Ένα Μουντιάλ χωρίς την Ιταλία και την Ολλανδία δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο όλων των εποχών, ωστόσο αυτό της Ρωσίας είναι ήδη ένα από τα καλύτερα. Ρεκόρ «σπάνε» το ένα μετά το άλλο, ακόμα δεν έχουμε δει 0-0 και κάθε κλειστό ματς «σπάει» καρδιές.
Το μωσαϊκό των χρωμάτων που κατακλύζει τις δώδεκα ρωσικές πόλεις οι οποίες φιλοξενούν το Μουντιάλ είναι καθηλωτικό. Το θέαμα μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο θέαμα. Είναι ένα πολυδιάστατο σπορ που προσφέρει τεράστιο φάσμα συναισθημάτων και στη Ρωσία αυτά ποικίλουν.
Έχοντας παρακολουθήσει και τα 32 ματς (από τα 64 στο σύνολο) που έχουν διεξαχθεί ως τώρα, θα προσπαθήσω να κάνω μια περιεκτική καταγραφή των όσων έχουν συμβεί. Μια μικρή περίληψη επαναληπτικού χαρακτήρα.
Τους λατρέψαμε
Οι δύο ομάδες που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με το ποδόσφαιρο που έχουν παίξει και τις νίκες που έχουν καταγράψει είναι η Κροατία και το Μεξικό. Το γεγονός ότι η Χρβάτσκα κατατρόπωσε την Αργεντινή (3-0) και η «Ελ Τρι» σόκαρε τη Γερμανία (1-0) τους έδωσε έξτρα πόντους αλλά και την εκτίμηση όλων των ουδέτερων.
Συν τοις άλλοις παίκτες όπως οι Μόντριτς (δύο MVP) και Λοσάνο (1MVP) τείνουν να γίνουν οι νέοι ποδοσφαιρικοί μας ήρωες και όχι μόνο για τα υπέροχα γκολ που έχουν πετύχει. Bonus tip: Λατρεύουμε Χουάν Κάρλος Οσόριο για τον τρόπο που ζει τα παιχνίδια.
Με σοβαρότητα
Άλλες δύο ομάδες που έχουν γεμίσει με προσδοκίες τους φιλάθλους τους και με προσμονή τους ουδέτερους είναι το Βέλγιο και η Αγγλία. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ήρθε με όλο της το ταλέντο στη Ρωσία, πήρε δύο εύκολες νίκες με Αζάρ, Λουκάκου και την υπόλοιπη παρέα να «οργιάζει» και πλέον καλείται να δείξει ότι έχει ωριμάσει τόσο ώστε να αποβάλλει την αφέλεια που τη διακρίνει για να φτάσει μακριά.
Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ έκανε το καθήκον της, αν και τα χρειάστηκε κόντρα στην Τυνησία, αλλά δείχνει πως αν το νεανικό αυτό σύνολο με ηγέτη τον Κέιν αποβάλλει το άγχος (και τα βαρίδια του παρελθόντος) μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο. Το που θα φτάσει πάντως ακόμα είναι αβέβαιο, αν και τα brackets δεν αποκλείεται να την ευνοήσουν.
Τα φαβορί
Πλανάται πλάνην οικτρά όποιος τολμήσει να ξεγράψει τους Γερμανούς. Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές για 185 λεπτά ήταν αποκλεισμένοι στη συνείδηση όλων. Ο Τόνι Κροος είχε υποπέσει σε λάθος ολκής επιτρέποντας στη Σουηδία να ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση από τη δεύτερη αγωνιστική. Ο ίδιος παίκτης, χωρίς αίμα να κυλάει στις φλέβες του, στο 95’, έστησε τη μπάλα εκτέλεσε και «τρόμαξε» τους υπόλοιπους.
Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα (Εζίλ, Γκουντογκάν αποδοκιμάζονται λόγω καταγωγής, κριτική Χούμελς στους συμπαίκτες του, κριτική στον Λεβ για Σανέ και όχι μόνο) η Γερμανία πλέον κρατά την τύχη στα χέρια της. Το ίδιο και η Βραζιλία.
Με πλούσιο ταλέντο αλλά και πολύ άγχος η Βραζιλία καλείται να περάσει το εμπόδιο της Σερβίας ώστε να προκριθεί και να ανοίξει τα φτερά της. Με νωπές τις μνήμες από την εντός έδρας εφτάρα από τη Γερμανία πριν από τέσσερα χρόνια, η «σελεσάο» βασισμένη στον Νεϊμάρ, τον Μαρσέλο, τον Κασεμίρο, τον Κοουτίνιο και τον Τιάγκο Σίλβα καλείται να «γεμίσει» την πιο βαριά φανέλα της διοργάνωσης.
Η «αιώνια αντίπαλος» Αργεντινή ζει και πολύ περισσότερο πεθαίνει στον αστερισμό του Μέσι. Οι θεοί του ποδοσφαίρου αποφάσισαν να της δώσουν άλλη μια ευκαιρία. Και οι παίκτες της «αλμπισελέστε» αποφάσισαν να μπουν στο καθοριστικό ματς αγνοώντας τον Σαμπαόλι. Αν προκριθούν θα μιλάμε για μια άλλη ομάδα.
