Ένας στρατός με τόνους…σιδερικού
Σε μία δυνατή περίοδο για τα turned based strategy games (βλ. Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War και Phantom Doctrine), ένας από τους τίτλους που αξίζει να επενδύσει κάποιος χρόνο είναι το BattleTech.
Είσαι από αυτούς που θέλουν τακτική προσέγγιση και ευελιξία στην μάχη; BattleTech! Είσαι από αυτούς που θέλουν την ωμή δύναμη να δίνει τη λύση; BattleTech! Είσαι από αυτούς που απλά θέλουν να πίνουν το καφεδάκι τους και να γίνονται όλα στον αυτόματο; Sorry man, το Adventure Capitalist είναι δωρεάν στο Steam, μπορείς να πας να το κατεβάσεις.
Το BattleTech είναι ένα turned-based strategy παιχνίδι, όπου ο παίκτης διαχειρίζεται μία ομάδα από τέσσερα mechs…έτσι θα μπορούσε να πει ο καθένας βλέποντας απλά λίγο από την μάχη. Όχι φίλτατε στρατηγικέ τύπε. Το BattleTech βασίζεται στα επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν από το 1986. Ο τίτλος διαδραματίζεται στο 3025 (όπως και στο Classic BattleTech), όπου πανίσχυροι οίκοι Ευγενών προσλαμβάνουν τεράστια φονικά ρομπότ (Battle Mechs ή Mechs) μαζί με τους ειδικά εκπαιδευμένους πιλότους (Mech Warriors). Νομίζω πως έχετε ήδη υποψιαστεί το πως συνεχίζει το στόρι…οπότε…δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι υπάρχει μία προδοσία, ένας τραγικός θάνατος, ένας ακόμα πιο τραγικός θάνατος, μία ανάσταση, μία χρεοκοπία…και μπορώ να πάω στην ουσία όπου είναι…η σύσταση μιας badass ομάδας από πιλότους και Mechs με απώτερο σκοπό να κόψουμε κώλους καθαρίσουμε το σύμπαν από τους κακούς (γιούπι!).
Ένα board game γίνεται video game
Θα είμαι ειλικρινής λέγοντας ότι…δεν έχω παίξει το επιτραπέζιο. Οπότε δεν είμαι μεγάλος γνώστης για το πως έχουν οι κανόνες στο board game και αν είναι εφάμιλλοι του παιχνιδιού και μπλα μπλα μπλα μπλα…κοινώς ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΝΩ ΤΟ BOARD GAME ΜΕ ΤΟ VIDEO GAME, οπότε σε παρακαλώ μην το κάνεις ούτε εσύ.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…concept… εκπληκτικό, πάντα έβρισκα χαλαρωτικά τα turned-based strategy (και turned based rpg), ειδικά όσα έχουν online co-op (κάτι που λείπει από τον συγκεκριμένο τίτλο), πόσο μάλλον όταν το concept του παιχνιδιού περιλαμβάνει Mechs και πιο συγκεκριμένα…μάχες με αυτά τα Mechs. Ενώ έχω φάει το hype slap…πέφτει το πρώτο cinematic, κάνω το πρώτο tutorial για να μπω στο πετσί του ρόλου, φωνάζω και ένα Go Voltron Force (έτσι γιατί μπορώ)… πέφτω πάνω στο πρώτο in-game διάλογο…ξέρετε αυτούς που βγαίνουν σε ένα συννεφάκι και είναι ΤΡΕΙΣ σελίδες ο καθένας… Εκεί ένιωσα λίγο άβολα μιας και θα προτιμούσα μία αφήγηση, δεν μιλάω καν για lip syncing με τους χαρακτήρες. Απλά καθημερινά ξεκούραστα πραγματάκια. Για να είμαι δίκαιος και να σταματήσω αυτούς που θα πούνε καλά τέτοιος βαθμός και δεν είχε voice acting στους χαρακτήρες…εντάξει στα cutscenes είχε.
