Για πρώτη φορά από το 1978 και ενώ άλλες χώρες επαναξιολογούν και αναθεωρούν την πολιτική τους απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το «πράσινο φως» για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού. Με ψήφους τέσσερις προς μία, τα μέλη της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής είπαν το «ναι» για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στην ανατολική Τζόρτζια από τον όμιλο Southern Co.
Ο πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο μόνος που ψήφισε κατά της υλοποίησης του έργου αυτή τη χρονική στιγμή, επικαλούμενος το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία. Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε στο παρελθόν εγκωμιάσει τα σχέδια των δύο αντιδραστήρων. «Δεν μπορώ να δώσω την έγκρισή μου σαν να μην είχε συμβεί ποτέ το ατύχημα στη Φουκουσίμα», είπε στους συναδέλφους του ο Γκρέγκορι Γιάζκο. «Πιστεύω πως χρειάζεται μια δέσμευση ότι οι βελτιώσεις που αναμένεται να γίνουν στον απόηχό του θα έχουν προγραμματιστεί και εφαρμοστεί πριν από τη λειτουργία αυτής της μονάδας».
Μιλώντας εκ μέρους της πλειοψηφίας, η επίτροπος Κριστίν Σβίνικ επέμεινε πως «δεν έχουμε αμνησία» και τόνισε ότι η βιομηχανία των πυρηνικών έμαθε από την ιαπωνική καταστροφή και θα υιοθετήσει όσες βελτιώσεις και επιπλέον μέτρα ασφαλείας αποφασιστούν.
Ο όμιλος Southern Company έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την κατασκευή των δύο αντιδραστήρων στο υπάρχον σύμπλεγμά της στο Βόγκλι της Τζόρτζια. Το έργο θα στοιχίσει περί τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια και ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2016. «Το πρότζεκτ βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και οι στόχοι μας σε ό,τι αφορά το κόστος και τον προγραμματισμό είναι εφικτοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τόμας Φάνινγκ.
Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια σε ερώτηση για το κατά πόσο θα συμφωνούσε σε πιθανές τροποποιήσεις των σχεδίων που να απορρέουν από τα διδάγματα της Φουκουσίμα, όπως ζητά ο πρόεδρος της ρυθμιστικής επιτροπής. «Θα υπάρξουν παράμετροι που βρίσκουν εφαρμογή στους υπάρχοντες αμερικανικούς πυρηνικούς σταθμούς, αλλά όχι στην πυρηνική τεχνολογία νέας γενιάς», είπε ο Φάνινγκ.
«Πυρηνική αναγέννηση»
Τη στήριξή τους στον πρόεδρο της επιτροπής Γιάζκο εξέφρασαν και τα μέλη της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων που ζητούν αυστηρότερους νελέγχους ασφαλείας. «Δεν είναι λογικό να βιαστούμε να κατασκευάσουμε νέους αντιδραστήρες προτού οι συνέπειες της Φουκουσίμα γίνουν απολύτως κατανοητές και ενσωματωθούν στους κανονισμούς της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής», λέει ο «ανήσυχος επιστήμονας» Έντουιν Λάιμαν.
Μετά από την απόφαση ωστόσο μοιάζει δύσκολο η έκκλησή του να εισακουστεί. Ο Λευκός Οίκος του Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφράσει τη στήριξή του στην πυρηνική ενέργεια και πολλοί στον κλάδο μιλούν ήδη για μία «πυρηνική αναγέννηση» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: naftemporiki.gr