Με πληθυσμό 7.000 κατοίκων, το Καντίντο Γκοντόι στη νότια Βραζιλία, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη και ιδρύθηκε ως αγροτικός οικισμός από μια ομάδα Γερμανών. Σήμερα, το 80% των κατοίκων είναι Γερμανοί, το 13% Πολωνοί και το 7% προέρχεται από άλλες εθνικότητες.
Αυτό όμως που ανέκαθεν εντυπωσίαζε τους ερευνητές είναι ο αριθμός των διδύμων με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια στην μικρή πόλη. Σήμερα υπάρχουν στο Καντίντο Γκοντόι γύρω στα 100 ζευγάρια δίδυμων αδελφών, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από το μέσο όρο στη χώρα. Για κάποιους η απάντηση βρίσκεται στο νερό και για κάποιους άλλους στα πειράματα ευγονικής του Γιόζεφ Μένγκελε, του γιατρού των ναζί, που πραγματοποιούσε φρικτά πειράματα σε ανθρώπους, σε στρατόπεδα εξόντωσης και για αυτό απέκτησε το προσωνύμιο ο «Άγγελος του Θανάτου».
Γενετιστές και ερευνητές προσπαθούν μάταια εδώ και χρόνια να λύσουν το «μυστήριο» του Καντίντο Γκοντόι, που προσελκύει τη διεθνή προσοχή, δίνοντας έμπνευση για βιβλία και μελέτες. Ταυτόχρονα όμως οι ντόπιοι επωφελούνται από τα φώτα της δημοσιότητας και την άνθηση της οικονομίας λόγω του αυξανόμενου τουρισμού, που επιθυμεί να γνωρίσει την «πρωτεύουσα των διδύμων του κόσμου». Ενδεχομένως λοιπόν να θέλουν ακόμη και να συντηρήσουν τις ιστορίες γύρω από το μέρος τους.
Η θεωρία για τον Γιόζεφ Μένγκελε
Η παραδοξότητα αυτή δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία αν δεν υπήρχε ο Αργεντινός ιστορικός, Χόρχε Καμαράσα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ρεκόρ γεννήσεων διδύμων οφείλεται σε πειράματα του Γιόζεφ Μένγκελε, που είχε καταφύγει στη νότια Αμερική. Ο Γερμανός γιατρός του Άουσβιτς, διέφυγε πρώτα στο Μπουένος Άιρες, μετά στην Παραγουάη και τέλος στη Νότια Βραζιλία.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr