Σφιχτή εποπτεία μνημονιακού τύπου μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα έχουν αποφασίσει οι δανειστές για την Ελλάδα ενώ έως την τελευταία στιγμή συνεχίζονται τα παζάρια για το χρέος. Κυβέρνηση και αγορές ευελπιστούν για μία θετική έκπληξη της τελευταίας στιγμής όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτό που θα μείνει θα παραπέμπει στον χθεσινό τίτλο ρεπορτάζ του Bloomberg για οικονομικό «ζουρλομανδύα» που ετοιμάζουν οι δανειστές, αναλύοντας τα μέτρα και τις ρήτρες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ η βιώσιμη επάνοδος στις αγορές θα συνεχίζει να αναζητείται.
Και ενώ τα παζάρια για το χρέος συνεχίζονται, η Έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξαν οι δανειστές για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει με επιτυχία το τρίτο Μνημόνιο. Σφραγίζει παράλληλα όμως τις περικοπές στις συντάξεις και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια. Το μαχαίρι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα αποδώσει 5,5 δις ευρώ το 2019, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα βρεθούν ξανά στο δρόμο της αναπροσαρμογής με δυο νέες αυξήσεις το 2019 και 2020 μέχρι να εξισωθούν με τα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς ενώ το αφορολόγητο όριο θα κουρευτεί κατά 3.000 ευρώ το 2020 και θα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.700 ευρώ για το άγαμο.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δανειστές τοποθετούν το πήχη για το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ , όσο ακριβώς είναι ο στόχος. Στη συνέχεια όμως έως και το 2022, οι προβλέψεις των δανειστών είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες κυβερνητικές με αποκορύφωμα το 2022 όταν η κυβέρνηση βλέπει πλεόνασμα 5,19% και δημοσιονομικό χώρο 3,5 δις ευρώ και οι δανειστές βάζουν τον πήχη 2 δις ευρώ παρακάτω στο 4,3% του ΑΕΠ. Από την αρχή της έκθεσης αξιολόγησης άλλωστε καθίσταται σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και οι δανειστές θα είναι παρόντες για να τις περιφρουρούν.
Σε ότι αφορά το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας για το οποίο οι πιθανότητες να οριστικοποιηθεί σήμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 3ετίας δεν προβλέπει χρήματα και νέες δόσεις δανείων αλλά αυστηρή παρακολούθηση από τους θεσμούς και τις αγορές. Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα παραδίδει η Αθήνα και θα έχουν ως επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, την δημόσια διοίκηση, την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο μέτωπο του χρέους η λύση που θα προκρίνει το Eurogroup, και η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθεί σήμερα, δεν θα περιλαμβάνει τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και θα έχει κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα θα περιορίζεται στα εξής σημεία:
– Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το 2ο Μνημόνιο (ΕFSF) πέριξ των 7 ετών. Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή για τα δάνεια αυτά ( 130,9 δις. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.
-Επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.
– Επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα .Τα κέρδη ή αλλιώς οι τόκοι που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.
– Εξόφληση του 50% του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και φθάνει τα 11 δις. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει με τα αδιάθετα κεφάλαια από το 3ο Πρόγραμμα που υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ.
Πηγή: News.gr