Την ενόχλησή του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και τη στάση της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ενόχλησή του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και τη στάση της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προβλήματα με την Τουρκία η στάση της οποίας, όπως είπε, δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας το οποίο επιδιώκει η Ελλάδα. «Ενοχλήθηκα από το γεγονός ότι όταν πήγα χθες στο Γενικό Επιτελείο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό νησί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πάντως ότι η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε. και συνδράμει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες της Ελλάδας προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τη στάση του στο θέμα της ΠΓΔΜ.

«Κατανοείτε τις ευαισθησίες μας στο ζήτημα αυτό καθώς οι βόρειοι γείτονές μας τηρούν σκληρή στάση ενώ εμείς είμαστε με το χέρι απλωμένο και συμπεριφερόμαστε σαν καλοί γείτονες», επισήμανε ο Κ. Παπούλιας.

Χαρακτήρισε ακόμη «ανέκδοτο» την εμμονή των Σκοπίων να αλλοιώνουν τη ιστορία εμφανίζοντας τον Μεγαλέξανδρο ως «Σκοπιανό» και ζήτησε από τον κ. Ράσμουνσεν να βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Προηγήθηκε συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ αυτή την ώρα ο κ. Ράσμουσεν συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.

Η επίσκεψη του κ. Ράσμουσεν στην Αθήνα γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις 18 Φεβρουαρίου 1952.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλος, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνική παρουσία στο ΝΑΤΟ, το νέο ρόλο της Συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο τον Μάιο του 2012, την πρόταση για βελτιστοποίηση των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών-μελών, καθώς και οι σχέσεις της χώρας μας με γειτονικά κράτη, το Κυπριακό, η αντιπυραυλική ασπίδα και οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι τα σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επ’ ουδενί έχουν διασαλέψει το αμυντικό της σύστημα. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας και συνεννόησης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ευρωατλαντική Συμμαχία έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, στο πλαίσιο των αρχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους μακροβιότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πυλώνα της συλλογικής ασφάλειας. Παράλληλα, εξήρε τη συνεισφορά της χώρας στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας για την επίτευξη της σταθερότητας, από το Αφγανιστάν έως το Κόσοβο, αλλά και για την προστασία του αμάχου πληθυσμού στη Λιβύη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η Συμμαχία ως «οικογένεια που ο ένας βοηθά τον άλλο» θα βγει δυνατότερη από την κρίση.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάιο, ο κ. Ράσμουσεν επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία Συμμαχία, η οποία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αυστηρή οικονομική κατάσταση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια για το μέλλον.

ΚΚΕ: Να σημάνει συναγερμός

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο για να γιορτάσει με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τα 60 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική – στρατιωτική συμμαχία που έχει στοιχίσει δικτατορία, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, συμμετοχή σε επεμβάσεις και άδικους πολέμους στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική. Έρχεται για να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή της χώρας στις νέες επεμβάσεις, στους νέους πολέμους που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε». «Η καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το πώς θα μοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, πως θα ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, διαμορφώνουν τέτοιες προϋποθέσεις», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός» και προσθέτει ότι «η λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα μνημόνια της λαϊκής χρεοκοπίας συνδέεται αναπόσπαστα με την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Πηγή: naftemporiki.gr