«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη σύσκεψη με τους προέδρους ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής διαδικασίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε πως σε περίπτωση αποτυχίας σε ό,τι αφορά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ σημείωσε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, καθώς οι δανειστές της χώρας ζητούν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Ολόκληρη η δήλωση
Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ [EUR=X] και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.
Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των συνομιλιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Προς συμφωνία για την περικοπή του χρέους την επόμενη εβδομάδα
Το Σάββατο ο κ. Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ.
Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους. Προστίθεται πως η κατάληξη των συνομιλιών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ομολογιούχους η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει βάσει του περιγράμματος που έθεσε προ ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτές αποδέχθηκαν την απαίτηση Γιούνκερ για επιτόκιο των νέων ομολόγων κάτω από 4%, υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λαμιέρ θα φύγουν από την Ελλάδα την Κυριακή, όμως θα παραμείνουν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο κατά τη συνάντηση του Σαββάτου. «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».
Ευ. Βενιζέλος: Ιστορικής σημασίας το παιχνίδι που παίζεται
Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, με αιχμή τα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών είχε το Σάββατο συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ, και ΔΝΤ
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα: δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικό, τα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και την επανακεφαλαιοποίησή του και τις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά δραματικούς τόνους, τονίζοντας πως «οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία». «Το παιχνίδι που παίζεται είναι ιστορικής σημασίας. Και πρέπει να υπάρξει πραγματική συστράτευση των κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων θα συναντηθούν αύριο με τον Πρωθυπουργό, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης».
Αφού έκανε λόγο για σκληρά διλλήματα που πρέπει να απαντηθούν, σημείωσε πως κανένα κόμμα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο, προσθέτοντας πως «είναι τώρα η ώρα της διαπραγμάτευσης και η ώρα της αλήθειας».
«Δεν υπάρχει -το επαναλαμβάνω- δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα πρέπει όποιος μπορεί να βοηθήσει να βοηθήσει. Το να λέμε τραγούδια έξω από τον χορό δεν σημαίνει τίποτα. Όποιος μπορεί να ”τραγουδήσει” υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα. Αυτό είναι μία παράκληση, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι μία αντιδικία κλασικού τύπου. Είναι μια εθνική παράκληση» κατέληξε.
Επιμένει η τρόικα στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα
Καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι οι επίμονη απαίτηση της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για μείωση του μισθολογικό κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με επιχείρημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στη συνάντηση του Σαββάτου ανάμεσα τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.
Β. Παπανδρέου: Δεν θα ψηφίσω μέτρα που μας κάνουν Ινδία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα «που μας κάνουν Ινδία για να σωθούμε», εκφράζοντας την αντίθεσή της στην κατάργηση του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού.
Μια τέτοια σωτηρία είναι χειρότερη από την καταστροφή, υπογραμμίζει η κ. Παπανδρέου μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ενώ χαρακτηρίζει «ερασιτεχνική» τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου και «ανεπαρκή» τη διακυβέρνηση Παπανδρέου.
Παραλληλα, τάσσεται υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου με τη στήριξη και άλλων κομμάτων μέσω ενός σοβαρού ανασχηματισμού.
Πηγή: naftemporiki.gr