνωση γίνεται από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου και συγκεντρώνει κορυφαίους αθλητές απ’ όλες τις ηπείρους. Αυτό και μόνο την έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο λαμπερές στην επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά η ιδέα της γαλλικής ομοσπονδίας να εξασφαλίσει γυμναστήριο και ξενοδοχείο μέσα στο νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας αναμένεται να εκτοξεύσει την προβολή και την απήχησή της (ειδικά τα εισιτήρια του Σαββατοκύριακου έχουν εξαντληθεί). Θα μετάσχουν συνολικά 20 αθλητές από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία και ο Έλληνας άσος συμπεριλήφθηκε στις προσκλήσεις χάρη στο πλασάρισμά του στις θέσεις 5-8 του τελευταίου Εurope Cup. Οι αγώνες θα γίνουν στο DEA (Disney Event Arena) και στη τεχνική καθοδήγηση του Γκιώνη θα βρίσκεται ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.
Ο πολύπειρος αμυντικός θα βρεθεί για 3η φορά στην καριέρα του στο World Cup. Όλες οι συμμετοχές προήλθαν από τη σημαντική του πρόοδο την τελευταία πενταετία με τις δύο προηγούμενες να είναι διαδοχικές, το 2014 και το 2015. Επιδιώκει βασικά την είσοδο στο ταμπλό των νοκ άουτ κι από κει και πέρα θα ήθελε πολύ να βρεθεί στην 8άδα, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Η κλήρωση της 1ης φάσης γίνεται αύριο το απόγευμα. «Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό και μόνο που συμμετέχω, καθώς πρόκειται για κορυφαίο ατομικό τουρνουά από το οποίο μάλιστα θα πάρω πολλούς βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη. Νιώθω πολύ καλά, γενικά πιστεύω ότι είμαι σε καλό mood και ο στόχος μου είναι να περάσω τη διαδικασία του ομίλου. Επειδή είμαι από τους τελευταίους στα seeding και πάω στο Παρίσι σαν νούμερο 19, ξέρω ότι σίγουρα θα έχω δύσκολο έργο. Έχω προετοιμαστεί άριστα όμως και με την ομάδα μου στην Πολωνία έχω αρχίσει καλά, οπότε είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Γκιώνης το πρωί λίγο πριν κάνει το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: «Το επίπεδο θα είναι πολύ ψηλό. Με δεδομένο ότι ακόμα κι από την Ωκεανία βλέπουμε αθλητή κινεζικής καταγωγής, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο που να θεωρείται αδύναμος. Αν καταφέρω να περάσω τον όμιλο και μπω στη 16άδα τότε θα χρειαστώ και τη βοήθεια της κλήρωσης. Πιστεύω ότι με καλή κλήρωση θα μπορώ να κάνω κάτι καλό. Πάω χωρίς άγχος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και η 8άδα θα είναι κάτι σπουδαίο για μένα γιατί δεν έχω προχωρήσει ποτέ τόσο πολύ».
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο μία χώρα δικαιούται να έχει μέχρι δύο αθλητές. Το τουρνουά περιλαμβάνει δύο στάδια. Στα προκριματικά (το preliminary stage) 12 αθλητές χωρίζονται σε 4 γκρουπ των 3ων. Αποφεύγουν τη διαδικασία τα 8 πρώτα φαβορί. Σε κάθε γκρουπ οι αθλητές παίζουν μεταξύ τους. Αυτοί που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις των γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 της διοργάνωσης, το ταμπλό των «16», όπου θα συμπληρώσουν τους top 8 seeded players. Όλοι οι αγώνες γίνονται με το σύστημα του καλύτερου των 7 σετ άρα μπορούν να λήξουν μέχρι 4-3. Κλασικά στον συγκεκριμένο θεσμό προβλέπεται παιχνίδι για τις θέσεις 3-4. Να σημειωθεί ακόμα ότι η Ελλάδα θα έχει παρουσία και σε επίπεδο διαιτησίας. Στη Θεσσαλονικιά Κωνσταντίνα Κρόττα η διεθνής ομοσπονδία (I.T.T.F.) ανέθεσε την απολύτως τιμητική θέση της επιδιαιτήτριας των αγώνων.
Αναλυτικά όλοι οι προσκληθέντες στο World Cup με τη σειρά, που αναφέρονται στα seeding, αλλά και το κριτήριο, με το οποίο εξασφάλισαν το δικαίωμα ν’ αγωνιστούν στη γαλλική πρωτεύουσα:
1. Φαν Ζεντόνγκ (Κίνα) Asian Cup, νικητής
2. Τίμο Μπολ (Γερμανία) Europe Cup, νικητής
3. Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία) Europe Cup, 2η θέση
4. Λιν Γκαογιουάν (Κίνα), Asian Cup, 2η θέση
5. Λι Σανγκ Σου (Κορέα) Asian Cup, 3η θέση
6. Τομοκάζου Χαριμότο (Ιαπωνία) Asian Cup, 5η θέση
7. Βονγκ Τσου Τινγκ (Χονγκ Κονγκ) Asian Cup, 7η θέση
8. Κόκι Νίουα (Ιαπωνία) Asian Cup, 6η θέση
9. Χούγκο Καλντεράνο (Βραζιλία) Pan America Cup, νικητής
10. Σιμόν Γκοζί (Γαλλία) Επιλογή της διοργανώτριας χώρας
11. Τζεόνγκ Σανγκούν (Κορέα) Asian Cup, 4η θέση
12. Τζόναθαν Γκροθ (Δανία) Europe Cup, 3η θέση
13. Ματίας Φαλκ (Σουηδία) Europe Cup, 5-8 θέσεις
14. Κουάντρι Αρούνα (Νιγηρία) Africa Cup, 2η θέση
15. Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία) Europe Cup, 4η θέση
16. Γκουστάβο Τσουμπόι (Βραζιλία) Pan America Cup, 2ος αθλητής
17. Εμανουέλ Λεμπεσόν (Γαλλία) Wild card
18. Τζα Κάνακ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) Pan America Cup, 3η θέση
19. Παναγιώτης Γκιώνης (Ελλάδα) Europe Cup, 5-8 θέσεις
20. Χου Χέμινγκ (Αυστραλία) Oceania Cup, νικητής