Τα... καμώματα της τύχης δεν ευνόησαν τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη σημερινή κλήρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού.

Τα… καμώματα της τύχης δεν ευνόησαν τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη σημερινή κλήρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έπεσαν, αναλογικά, σε πολύ δυνατά γκρουπ και η πρώτη εκτίμηση είναι ότι για να πετύχουν τους, έτσι κι αλλιώς, πολύ δύσκολους στόχους τους θα πρέπει να παρουσιάσουν το καλύτερο αγωνιστικό τους πρόσωπο. Στην 1η κατηγορία των ανδρών (Championship) η Ελλάδα κληρώθηκε στο γκρουπ Α κι έχει αντιπάλους την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σουηδία, τη Βόρεια Κορέα και τη Σλοβενία. Στη 2η κατηγορία των γυναικών (Second) η εθνική μας θα συναντήσει στο γκρουπ F τη Σλοβακία, την Ταϊλάνδη, τη Βουλγαρία, τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία. Η κλήρωση έλαβε χώρα στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, εκεί όπου θα διεξαχθεί η κορυφαία διοργάνωση από τις 25 Μαρτίου έως τη 1 Απριλίου.
Η σημερινή διαδικασία αφορούσε τις τρεις πρώτες κατηγορίες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Θα υπάρχει σίγουρα και 4η, ενδεχομένως και 5η αν οδηγήσει εκεί ο τελικός αριθμός συμμετοχών. Η 1η, η 2η και η 3η κατηγορία έχουν από 24 χώρες, οι οποίες σχημάτισαν 4 γκρουπ των 6.

Η εθνική μας ομάδα των ανδρών είναι και φέτος στην ελίτ του κόσμου και βάζει ψηλά τον πήχη, δεδομένου ότι αν μπει στη 12άδα και φτάσει σε πολύ καλό πλασάρισμα αυξάνει τις πιθανότητες για πρόκριση στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της κλήρωσης θεωρητικά βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια της ομάδας να πάρει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του γκρουπ και να προκριθεί στις θέσεις 1-12. Οι δύο πρώτες άλλωστε, μοιάζουν.καπαρωμένες από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
 
Κ. ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ…»
«Ξέραμε ότι θα είμαστε σ’ ένα από τα δύο πρώτα γκρουπ. Θα προτιμούσα όμως, το δεύτερο. Εκεί όπου βρέθηκαν η Πορτογαλία και η Σιγκαπούρη, οι οποίες κατά την  προσωπική μου εκτίμηση, βολεύουν περισσότερο στο παιχνίδι τους δικούς μας αθλητές», σχολίασε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του ελληνικού ομίλου ο Κώστας Βατσακλής. «Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι πολύ δυνατές ομάδες και λογικά θα καλύψουν τις δύο πρώτες θέσεις. Η Σουηδία έχει και μεγάλη αξία και μεγάλη εμπειρία, καθώς μάλιστα έχει αναδειχτεί πολλές φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το πλέον κρίσιμο παιχνίδι δείχνει αυτό με τους Σουηδούς, ενώ σίγουρα πρέπει να επικρατήσουμε της Βόρειας Κορέας και της Σλοβενίας για να ελπίζουμε στη 12άδα. Και να ξέρει ο κόσμος ότι η Βόρεια Κορέα έχει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα απ’ αυτή που μπορεί να πιστέψει κάποιος βλέποντας τις θέσεις των αθλητών της στην παγκόσμια κατάταξη. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι και με αυτή τη μη ευνοϊκή κλήρωση τα πράγματα εξαρτώνται βασικά από την απόδοσή μας. Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία προνομιούχο θέση αν είμαστε αυτοί που πρέπει», δήλωσε ακόμα ο ομοσπονδιακός προπονητής.
Η Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου με αντίπαλο την υπερδύναμη του αθλήματος, την Κίνα. Στη συνέχεια θ’ αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Σλοβενία, το Χονγκ Κονγκ, τη Β. Κορέα και τη Σουηδία (σ.σ. μέχρι το απόγευμα δεν είχαν βγει ώρες και ημερομηνίες για τη Championship Division, ίσως γιατί σε αυτά τα ματς θα υπάρχουν και τηλεοπτικές μεταδόσεις).
 
