Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό οπτικοακουστικό ταξίδι στη διαδρομή των προσφύγων από τη χώρα προέλευσης στον τόξο προορισμού τους, τη Λέσβο, η οποία αποτελεί τη γέφυρα για την υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζει η Washington Post.
To αφιέρωμα κάνει λόγο για τη μετακίνηση περισσότερων από 1.000.000 προσφύγων, οι οποίοι πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα με την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, αριθμός, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ. Οι μισοί από αυτούς βρήκαν πέρασμα από τα τουρκικά παράλια…
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες από το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Εάν επιθυμείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο, αξίζει (!), πατήστε εδώ.
Όπως θα δείτε στο γράφημα που ακολουθεί κατά τις πρώτες ημέρες του 2016 κατέφθασαν στη Λέσβο 26.081 άτομα, 9.394 έφτασαν στη Χίο, 2.936 στη Σάμο, 1.491 στην Κω και 400 στο Αγαθονήσι. Ως κύριες χώρες προέλευσης καταγράφονται η Συρία με ποσοστό 56%, το Αφγανιστάν με ποσοστό 25% και το Ιράκ με ποσοστό 10%.
Η Συρία γύρισε την πλάτη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
Χαρακτηριστική είναι η στάση της συριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Το 2015 αγνόησε την πλειοψηφία των αιτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε μερικούς από τους 4,6 εκατομμύρια Σύρων που βρίσκονταν σε περιοχές που ήταν δύσκολη η πρόσβαση ή τελούσαν υπό κατάληψη, αλλά μόνο 620.000 έλαβαν τη βοήθεια, είπε ο συντονιστής του ΟΗΕ για επείγουσα βοήθεια.
Ο Στίβεν Ο'Μπράιαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πέρσι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κάνει 113 αιτήσεις στη συριακή κυβέρνηση για άδεια από κοινού με άλλες οργανώσεις για αυτοκινητοπομπές, αλλά μόνο 10% των μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αποστολές βοήθειας. Άλλο ένα 10% των αποστολών εγκρίθηκαν κατ' αρχήν από την συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν εκπληρώθηκαν λόγω έλλειψης της τελικής έγκρισης, ή ανασφάλειας ή μη συμφωνίας για ασφαλή δίοδο, ενώ ένα 3% αναστάλθηκε από τον ΟΗΕ λόγω ανασφάλειας.
Για τις υπόλοιπες αιτήσεις, ή το 75%, δεν υπήρξε απάντηση.