Ο Γιάννης Σγουρόπουλος έγραψε ιστορία γενικώς για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού με τον δεύτερο τίτλο του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος έγραψε ιστορία γενικώς για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού με τον δεύτερο τίτλο του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Ταυτόχρονα όμως, μπαίνει με καμάρι στο ολιγομελές κλαμπ των αθλητών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν δύο συνεχόμενες χρονιές το τρόπαιο στο σημαντικότερο αγώνισμα του θεσμού! Αν μάλιστα, υπολογίσει κανείς ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους προκατόχους έκαναν λαμπρή διεθνή καριέρα στη συνέχεια, τότε οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί για τον τοπ Ευρωπαίο, που φεύγει φέτος από την εφηβική κατηγορία. Στη μακρά διαδρομή των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από το 1955, αυτός που κρατάει το σχετικό ρεκόρ είναι ο ανεπανάληπτος Γιαν Όβε Βάλντνερ από τη Σουηδία, ο οποίος έχει πετύχει το απόλυτο με τρεις σερί πρωτιές!!! Μαζί με τον Σγουρόπουλο ακολουθούν πια επτά αθλητές με δύο διαδοχικά τρόπαια. Δύο από αυτούς, ο Τίμο Μπολ και ο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, είναι θρύλοι του αθλήματος και ο 18άχρονος άσος βάζει περήφανα το όνομά του δίπλα στα δικά τους!

Ο πρώτος, που πήρε το χρυσό μετάλλιο σε διαδοχικές σεζόν, είναι ο Σουηδός Ουλφ Τόρσελ, που αργότερα κατέκτησε και δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα με την εθνική ανδρών της χώρας του. Έκανε το σερί το 1972 και το 1973. Ελάχιστα χρόνια μετά πέτυχε κάτι ανάλογο με τη Σοβιετική Ένωση ο Μπαγκράτ Μπουρναζιάν (1974-1975). Ο τοπ αθλητής μας ισοφάρισε ακόμα την επίδοση του Γάλλου Τριστάν Φλορέ (2011, 2012), του Γερμανού Κριστιάν Σους (2002, 2003), του Γερμανού Τίμο Μπολ (1997, 1998) και του Λευκορώσου Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (1992, 1993). Ο Γάλλος Τριστάν Φλορέ είναι εν ενεργεία μέλος της εθνικής ανδρών, ο Σους έχει πάρει και ευρωπαϊκούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών, ενώ ο Μπολ και ο Σαμσόνοφ δεν χρειάζονται συστάσεις. Πολλές φορές πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό ανδρών και οι δύο και με διακρίσεις σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.  

Ο Γιαν Όβε Βάλντνερ, πρωταθλητής κόσμου, Ευρώπης, «χρυσός» Ολυμπιονίκης και κατά πολλούς ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών, έκανε το φοβερό σερί από το 1981 έως το 1983. Να προστεθεί ότι ο Γάλλος Αλεξάντρ Κασέν, που είχε αποκλείσει πρόπερσι τον Σγουρόπουλο στη 16άδα, έχει στο παλμαρέ του επίσης δύο ευρωπαϊκά χρυσά στο απλό νέων, αλλά όχι συνεχόμενα. Τα κατέκτησε το 2014 και το 2016.

Και μία σημείωση για τον φιναλίστ του προχτεσινού τελικού, τον 16χρονο Τρουλς Μέρεγκαρντ: Επιβεβαίωσε και με τις θαυμάσιες εμφανίσεις του στο Κλουζ Ναπόκα ότι έχει όλα τα φόντα να γίνει ο επόμενος πρωταθλητής Ευρώπης της κατηγορίας και να πρωταγωνιστήσει κάποια στιγμή και με την εθνική ανδρών της Σουηδίας, αλλά στους τελικούς του απλού είναι πραγματικά άτυχος έως τώρα. Χτες προηγήθηκε 3-1 και στο τέλος λύγισε 4-3 από τον Σγουρόπουλο. Το 2016 και το 2017 ηττήθηκε στους αντίστοιχους τελικούς του απλού παίδων από τον Ρώσο Βλαντιμίρ Σιντορένκο (πέρσι μάλιστα, βρέθηκε μπροστά με 2-0 σετ κι έχασε 4-2). Τον περασμένο Δεκέμβριο εντυπωσίασε φτάνοντας στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων (απέκλεισε κιόλας 2 Κινέζους κι 1 Ιάπωνα), αλλά κι εκεί λύγισε από τον Κινέζο Σούε Φέι με 4-1 σετ.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο προπονητής του Κώστας Βατσακλής επέστρεψαν στην Αθήνα χτες το απόγευμα. Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι γονείς του αθλητή Νίκος και Νεκταρία, ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης, ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Χριστοφοράκης και η διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών της ομοσπονδίας Στέλλα Νικολουδάκη. Απόφαση της ομοσπονδίας ήταν να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και στην υποδοχή λόγω του εθνικού πένθους και με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, όπως και σε όσους δοκιμάζονται σκληρά από τις φονικές πυρκαγιές. 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Το 61ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ολοκληρώθηκε προχτές το απόγευμα με τους τελικούς του απλού. Να δούμε τους νικητές στα υπόλοιπα ατομικά αγωνίσματα: Στο απλό νεανίδων διατήρησε τα πρωτεία η κινεζικής καταγωγής Νινγκ Γινγκ από το Αζερμπαϊτζάν. Για τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο συνέτριψε στον τελικό τη Ρουμάνα Τάνια Πλαϊάν με 4-0 σετ (11-7 11-8, 1-4, 11-7). Την 3η θέση πήραν η Σουηδέζα Κριστίνα Σέλμπεργκ (αδερφή του Άντον, πρώην πρωταθλητή Ευρώπης στο απλό νέων) και η Ρωσίδα Εκατερίνα Ζιρόνοβα.

Στο απλό παίδων κατέκτησε την πρωτιά ο Πολωνός Μασιέλ Κούμπικ. Στον τελικό έχασε το 1ο σετ από τον Γάλλο Μισάλ Σαμπί κι επιβλήθηκε στα επόμενα (10-12, 11-6, 11-5, 11-9, 11-1). Στην 3η θέση τερμάτισαν ο Τσέχος Σιμόν Μπέλικ (που θυμίζουμε ότι ήταν συμπαίκτης της Μαλαματένιας Παπαδημητρίου στο διπλό μικτό) και ο Γερμανός Μίκε Χόλο.

Στο απλό κορασίδων φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος η Ρουμάνα Έλενα Ζαχαριά. Με τη θερμή συμπαράσταση των Ρουμάνων φιλάθλων έκανε ανατροπή από 0-2 στα σετ στον τελικό με τη Ρωσίδα Ελίζαμπετ Αμπρααμιάν και πανηγύρισε τη νίκη με 4-2 (7-11, 7-11, 12-10, 11-9, 13-11, 11-6). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Γαλλίδα Πριτίκα Παβάντε και η Σουηδέζα Ρεμπέκα Μούσκαντορ.

Στο διπλό νέων αναδείχτηκαν νικητές ο Λεβ Κάτσμαν και ο Μαξίμ Γκρέμπνεφ από τη Ρωσία. Στον τελικό έκαμψαν τους Γιανγκ Σινγιού/Γιου Κινχάνγκ από το Αζερμπαϊτζάν με 3-2 σετ (10-12, 11-9, 11-6, 2-11, 11-7). Στην 3η θέση αρκέστηκαν οι Κριστιάν Πλετέα/Ιρβίν Μπερτρά από τη Ρουμανία και τη Γαλλία αντίστοιχα και οι Ρουμάνοι Φλορίν Οπρέα/Ράρες Σίπος.

Στο διπλό νεανίδων πήραν το χρυσό μετάλλιο οι Αναστασία Κόλις/Λούσι Γκοτιέ από τη Ρωσία και τη Γαλλία αντίστοιχα. Στον τελικό νίκησαν τις Νινγκ Γινγκ/Τσεν Σινγκτάι από το Αζερμπαϊτζάν με 3-1 σετ (8-11, 11-9, 11-6, 11-6). Στο 3ο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκαν οι Σαμπίνα Σουριάν/Τιγιάνα Γιόκιτς από τη Σερβία και οι Εκατερίνα Ζιρόνοβα/Τάνια Πλαϊάν από τη Ρωσία και τη Ρουμανία αντίστοιχα.

Στο διπλό παίδων πήραν τον τίτλο οι Μασιέλ Κούμπικ/Ιβόρ Μπαν από την Πολωνία και την Κροατία αντίστοιχα. Στον τελικό ξεπέρασαν με 3-1 τους Ρουμάνους Αντρέι Τομίκα/Ντάριους Μοβιλεάνου (11-5, 4-11, 11-7, 11-6). Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Γάλλοι Μισάλ Σαμπί/Φάμπιο Ρακατοαριμανάνα και οι Σλοβάκοι Άνταμ Κλάμπερ/Φιλίπ Ντέλινκακ.

Στο διπλό κορασίδων το χρυσό μετάλλιο πήγε σε γαλλικά χέρια. Η Πριτίκα Παβάντε και η Χλοέ Κομίς επικράτησαν στον τελικό των Ελίζαμπετ Αμπρααμιάν/Λιούμποφ Τέντσερ από τη Ρωσία με 3-1 σετ (6-11, 14-12, 11-7, 11-5). Την 3η θέση μοιράστηκαν οι Χάνα Αράποβιτς/Λίντα Ζαντέροβα από την Κροατία και την Τσεχία αντίστοιχα και οι Σέρβες Ραντμίλα Τόμινιακ/Ρέκα Μπέζεγκ.

Στο διπλό μικτό νέων διατήρησαν τα σκήπτρα οι Γάλλοι Ζουλ Ρολάν/Λούσι Γκοτιέ. Στον τελικό επιβλήθηκαν των Πολωνών Σάμουελ Κουλζίτσκι/Άννα Βέγκρζιν με 3-0 σετ (11-9, 11-8, 12-10). Την 3η θέση πήραν οι Γάλλοι Λέο Ντε Νοντρές/Καμίλ Λουτζ και οι Ρώσοι Μαξίμ Γκρέμπνεφ/Ναταλία Μαλίνινα.

Στο διπλό μικτό παίδων έφτασε στην πρωτιά το 6ο φαβορί, ο Αντρέα Πούπο και η Αρίνα Σλαούτινα από την Ιταλία και τη Ρωσία αντίστοιχα. Στον τελικό έκαμψαν τους Γάλλους Φάμπιο Ρακατοαριμανάνα/Πριτίκα Παβάντε με 3-2 σετ (11-6, 3-11, 3-11, 11-8, 11-7). Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Ρουμάνοι Αντρέι Τομίκα/Έλενα Ζαχαριά και οι Τσέχοι Άνταμ Στάλζερ/Λίντα Ζαντέροβα.