Παρόλα αυτά όμως η ουσία, φτωχέ πλην τίμιε χιουμορίστα, δεν είναι το voice acting αλλά ο πλούτος που σου προσφέρει το παιχνίδι από άλλες απόψεις…
Ξεκινώντας το playthrough σας θα περάσετε από μία σειρά ερωτήσεων, οι οποίες προετοιμάζουν το background σας και τα skill point σας. Τα skills χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (Gunnery, Piloting, Guts, Tactics), την κάθε κατηγορία να περιλαμβάνει από δύο passive skills που ξεκλειδώνουν σε συγκεκριμένο level. Εδώ ο παίκτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός μιας και οι Mech Warriors έχουν τρία slots για passive skills και ο παίκτης θα πρέπει να επιλέξει αυτό που ουσιαστικά θα βοηθήσει τον πιλότο αλλά και την ομάδα στην μάχη.
Ένας τεράστιος κόσμος
Ο αστρικός κόσμος του Battletech είναι τεράστιος. Κάθε πλανήτης έχει τα δικά υπέρ και κατά, βάζοντας έτσι τον παίκτη να επιλέξει στρατηγικά τον επόμενο προορισμό ανάλογα με τις ανάγκες του.
Με τους πλανήτες να έχουν τα δικά του χαρακτηριστικά όπως π.χ. ανεπτυγμένη βιομηχανία, o παίκτης θα πρέπει να μελετήσει ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός του, μιας και κάθε ταξίδι απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Υπάρχουν στιγμές που θα ακολουθήσετε την ροή των συμβολαίων που θα λαμβάνετε για την εκάστοτε αποστολή, αλλά μερικές φορές θα ξεφύγετε από το δρομολόγιο σας για να επισκεφτείτε κάποιον πλανήτη μόνο και μόνο για να δείτε τι σας προσφέρει από θέμα στρατολόγησης ή διαθέσιμων resources και Battle Mechs.
Ένας στρατός με τόνους…σιδερικού
Στο Battletech θα βρείτε ένα σορό από Mechs. Κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η χρήση του κρίνεται ανάλογα με την περίσταση και τον τρόπο που θέλει ο παίκτης να προσεγγίσει την μάχη. Το βασικότερο των χαρακτηριστικών είναι το ωφέλιμο βάρος, αφού από αυτό εξαρτάται ο οπλισμός ο οποίος θα φέρει το κάθε Battle Mech. Οι κατηγορίες που θα βρείτε στο παιχνίδι είναι τέσσερις:
- Light (20-35 τόνοι)
- Medium (40-55 τόνοι)
- Heavy (60-75 τόνοι)
- Assault (80-100 τόνοι)
Όπως είναι λογικό το ωφέλιμο βάρος αντικατοπτρίζει και την αντοχή του εκάστοτε μηχανήματος στην μάχη. Οπότε είναι λογικό το Light Battle Mech να μπορεί να κινηθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά ο οπλισμός του να είναι μικρός και στις μάχες σώμα με σώμα να υστερεί από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Κοινώς… έφαγες μπάτσα; Μάλλον πέθανες!
Το customization σας επιτρέπει, εκτός του να αλλάξετε το όνομα του Battle Mech, να ορίσετε τι οπλισμό και τι βοηθητικά συστήματα έχετε εγκατεστημένα στο Mech σας. Το οπλικό σύστημα σε μερικές περιπτώσει μπορεί να είναι κάτι απλό όπως π.χ. ένα σύστημα πυραύλων κοντινής απόστασης SRM, έως κάτι αναβαθμισμένο όπως ένα SRM+ ή SRM++ ή SRM+++ το οποίο θα σας δώσει επιπλέον δυνατότητες σε αυτό το όπλο, όπως μεγαλύτερο damage ή accuracy ή και τα δύο.
Το σίγουρο είναι ότι θα κοιτάξετε αρκετές φορές τα καταστήματα του αστρικού συστήματος για καλύτερες αναβαθμίσεις ή μετά από κάποια μάχη θα επιλέξετε να κάνετε salvage διάφορα οπλικά συστήματα που έχουν πέσει από τα mechs των εχθρών.
Χρηματοοικονομική διαχείριση
Στο BattleΤech η διαχείριση των οικονομικών πόρων είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, καθώς από αυτό εξαρτάται το αν η ομάδα σας θα επιβιώσει ή το αν θα βαρέσει “πιστόλι” και συνεπώς διάλυση, κάτι που σηματοδοτεί και game over.
Οι αποστολές φροντίζουν γι αυτό, αφού σας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξετε το ποσό το οποίο θα αποκομίσετε ολοκληρώνοντας το έργο σας. Τι εννοώ με αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στην παρακάτω εικόνα.
