Οι χειμερινοί αγώνες, που διεξήχθησαν το τριήμερο 4-6 Μαρτίου, καταχωρούνται ως η σπουδαιότερη εγχώρια κολυμβητική διοργάνωση των τελευταίων ετών.
Η εστίαση της προετοιμασίας αρκετών πρωτοκλασάτων αθλητών στο συγκεκριμένο μίτινγκ και το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού σε κάποια αγωνίσματα αποτελούν σημαντικούς λόγους για την αγωνιστική επιτυχία της διοργάνωσης. Όμως ο βασικότερος λόγος ήταν η επιστροφή των Ελλήνων πρωταθλητών μετά από αρκετά χρόνια στο κλειστό κολυμβητήριο των Ολυπιακών Εγκαταστάσεων. Παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ελλιπής συντήρηση, το ΟΑΚΑ παραμένει πολύ ανώτερο των κολυμβητηρίων που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για ανάλογες διοργανώσεις, ενώ η επιστροφή της κολύμβησης στον φυσικό της χώρο έδωσε σαφέστατα και ψυχολογική ώθηση στους αθλητές, κάποιοι εκ των οποίων ίσως και να μην είχαν αγωνιστεί ποτέ ως τώρα εκεί.
Ο απολογισμός του τριημέρου είναι άκρως ικανοποιητικός: ο Απόστολος Χρήστου στα 100μ. ύπτιο και ο Δημήτρης Κουλούρης στα 200μ. πρόσθιο έπιασαν τα όρια για τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανεβάζοντας σε εννέα τον αριθμό των κολυμβητών που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη (έντεκα αν συνυπολογίσουμε και τους Γιαννιώτη και Αραούζου στο open water). Όριο για τους Ολυμπιακούς πέτυχε και ο Παναγιώτης Σαμιλίδης στα 100μ. πρόσθιο (έχει πιάσει από πέρυσι στα 200μ.), ο οποίος εξασφάλισε παράλληλα και τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονδίνου, όπως και ο Κουλούρης.
Επιπλέον είχαμε ένα πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών από την Άννα Ντουντουνάκη στα 50μ. πεταλούδα, ένα ρεκόρ εφήβων από τον Δημήτρη Νέγρη στα 400μ. ελεύθερο και δύο ρεκόρ παγκορασίδων Β΄ από τη Γεωργία Δαμασιώτη, σε 50μ. και 100μ. πεταλούδα. Αρκετοί ακόμη αθλητές, κυρίως νεαροί σε ηλικία, βελτίωσαν τα ατομικά τους ρεκόρ και άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Όλα αυτά δε, απόντος του κορυφαίου ίσως Έλληνα κολυμβητή αυτή τη στιγμή, του Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος σπουδάζει στις ΗΠΑ, και με πρωταθλητές όπως ο Στέφανος Δημητριάδης, η Νόρα Δράκου και ο Οδυσσέας Μελαδίνης να μην έχουν κάνει φορμάρισμα για τους χειμερινούς αγώνες, αφού έχουν πετύχει από πέρυσι τα όρια για το Ρίο και το Λονδίνο.
Μετά και την ολοκλήρωση του χειμερινού κύκλου αγώνων, οι κολυμβητές που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς είναι οι εξής: Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ., 100μ. ελεύθερο), Οδυσσέας Μελαδίνης (50μ. ελεύθερο), Απόστολος Χρήστου (100μ. ύπτιο), Παναγιώτης Σαμιλίδης (100μ., 200μ. πρόσθιο), Δημήτρης Κουλούρης (200μ. πρόσθιο), Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική), Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο) και Άννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα). Οι εννέα προαναφερθέντες, συν την Κρίστελ Βουρνά, έχουν πιάσει όρια και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μαϊου στο Λονδίνο, όπου δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Χρήστου Κατραντζή, ως μέλους της ομάδας 4Χ100μ. ελεύθερο (έτσι κι αλλιώς έχει πλησιάσει το όριο σε απόσταση τριών εκατοστών του δευτερολέπτου). Υπάρχουν ακόμη 2-3 κολυμβητές που έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν για το Λονδίνο, όμως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 27 Μαρτίου.
Οι χειμερινοί αγώνες έδειξαν ότι η ελληνική κολύμβηση είναι “ζωντανή” και… αναπνέει, παρά τα τεράστια προβλήματα σε πόρους και υποδομές. Παράλληλα, όμως, καθίσταται σαφής η αναγκαιότητα να διατηρηθεί ανοιχτό το Ολυμπιακό κολυμβητήριο, που μπορεί να αποτελέσει “ανάσα ζωής” για το άθλημα, όχι μόνο σε επίπεδο αγώνων αλλά και ως προπονητικό κέντρο. Η παράταση της άδειας λειτουργίας του είναι ένα προσωρινό μέτρο που θα εξυπηρετήσει ως το καλοκαίρι, αλλά στο μεταξύ πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση, ώστε το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ να παραμείνει ανοιχτό και στη διάθεση των αληθινών πρωταγωνιστών, ήτοι των αθλητών και των προπονητών τους. Οι Ολυμπιακοί του 2004 άφησαν πίσω τους αρκετούς… λευκούς ελέφαντες, όμως το στολίδι του υγρού στίβου δεν πρέπει να γίνει ένας από αυτούς.