Η «αθόρυβη» Γαλλία έχει κάνει ήδη τη δουλειά. Από άποψη απόδοσης όλοι περίμεναν πολλά περισσότερα, αλλά οι «νιούφηδες» του Ντεσάν οδεύουν συγκεντρωμένοι στο στόχο προσπαθώντας να αποβάλλουν τις «σειρήνες» που τους αποκαλούν «φαβορί». Γκριεζμάν και Εμπαπέ μπορούν πολλά περισσότερα.
Η Ισπανία έχει παίξει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και με ηγέτη τον Νταβίντ Σίλβα ετοιμάζεται να μπει «κυνικά» στη φάση των νοκ άουτ. Έκει της δίνουν σιγουριά ο «κυματοθραύστης» Ράμος, ο «ισορροπιστής» Ινιέστα και ο σκόρερ Ντιέγκο Κόστα.
Η Πορτογαλία λογίζεται ως φαβορί χάρη στον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης που τη συνοδεύει. Καλείται να περάσει το εμπόδιο του Ανσαριφάρντ και της παρέας του και εν συνεχεία να αποδείξει ότι δεν στέφθηκε τυχαία. Με ένα τρόπο που παλινδρομεί ανάμεσα στο σύγχρονο και το αναχρονιστικό, η ομάδα του Σάντος μοιάζει να τα περιμένει όλα από τον Κριστιάνο. Στα νοκ άουτ οι δυο τους είναι «μανούλες».
Τα ερωτηματικά
Ο ενθουσιασμός της έδρας και οι εύκολες νίκες επί Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου μας παρουσίασαν το «θωρηκτό» Ρωσία στα καλύτερα του. Μπορεί η εξέδρα και το κλίμα να την οδηγήσει ακόμα πιο μακριά. Τσερίσεφ και Τζιούμπα ως αντικαταστάτες των Τζαγκόεφ και Κοκόριν για την ώρα σηκώνουν το βάρος.
Όπως το ίδιο κάνουν και οι Καβάνι και Σουάρες με άξιους συμπαραστάτες τους Γοδόι και Χιμένες για την Ουρουγουάη. Η «σελέστε» με το ελάχιστο δυνατό σκορ πήρε αυτό που ήθελε τις δύο πρώτες αγωνιστικές και ετοιμάζεται να μπει στα νοκ άουτ με ένα ρόστερ λειψό. Τι μπορεί να κάνει; Θα μας το πει η παραπάνω εγγυήτρια τετράδα της.
Η Κολομβία είναι μια ομάδα που δε μπορεί να κριθεί αποτελεσματικά. Την πρώτη αγωνιστική αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το τρίτο λεπτό και έχασε από την Ιαπωνία και στο δεύτερο ματς έπαιξε υπέροχα σκορπίζοντας την Πολωνία. Χρειάζεται ακόμα τη νίκη επί της Σενεγάλης για να πάει παρακάτω και να δείξει αν Χάμες, Κουαδράδο και Φαλκάο μπορούν να κάνουν πορεία ανάλογη ή καλύτερη με αυτή του 2014.
Είναι ακόμα ζωντανές
Δανία, Αυστραλία, Νιγηρία, Ισλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Σερβία, Σενεγάλη, Ιαπωνία έχουν ακόμα ελπίδες πρόκρισης και σίγουρα θα δούμε κάποιες από αυτές να συνεχίζουν στους 16. Κάθε μια με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της ότι περισσότερο πραγματοποιήσει (με εξαίρεση την Ελβετία που δυναμώνει χρόνο με το χρόνο) θα είναι έκπληξη ευπρόσδεκτη για ένα Μουντιάλ.
Οι απογοητεύσεις
Σαφώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από την Πολωνία που μπήκε στη διοργάνωση με μεγάλες βλέψεις, με μεγάλη εμπειρία και φεύγει άπραγη με δύο ήττες (εύκολα κιόλας) από Σενεγάλη και Κολομβία.
Η Αίγυπτος με έναν απόλυτα υγιή Σαλάχ θα μπορούσε να είχε πετύχει κάτι καλύτερο, ενώ και το Περού θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι αν ήταν πιο αποτελεσματικό. Στις απογοητεύσεις και η Κόστα Ρίκα.
Το ρόστερ μου (24 παίκτες)
Οτσόα (Μεξικό)
Γκοντίν (Ουρουγουάη)
Λόβρεν (Κροατία)
Μενιέ (Βέλγιο)
Μαρσέλο (Βραζιλία)
Καντέ (Γαλλία)
Μόντριτς (Κροατία)
Νταβίντ Σίλβα (Ισπανία)
Λοσάνο (Μεξικό)
Αζάρ (Βέλγιο)
Ρονάλντο (Πορτογαλία)
Αλλαγές
Χέινς Χάλντερσον (Ισλανδία)
Κάσπερ Σμάιχελ (Δανία)
Τζον Στόουνς (Αγγλία)
Αλεξάντερ Κολάροφ (Σερβία)
ΣτέφανΛιχστάινερ (Ελβετία)
Φελίπε Κοουτίνιο (Βραζιλία)
Τόνι Κρόος (Γερμανία)
Ιβάν Ράκιτις (Κροατία)
Ντένις Τσερίσεφ (Ρωσία)
Χουάν Κουαδράδο (Κολομβία)
Ερντάν Σακίρι (Ελβετία)
Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο)
Χάρι Κέιν (Αγγλία)