Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τοτρολάρισμα που δέχεται ο Ιμπραίμοβιτς μετά την ξέφρενη πορεία της Σουηδίας και τηνκουβέντα που άνοιξε για την μετά Μέσι και Ρονάλντο εποχή σε Αργεντινή και Πορτογαλία.

Στη Σουηδία ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς είναι… βασιλιάς και… Θεός ταυτόχρονα. Είναι παντού. Συναντάς τη φωτογραφία του σε δρόμους, πλατείες, διαφημιστικές πινακίδες και τον βλέπεις στην τηλεόραση να πρωταγωνιστεί σε ένα σωρό διαφημίσεις. Τα μικρά παιδιά που παίζουν στα πάρκα φορούν τη φανέλα με το όνομά του γραμμένο στο πίσω μέρος και ονειρεύονται να του μοιάσουν όταν μεγαλώσουν.

Φυσικά ο ίδιος μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα και στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία ή τη Γαλλία όταν αγωνιζόταν σε αυτά τα μεγάλα πρωταθλήματα. Σήμερα πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση χορηγού του Μουντιάλ της Ρωσίας (δείτε εδώ) παριστάνοντας το αγαπημένο του λιοντάρι, αλλά όχι μέσα στα γήπεδα! Κι αυτό είναι κάτι που προκαλεί πολύ κόσμο καθώς όσο ο Ζλάταν ήταν στις δόξες του και έπαιξε 116 ματς με την εθνική, η Σουηδία δεν κατάφερε κάτι σπουδαίο.

Σε δύο Μουντιάλ που αγωνίστηκε (2002 και 2006) δεν έβαλε καν γκολ σε πέντε ματς. Σε τρία Euro (2008, 2012 και 2016) η Σουηδία δεν πέρασε καν τους ομίλους. Έτσι, και με αφορμή την συμμετοχή της Σουηδίας στους 8του Μουντιάλ της Ρωσίας, γίνεται ένα μεγάλο… πάρτι γύρω από τον Ιμπραίμοβιτς. Στοιχηματική εταιρεία που έχει έδρα στη Στοκχόλμη έγραψε στο twitter πως «Η Σουηδία πάει για τα ημιτελικά κι ο Ζλάταν είναι σπίτι του και κάνει πρόβα για να βγάλει την κραυγή του λιονταριού!» 

Ο Ματ Σαντάντζελο πόσταρε το εξής: «Η Σουηδία είναι στα ημιτελικά του Μουντιάλ χωρίς τον Ιμπραϊμοβιτς κι ο Ζλάταν δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό» (δείτε εδώ)  Ο Όλιβερ Χολτ της Daily Mail έγραψε:«Ο Ζλάταν πρέπει να νιώθει πολύ άσχημα» (δείτε εδώ) Ο Νιγηριανός Ντέγι Φαρέμι το απλοποίησε: «No Zlatan, no problem” (δείτε εδώ) Και ο Ντάρεν Λιούις έγραψε στο σχόλιό του στη Daily Mirror: «Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω οι βασιλιάδες. Πρέπει να είναι εκνευριστικό για τον Ζλάταν να απουσιάζει από αυτό που πάει να πετύχει η Σουηδία. Να μην είναι με την ομάδα που ίσως καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο» (δείτε εδώ).

Κι αν ο Ζλάταν ήταν ο μεγάλος ΑΠΩΝ του Μουντιάλ της Ρωσίας για τη Σουηδία και το ποδόσφαιρο, υπάρχουν τα δύο κορυφαία ονόματα του χώρου που είναι ήδη στα σπίτια τους και παρακολουθούν τη συνέχεια της διοργάνωσης από την τηλεόραση. Ο Λιονέλ Μέσι κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Και μπορεί ο Πορτογάλος να πήρε το Euro του2016 με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, αλλά ο Μέσι με την Αργεντινή έχει στη συλλογή του μόνο το χρυσό μετάλλιο του Ολυμπιακού τουρνουά του 2008. Η κουβέντα που άνοιξε λοιπόν, πρώτα στη Σουηδία (ελέω Ζλάταν) και αναμένεται να ανοίξει ευρύτερα στη συνέχεια, έχει να κάνει με το τέλος των δύο τεράστιων αυτών ποδοσφαιριστών με τα χρώματα των εθνικών τους ομάδων.

Για το αν θα μπορέσει δηλαδή η Αργεντινή να γίνει ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης όταν αποχωρήσει ο Μέσι ή αν η Πορτογαλία θα μπορέσει να είναι και πάλι πρωταγωνίστρια σε υψηλό επίπεδο χωρίς τον CR 7; Ερωτήματα ρητορικά που θα απαντηθούν εν καιρώ και εντός γηπέδων. Διότι σήμερα ότι και να πει κάποιος θα πλησιάζει περισσότερο σε κουβέντα… καφενείου παρά θα έχει σχέση με την πραγματικότητα όποια κι αν πιστεύει ο καθένας ξεχωριστά. Όπως γινόταν ακριβώς πριν λίγους μήνες και στη Σουηδία, όπου κάποιοι έκαναν τον… επικήδειο της ομάδας του Γιάν Άντερσον επειδή θα πήγαινε στη Ρωσία χωρίς τον Ζλάταν και σήμερα βλέπουν ένα εθνικό συγκρότημα «φτωχό σε ταλέντο, αλλά ισχυρό ως σύνολο».