 
Γ. ΚΑΡΥΤΣΑΣ: «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ»
Η εθνική γυναικών μετέχει και φέτος στη Second Division κι έχει εντελώς διαφορετικό στόχο. Με σαφώς μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στη σύνθεσή της, εδώ κι έναν χρόνο, δεν μπορεί να έχει άλλη επιδίωξη από την παραμονή και γνωρίζει ότι αναλαμβάνει εξαιρετικά δύσκολο έργο. Το σύστημα διεξαγωγής είναι ανάλογο με αυτό της 1ης κατηγορίας, δηλαδή οι τρεις πρώτες ομάδες των γκρουπ συνεχίζουν για τις θέσεις 25-36 και οι υπόλοιπες για τις θέσεις 37-48 διεκδικώντας τη διατήρηση στη Second Division. 

«Στην κατηγορία που είμαστε δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε καλή κλήρωση. Όλες είναι πολύ αξιόλογες ομάδες και κυρίως η Σλοβακία και η Ταϊλάνδη και θα είναι πολύ δύσκολη έστω και μία νίκη. Έχει μεγάλη σημασία όμως, να δούμε με ποιες αθλήτριες θα παραταχθούν οι άλλες ομάδες κι αν θα εμφανιστούν κι αυτές με ανανεωμένο ρόστερ. Είχαμε θετικά αποτελέσματα με πολλές από αυτές τις ομάδες όταν έπαιζαν και η Κατερίνα (σ.σ. Ντουλάκη) και η Χριστίνα (σ.σ. Φίλη), αλλά ως γνωστόν, τα νέα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά για μας», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καρύτσας και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση πάντως, είμαι αισιόδοξος ότι θα παλέψουμε αρκετά ματς κι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Με ενδιαφέρει να είμαστε ανταγωνιστικοί, να πάρουμε τις πολύτιμες εμπειρίες και κατ’ επέκταση να διεκδικήσουμε το καλύτερο απέναντι σε ομάδες, που μπορούμε να παλέψουμε. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούμε στις θέσεις που εξασφαλίζουν απευθείας την παραμονή, αλλά θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας».
Στην πρώτη ημέρα των αγώνων η Ελλάδα θ’ αναμετρηθεί με την επικεφαλής του γκρουπ Σλοβακία. Στις 26 Μαρτίου θα κοντραριστεί με τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη, στις 27 θα βρει απέναντί της τη Μαλαισία και στις 28, την τελευταία ημέρα της πρώτης φάσης, θ’ αντιμετωπίσει τη Βουλγαρία.
 
Τα υπόλοιπα γκρουπ στις κατηγορίες των εθνικών μας ομάδων:
 
Championship Division ανδρών:
 
Γκρουπ Β:
Γερμανία
Πορτογαλία
Σιγκαπούρη
Τσεχία
Ισπανία
Σερβία
 
Γκρουπ C:
Κορέα
Αυστρία
Γαλλία
Κινεζική Ταϊπέι
Δανία
Ουγγαρία
 
Γκρουπ D:
Ιαπωνία
Ρωσία
Κροατία
Λευκορωσία
Πολωνία
Σλοβακία
 
 
Second Division γυναικών:
 
Γκρουπ E:
Ιταλία
Αγγλία
Ινδία
Νιγηρία
Ισραήλ
Εσθονία
 
Γκρουπ G:
Λιθουανία
Αυστραλία
Αίγυπτος
Δημοκρατία του Κονγκό
Κολομβία
Δανία
 
Γκρουπ H:
Πορτογαλία
Λουξεμβούργο
Σλοβενία
Βραζιλία
Βενεζουέλα
Ελβετία