Λίγο προτού γίνει η σέντρα του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τη μαγικότερη στιγμή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα: το γκολ.

Στην τελική φάση των Μουντιάλ έχουν σημειωθεί συνολικά 2.379 γκολ. Τα περισσότερα, 224 τον αριθμό, έχουν έρθει από την εθνική Γερμανίας (πάντα υπολογίζουμε και τη Δυτική Γερμανία), η οποία έχει στο ενεργητικό της και τους περισσότερους αγώνες (106), ενώ έχει συμμετάσχει και στους περισσότερους τελικούς (8). Γερμανική είναι και η κορυφή στον πίνακα των σκόρερ με τον Μίροσλαβ Κλόζε να είναι στα 16 γκολ, από το 2002 έως και το 2014. Είχε πάρει το ρεκόρ από τον Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος έχει τη δική του πρωτιά. Έχει ανοίξει το σκορ 6 φορές σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στατιστικά το πρώτο γκολ είναι πολύ σημαντικό στην ιστορία του θεσμού, καθώς στο 71% των περιπτώσεων η ομάδα που πέτυχε πρώτη γκολ, κατάφερε να νικήσει. Στο 15% έχει πάρει ισοπαλία και μόνο στο 14% έχει ηττηθεί. Στην πρώτη επτάδα συναντούμε ακόμη δύο Γερμανούς, τον Γκερντ Μύλερ και τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, ενώ η επίδοση του Γάλλου Ζουστ Φονταίν με τα 13 γκολ σε μία διοργάνωση, φαντάζει απλησίαστη, όπως κι ο μέσος όρος του Ούγγρου Σάντορ Κότσις. 

Ρίχνοντας μια ματιά στο διαχρονικό πίνακα με τους πρώτους σκόρερ ανά διοργάνωση, εξάγεται το εξής συμπέρασμα: το να έχεις στη σύνθεσή σου το πρώτο «κανόνι» του τουρνουά, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θα πάρεις και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Έχει συμβεί ελάχιστες φορές. Το 1962 με τους Γκαρίντσα και Βαβά για τη Βραζιλία. Το 1978 με τον Κέμπες για τους αμφιτρύωνες Αργεντινούς. Το 1982 με τον Ρόσι για τους Ιταλούς. Το 2002 με τον Ρονάλντο για τη Seleção και τελευταία φορά το 2010 στη Νότιο Αφρική με τον Ισπανό Βίγια, ο οποίος είχε και παρέα στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ.