H συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγες ημέρες, οδήγησε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ε.Ε. Δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τεταμένων διατλαντικών εμπορικών σχέσεων. Συνεπώς, το ερώτημα είναι, τι έκανε τώρα τη διαφορά και πώς ο πρόεδρος της Κομισιόν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Τραμπ όταν ουδείς πίστευε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Η συμφωνία Ουάσιγκτον – Βρυξελλών για αμοιβαία κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα -αλλά και η δέσμευση ότι όσο διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι δασμοί- ήταν κατά το Spiegel, νίκη και για τις δύο πλευρές, η οποία ωστόσο, πιστώνεται κατά κύριο λόγο στον Γιούνκερ.
Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που ανακαλεί το δημοσίευμα: Ο Γιούνκερ, παρότι εμφανώς εξαντλημένος μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, δηλώνει με στεντόρεια φωνή «τα κατάφερα». Η διαπραγμάτευση με τον Τραμπ διήρκησε δύο ώρες και τελικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. χαιρέτισαν το deal με ανακούφιση. Ο Τραμπ δεν θα επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει τις εισαγωγές υγραερίου και αμερικανικής σόγιας. Σημειώνεται ότι η απομάκρυνση των δασμών στα αυτοκίνητα έχει προφανή οφέλη, ειδικά για την Γερμανία, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της μεταπολεμικής ανάπτυξης και βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας. Σημαντικό είναι επίσης, ότι, η γερμανική BMW, μέσω του αμερικανικού εργοστασίου της στη Νότια Καρολίνα, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μεγέθη είναι σημαντικά, με περισσότερους από 118.000 Αμερικανούς να απασχολούνται συνολικά από Γερμανούς κατασκευαστές και προμηθευτές.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς πόσο θα αντέξει η συμφωνία. Κατά το Spiegel, πολλοί φοβούνται ότι ένα και μόνο επιθετικό tweet του Τραμπ θα ήταν αρκετό για να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας η συμφωνία δεν δίνει λύσεις στα «πολλά άλλα προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι σε σχέση με τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο. Ο οποίος μπορεί να έδειξε πρόθυμος για μια εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο, αλλά εξακολουθεί να μιλάει για έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, να απειλεί το Ιράν (παρά τη δήλωση του για μία τετ α τετ συνάντηση με τον Χασάν Ροχανί) και να αρνείται την κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας την «ανοησίες» που «διαδίδουν» ως επί το πλείστον οι Ευρωπαίοι.
Κατάπαυση του πυρός
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr