Πανικός στην κουζίνα!
Το τοπικό multiplayer κάνει ένα θριαμβευτικό comeback τα τελευταία χρόνια με τίτλους, όπως το εξαιρετικό Overcooked του 2016. H δημιουργία της Ghost Town Games έβαλε εμάς και την παρέα μας στο ρόλο των σεφ και μας πέταξε σε ολοένα και πιο χαοτικές κουζίνες εστιατορίων, με την πελατεία να περιμένει ανυπόμονα το γεύμα της. Γελάσαμε, τσακωθήκαμε, αρπάξαμε και λίγο στις άκρες και φέτος ξαναγυρίσαμε για το sequel.
Το Overcooked 2 ακολουθεί τη λογική “Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το φτιάξεις”, και διατηρεί πολλά στοιχεία του προκατόχου του. Ταυτόχρονα όμως, οι developers δείχνουν ότι άκουσαν την κριτική των παικτών διορθώνοντας ορισμένα προβλήματα και κάνοντας κάποιες πολύ επιθυμητές προσθήκες. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι αυτή του online multiplayer, την οποία οι φανς ζητούσαν από την αρχή.
Το gameplay του Overcooked 2 είναι απλό: με τον αναλογικό μοχλό κινείτε τον σεφ σας, με ένα κουμπί σηκώνετε και αφήνετε αντικείμενα και με ένα άλλο τα κόβετε ή τα πετάτε. Όσοι έχουν παίξει το πρώτο, θα αναγνωρίσουν ότι η μόνη νέα προσθήκη είναι η δυνατότητα να πετάξετε ένα αντικείμενο σε έναν συμπαίκτη που βρίσκεται πιο πέρα. Οι παραγγελίες εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης, δείχνοντάς σας τι ακριβώς θα πρέπει να μαγειρέψετε στη συνέχεια. Ο στόχος είναι να φτιάξετε όσο πιο πολλές παραγγελίες μπορείτε σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να βαθμολογηθείτε με τρια αστέρια στο level αυτό. Ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι απόλυτα χαοτικό.
Τα διάφορα levels όχι μόνο έχουν διαφορετικές κουζίνες με διαφορετικά εμπόδια, αλλά και διαφορετικές συνταγές. Η ποικιλία των συνταγών είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά, αυξάνοντας και το επίπεδο δυσκολίας. Καθώς τη μια στιγμή θα σερβίρετε κέικ και pancakes, και την άλλη σούσι και μακαρονάδες, δεν θα επαναπαυτείτε ούτε στιγμή στις γνώσεις που αποκτήσατε στα προηγούμενα levels. Επιπλέον και οι ίδιες οι κουζίνες θα βάλουν τα δυνατά τους να σας σαμποτάρουν με φωτιές, ρεύματα αέρα, portals και πολλά άλλα. Ο σχεδιασμός των levels είναι εντυπωσιακά καλός, με κάθε ένα να χρειάζεται εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τα προηγούμενα, προκειμένου να αποκτήσετε τα πολυπόθητα αστεράκια.
Μπορείτε να παίξετε το Overcooked 2 και σόλο, αν και εκεί το παιχνίδι είναι κάπως διαφορετικό. Αντί να ελέγχετε έναν σεφ, ελέγχετε δυο και αλλάζετε μεταξύ τους με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο σεφ που δεν ελέγχετε κάθε δεδομένη στιγμή θα μένει ακίνητος, εκτός αν τον έχετε βάλει να κόβει ή να πλένει πιάτα. Σε αυτό το mode, η έμφαση βρίσκεται στην αξιοποίηση κάθε δευτερολέπτου του χρόνου και στην δημιουργία προτεραιοτήτων για κάθε σεφ. Είναι περισσότερο διασκεδαστικό από ότι θα περίμενε κανείς, και αυτό είναι εντυπωσιακό για έναν τίτλο που έχει δημιουργηθεί πρωτίστως για συλλογικό παιχνίδι.
Το story είναι χαριτωμένο, αλλά δυστυχώς άνευ σημασίας. Στο κρεμυδοβασίλειο, ο βασιλιάς Κρεμμύδας ξυπνάει κατά λάθος τους Unbread με το Necro –nomnom-icon. Ναι, οι Unbread είναι ζόμπι φέτες ψωμιού. Ναι, είναι γεμάτο χαριτωμένα λογοπαίγνια. Αλλά γιατί τα ζόμπι αρτοποιήματα νικούνται με την εμπειρία των σεφ να σερβίρουν μακαρονάδες, δεν το καταλάβαμε. Πέρα από το campaign, που έχει γύρω στις 40 πίστες, μπορείτε να παίξετε είτε online είτε τοπικά, στα versus και arcade modes. To arcade είναι συνεργατικό, ενώ το versus, όπως λέει και το όνομα, σας βάζει να ανταγωνιστείτε ποιός θα φτιάξει περισσότερες παραγγελίες.
Οπτικά, το Overcooked 2 είναι σχεδόν απαράλλακτο από το πρώτο. Το αξιολάτρευτο καρτουνίστικο στύλ του δεν έχει αλλάξει καθόλου, αν και τα animations και ο φωτισμός είναι αισθητά καλύτερα. Επιπλέον η προσθήκη μερικών νέων σεφ, με αποκορύφωμα το ροζ εξωγήινο, φέρνει έναν αέρα φρεσκάδας. Αντίστοιχα και στο soundtrack, τα κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα, αλλά συνοδεύουν ωραία το κάθε level.
Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Team17.
IGN Greece
Πηγή: IGN Greece