Ο Γιώργος Συρίγος καταθέτει μέσω του προσωπικού του blog καλοκαιρινές ιστορίες από την Ευρωλίγκα.

Κάθε φάιναλ φορ είναι πρώτα απ’ όλα μια πασαρέλα παικτών και προπονητών ενόψει της επόμενης σεζόν. Με βάση τα μηνύματα που πήραμε στο Βελιγράδι,η πλειοψηφία των ειδικών προέβλεπε… αιματοκύλισμα αυτό το καλοκαίρι.

Η αποτυχία της ΤΣΣΚΑ έθετε αυτόματα εν αμφιβόλω την παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη την νέα σεζόν στη Μόσχα. Πάγκοι-ηλεκτρικές καρέκλες, όπως της Μπαρτσελόνα, της Μακάμπι και της Εφές αναμενόταν να έχουν νέα αφεντικά. Γύρω γύρω όλα αυτά και στη μέσητο πιο καυτό όνομα των τελευταίων ετών. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.  

Τελικώς, ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Με το κλείσιμο της αυλαίας για το 2017-18, όχι απλώς δεν ξεκίνησαν να σημειώνονται κοσμογονικές αλλαγές,αλλά πάει να φύγει ο Ιούνιος, ο Σάρας έμεινε οριστικά στο Κάουνας και με εξαίρεση τις διαπραγματεύσεις του Ντέιβιντ Μπλατ με τον Ολυμπιακό, ουσιαστικά δεν έχει κουνηθεί φύλλο. 

Επειδή ωστόσο η Ευρωλίγκα έχει πάντοτε ζουμί, σήμερα καιαύριο θα ασχοληθούμε με ορισμένες ενδιαφέρουσες καλοκαιρινές ιστορίες, πουμπορούν να ταράξουν τα νερά της λίγκας.   


Παίκτης που δεσμεύεται με συμβόλαιο, για τον οποίο η ομάδα του είναι πιθανό να δεχτείπρόταση

Μπράντον Ντέιβις (Ζαλγκίρις)

Μοντέρνο 5αρι, που συνδυάζει μέγεθος και αθλητικότητα και παράλληλα διαθέτει γνήσια επιθετικά ένστικτα, που θυμίζουν κάτι από το παρελθόν.Χρειάστηκε χρόνο για να αντιληφθεί την φιλοσοφία της ομάδας και τον ρόλο πουείχε σχεδιάσει ο Γιασικεβίτσιους γι’ αυτόν. Λίγο πριν φύγει ο χειμώνας, οΝτέιβις ένοιωθε πλέον άνετα και άρχισε να ανεβάζει στροφές. Μέχρι να πέσει η αυλαία στο Βελιγράδι, δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με την Ζαλγκίρις μέχρι το 2020. Θα είναι ωστόσο δύσκολο για τους Λιθουανούς να πουν «όχι», σε περίπτωση που ένας από τους «μεγάλους» της Ευρωλίγκας αποφασίσει να βάλει ένα σεβαστό ποσό (που σίγουρα θα αγγίζει το 1εκ.) πάνω στο τραπέζι. 


Παίκτης που η ομάδα του αγωνιά περισσότερο για τον περίφημο «NBA buyout» όρο που υπάρχει στο συμβόλαιο του 

Νίκολα Μιλουτίνοφ (Ολυμπιακός)

Ξεχάστε την εικόνα των τελικών του πρωταθλήματος. Ο πραγματικός Μιλουτίνοφ, απαλλαγμένος από τον ύπουλο τραυματισμό που υπέστη πριν μπούμε στην τελευταία στροφή της σεζόν και τα παρελκόμενα (για ένα κορμί σαν τοδικό του) αυτού, ήταν αν όχι ο κορυφαίος, σίγουρα ένας εκ των τριών καλύτερων γνήσιων (ή αν προτιμάτε, παλιομοδίτικων) σέντερ στην Ευρωλίγκα. 

Είτε είναι λοιπόν ο Ντέιβιντ Μπλατ στο τιμόνι της ομάδας,είτε είναι εν τέλει κάποιος άλλος προπονητής, είναι βέβαιο ότι θα περιμένει μεαγωνία την απόφαση των Σαν Αντόνιο Σπερς. 

Οι Τεξανοί τον επέλεξαν στο νούμερο 26 του ντραφτ το 2015 καιέκτοτε τον έχουν διαρκώς στο μικροσκόπιο. Είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή καίγονται για την υπόθεση του Λέοναρντ κι έχουν στραμμένη την προσοχή τους αποκλειστικά σεαυτή. Αυτό που καταγράφεται επίσης ως δεδομένο όμως, είναι το γεγονός ότι ο Πάου Γκασόλ έκλεισε πριν τρεις εβδομάδες τα 38 του χρόνια.


Ο πρώτος υποψήφιοςπαίκτης για τον άτυπο ετήσιο βραβείο «εκτοξεύθηκα στη Ζαλγκίρις, στα χέρια του Σάρας»


Τόμας Γουάλκαπ

Τον μάθαμε παρακολουθώντας τον στενά στο μπασκετικό Τσάμπιονς Λιγκ, με τη φανέλα της Λούντβιγκσμπουργκ. Στη δεύτερη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, έπειτα από τέσσερα χρόνια στο άσημο Stephen F. Austin StateUniversity, ήταν ίσως ο καθοριστικότερος παράγοντας για να φτάσει η ομάδα τουμέχρι το φάιναλ φορ της Αθήνας. Στη Γερμανία, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Οι μέσοι όροι του στα συνολικά 39 παιχνίδια στησεζόν που ολοκληρώθηκε, φανερώνουν έναν πληθωρικό  γκαρντ, που ουσιαστικά μπορεί να κάνει ταπάντα στο παιχνίδι: 11,8 πόντοι, 5,1 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ, με 39% στατρίποντα. 

Το μόνο που δεν αποτυπώνουν οι αριθμοί είναι την περιορισμένη αθλητική του ικανότητα, που αποτελεί και το βασικό του μειονέκτημα (όπως και του προκατόχου του, Βασίλιε Μίσιτς) στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. 

Στο αυριανό δεύτερο μέρος, θα μας απασχολήσουν ορισμένα από τα πιο βαριά ονόματα των τελευταίων ετών στη διοργάνωση.