Μία από τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδας, που έκλεβε πορτοφόλια και τσάντες από τουρίστες και επισκέπτες σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ακόμα και από τουρίστες την ώρα που φωτογραφίζονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Ρωμαϊκή αγορά και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν 30 αλλοδαποί άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι 21 δράστες. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι οκτώ ανήλικοι, ενώ αρχηγοί τής σπείρας ήταν τέσσερις Αιγύπτιοι.
Μάλιστα, η εγκληματική ομάδα δρούσε, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.
Έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 57 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον άλλες 300 περιπτώσεις.
Υπογραμμίζεται ότι στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και δεκάδες τουριστικοί χάρτες.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένων και σε απόπειρα, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Οι δράστες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Πώς δρούσε η σπείρα
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τρόπος δράσης τους ήταν ο εξής: Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης στρατολογούσαν νεαρές γυναίκες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τις προσκαλούσαν στην Ελλάδα, όπου τους εξασφάλιζαν διαμονή σε οικίες και ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Στη συνέχεια, τις εκπαίδευαν στην αφαίρεση πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως τουριστών και επισκεπτών του ιστορικού κέντρου (Πλάκα – Ακρόπολη – Ερμού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ψυρρή – Μοναστηράκι – Θησείο και Πλατεία Συντάγματος) και τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία.
Τα πορτοφόλια και τις τσάντες που έκλεβαν, τα πετούσαν περιμετρικά σταθμών του μετρό, ενώ τα χρήματα που αφαιρούσαν από τις κλοπές κατέληγαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στα αρχηγικά μέλη. Ακόμη, μέρος αυτών δινόταν στις νεαρές Βουλγάρες και Ρουμάνες. Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν, από διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτών που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του μετρό.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι τέσσερις αρχηγοί της οργάνωσης άλλαζαν την σύνθεση των νεαρών δραστών, καθώς και τα σημεία δραστηριοποίησης τους, για να μην κινούν υποψίες και δίνουν στόχο, ενώ μετά από περίπου έναν μήνα ανανέωναν τα μέλη της σπείρας, αποστέλλοντας δράστες στην Γαλλία και την Ισπανία, και παράλληλα έφερναν άλλους δράστες από αυτές τις χώρες.
Για την διάπραξη των κλοπών οι δράστες «χτυπούσαν» με διαφορετικές ομάδες, ακολουθώντας κυρίως τρεις μεθόδους. Ειδικότερα: 1) Προσποιούμενοι τους τουρίστες και έχοντας την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στον χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με τον χάρτη και άλλο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα. 2) Δημιουργώντας τεχνητό συνωστισμό. 3) Πήγαιναν σε γκρουπ τουριστών και κατά την περιήγησή τους σε αξιοθέατα έψαχναν την κατάλληλη ευκαιρία για να αφαιρέσουν αντικείμενα.
Μάλιστα, τα μέλη της σπείρας μετακινούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες ελληνικές πόλεις, με σκοπό τόσο τη δυσκολία εντοπισμού τους, όσο και τη διατήρηση του πολυδαίδαλου δικτύου και της δραστηριότητάς τους, σε σημεία εκτός του κέντρου της Αθήνας.
Πηγή: News.gr