Παρατηρώντας την εικόνα θα δείτε πως το ποσό της πληρωμής, αλλά και το μέγεθος του salvage είναι διαπραγματεύσιμο. Περισσότερα λεφτά = λιγότερο salvage και καθόλου rep bonus, λιγότερα λεφτά = περισσότερο salvage ή rep bonus μαζί με salvage parts και λιγότερα λεφτά + μειωμένο salvage= περισσότερο rep bonus.
Στο BattleΤech η διαχείριση των οικονομικών πόρων είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας
Το Rep bonus (reputation) σας βοηθά στο να ανεβάσετε τη φήμη σας στο εκάστοτε faction που σας αναθέτει την αποστολή. Έτσι θα έχετε καλύτερες τιμές σε Battle Mechs και resources, πράγμα που εξυπηρετεί όταν νομίζετε ότι κάποια φυλή σας “πιάνει κορόιδο” στις αγοραπωλησίες.
Το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι πολύ σημαντικό και από αυτό εξαρτώνται πολλά πράγματα όπως ο αριθμός από διαθέσιμους Mech Warriors, τα Battle Mechs τα οποία έχετε διαθέσιμα, το κόστος συντήρησης του σκάφους και το morale το οποίο έχει το πλήρωμά σας, αφού κάθε τέλος του μήνα ορίζετε το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε ως πληρωμή για τον μήνα που έρχεται. Λιγότερα λεφτά…λιγότερη ευτυχία.
Ένα άλλο βασικό κομμάτι είναι η αναβάθμιση του σκάφους σας, η οποία εκτός από κόστος κατασκευής, έχει και κόστος συντήρησης για κάθε κομμάτι που αναβαθμίζετε. Οπότε θα πρέπει να είσαστε άκρως προσεκτικοί στην διαχείριση και να μην ξοδεύετε άσκοπα τα λεφτά σας.
Call your shot…
Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού δεν διαφέρει πολύ από αυτό που έχουμε συναντήσει σε άλλα turned based strategy games. Τα 4 mechs που διοικούμε κινούνται ανάλογα με το initiative που έχουν. Όσο πιο μεγάλο είναι το βάρος του mech μας, τόσο μικρότερο είναι και το initiative (1-4).
Τα Mechs επηρεάζονται από τον τύπο εδάφους που υπάρχει σε κάθε πίστα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό. Για παράδειγμα, αν το mech είναι μέσα σε μία λίμνη τότε ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η θερμοκρασία από την χρήση των όπλων, είναι πολύ μεγαλύτερος.
Το ωφέλιμο βάρος αντικατοπτρίζει και την αντοχή του εκάστοτε μηχανήματος στην μάχη
Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα κάθε όπλο έχει ποσοστό επιτυχίας, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με το skill level που έχει ο πιλότος. Το βεληνεκές των όπλων εξαρτάται κι αυτό από τις επιλογές που έχουμε κάνει στον οπλισμό, αλλά και από τον τύπο του εκάστοτε mech, μιας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα, από όλα τα Battle Mechs.
Ο τρόπος προσέγγισης απαιτεί κι αυτός στρατηγική και η χρήση των abilities πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων. Όλοι οι πιλότοι έχουν δύο κοινά abilities:
- Vigilance – Αφαιρεί το Stability Damage και ενισχύει την άμυνα
- Precision Strike – Εστιάζει τα πυρά σε ένα συγκεκριμένο σημείο
H χρήση των δύο αυτών abilities θα σας βγάλει από δύσκολες θέσεις, ειδικά όταν θέλετε να ξεπαστρέψετε γρήγορα ένα αντίπαλο mech. Ένα μικρό tip… χρησιμοποιείστε το precision strike στα σημεία που τα αντίπαλα mechs έχουν αποθηκευμένα τα πυρομαχικά τους…. KABOOM!
Η στρατηγική υποχώρηση αποτελεί ορθή επιλογή μερικές φορές, αν θέλετε να σώσετε τον πιλότο σας, το Battle Mech σας και ένα καλό χρηματικό ποσό (οι επισκευές σκοτώνουν την τσέπη), οπότε καλό θα ήταν μερικές φορές να μην το παίζεται Ramrod και να παίζεται λίγο κρυφτό με τα αντίπαλα mechs.
IGN Greece
Πηγή: IGN Greece