Το κύμα καύσωνα που «καίει» την Ευρώπη τον τελευταίο μήνα συμβαίνει μια φορά τα χίλια χρόνια και είναι 100 φορές πιο πιθανό να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας που έχουμε ζήσει,...

Το κύμα καύσωνα που «καίει» την Ευρώπη τον τελευταίο μήνα συμβαίνει μια φορά τα χίλια χρόνια και είναι 100 φορές πιο πιθανό να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας που έχουμε ζήσει, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε πολλές χώρες, την ώρα που οι πυρκαγιές εξακολουθούν να καταστρέφουν τεράστιες περιοχές της Σιβηρίας, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και ο κίνδυνος ξηρασίας έχει οξυνθεί σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η υπερβολική θερμότητα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, διότι δεν είναι το έτος του El Niño – το φαινόμενο που συνήθως συνδέεται με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τις καμινάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τα δάση που καίγονται και άλλες ανθρώπινες ενέργειες.

Ειδικότερα, όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτέλεσαν τις τελευταίες βδομάδες αντικείμενο μελέτης των μετεωρολόγων και κλιματολόγων στο UK Met Office, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σε άλλα εξέχοντα ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr