Στις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα για να τρέξει γρηγορότερα τις απαραίτητες δράσεις της τέταρτης αξιολόγησης αποδίδουν ευρωπαϊκές πηγές, τη διαρροή πληροφοριών για δίμηνη παράταση του ελληνική προγράμματος.
Χθες τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έσπευσαν να διαψεύσουν τις αποκλειστικές πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο παράτασης του τρίτου προγράμματος, για λίγους μήνες μετά την προβλεπόμενη λήξη του τον Αύγουστο. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος μιλώντας χθες στο Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού – Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι ο στόχος για να κλείσουν όλα μέχρι το Εurogroup της 21ης Ιουνίου παραμένει αναλλοίωτος. Αν και όπως είπε μοιάζει με μαραθώνιο, τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο γρήγορα.
Οι πληροφορίες για παράταση του προγράμματος μπορεί να διαψεύστηκαν αλλά οι προβληματισμοί και τα προβλήματα πυκνώνουν. Στο μέτωπο των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης καταγράφονται ουσιαστικές καθυστερήσεις ενώ και το «ολιστικό» κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης κρίνεται πως χρίζει άμεσης συμπλήρωσης και εμβάθυνσης, συγκεντρώνοντας ήδη τις πρώτες κυβερνητικές ενστάσεις.
Σε αυτού του επιπέδου τις εκκρεμότητες, η κυβέρνηση μπορεί να αναστρέψει την εικόνα, εφόσον πραγματικά επιθυμεί να έρθει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα όμως, θα πρέπει να γεφυρωθούν και οι διαφορές ευρωζώνης – ΔΝΤ ώστε να υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Οι αποστάσεις ανάμεσά τους παραμένουν σημαντικές, αναφέρουν πληροφορίες. Μια πρώτη απόπειρα συνεννόησης ευρωζώνης και ΔΝΤ αναμένεται σήμερα στο πλαίσιο του Ουάσινγκτον γκρουπ, με τις προσδοκίες όμως να διατηρούνται χαμηλά.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέρνουν όλο και πιο κοντά ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο να ζητηθεί ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, ολοένα και ενισχύεται παρά αποδυναμώνεται επηρεάζοντας ευθέως και τους εκλογικούς σχεδιασμούς.
Χθες, στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης κοινών προβλέψεων, τα σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας συμφώνησαν ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι της τάξεως του 1,5%. Με έκθεσή της η Citi την ίδια ώρα, εκτιμούσε ρυθμό ανάπτυξης 1,4% φέτος και 1,5% του χρόνου με παράλληλη αδυναμία επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ( 3,2% φέτος και 3% το 2019), σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα εκθέσει την Ελλάδα πιο άμεσα στα πιθανά σοκ των διεθνών αγορών. Με άλλη έκθεση η Capital Economics θέτει επίσης τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,5% προειδοποιώντας ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη στη χώρα παραμένουν πολύ αδύναμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε την πρόβλεψή της στο 2%.
Τις επόμενες ημέρες και η Κομισιόν αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,9% για φέτος έναντι 2,5% που προέβλεπε λίγους μήνες νωρίτερα. Στο βαθμό όπου και οι επίσημες ανακοινώσεις (στις 4 Ιουνίου) της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις χαμηλότερων επιδόσεων, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: το ΔΝΤ θα ζητήσει διπλό μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019, περιπλέκοντας τους κυβερνητικούς εκλογικούς σχεδιασμούς. Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως χθες από την Ουάσινγκτον δεν έδωσε στίγμα προθέσεων στο επίμαχο ζήτημα.
Πηγή: News.gr