Ο "1ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος της Αθήνας" με την επωνυμία "Ακρόπολις", αλλά και παράλληλοι αγώνες δρόμου με την ονομασία "Τρέχοντας στην Αθήνα", θα γίνει πραγματικότητα στις 20 Μαϊου, αφού ΣΕΓΑΣ και Δήμος Αθηναίων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδιοργανώσουν τους αγώνες.

Ο “1ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος της Αθήνας” με την επωνυμία “Ακρόπολις”, αλλά και παράλληλοι αγώνες δρόμου με την ονομασία “Τρέχοντας στην Αθήνα”, θα γίνει πραγματικότητα στις 20 Μαϊου, αφού ΣΕΓΑΣ και Δήμος Αθηναίων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδιοργανώσουν τους αγώνες.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με την παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, που θέλησε να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της Πολιτείας στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα της πρωτεύουσας και όλης της χώρας.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν για τον αγώνα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, και η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου, Παναγιώτα Ψαράκη.

Η είδηση της ημέρας βγήκε από τον κ.Καμίνη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία της επίσημης ανακοίνωσης του αγώνα για να γνωστοποιήσει ότι ο Δήμος θα δώσει το όνομα του αγωνιστή της Ειρήνης και Βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, σε δρόμο της πόλης, ο οποίος θα γίνει γνωστός σε λίγες ημέρες αφού η απόφαση περάσει πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κ. Ψαράκη τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Ο Δήμος Αθηναίων και ιδιαίτερα ο ΟΠΑN έχει τη χαρά και την τιμή να συνεργάζεται για ακόμη μία φορά με το ΣΕΓΑΣ που έχει μεγάλη παράδοση στην άρτια διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων εδώ και πολλά χρόνια. Μαζί του θέλουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Η διοργάνωση είναι ακόμη ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για την Αθήνα. Είναι ένας νέος θεσμός αγώνων δρόμου που θα διεξάγεται σε ετήσια βάση και θα αποτελέσει ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, που επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα της συμμετοχής, της χαράς και του ευ αγωνίζεσθαι. Ο Δήμος Αθηναίων, ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα αθλητισμού, στηρίζει και καλλιεργεί το μαζικό αθλητισμό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ευελπιστώ ότι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες θα αγκαλιάσουν και αυτή τη εκδήλωση. Ευχαριστώ τον κ. Γερουλάνο, τον κ. Σεβαστή και τον κ. Καμίνη για τη συνεργασία και τη στήριξη των προσπαθειών μας».

Ο κ. Καμίνης ακολούθως είπε: «Με ξεχωριστή ικανοποίηση έχω σήμερα τη χαρά να αναφερθώ σε ένα γεγονός που θα μπορούσα να το εντάξω στη γενικότερη προσπάθεια αναγέννησης και τόνωσης της ζωής στην Αθήνα και ειδικότερα του ιστορικού κέντρου της. Γνωρίζετε ότι ο Δήμος αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη σημασία του αθλητισμού και τη ζωή της πόλης. Γι΄ αυτό η σημερινή Δημοτική αρχή προσπαθεί να στηρίζει και να ενισχύει την αθλητική δράση μέσα από τις υφιστάμενες δομές του Δήμου. Σημαντικότερο όμως για μας είναι να συμμετέχουμε και να συνεργαζόμαστε με τις αθλητικές ομοσπονδίες στη διοργάνωση αγώνων, όπως είναι ο ετήσιος διεθνής Μαραθώνιος, το ράλι Ακρόπολις, ο ποδηλατικός γύρος κ.α.

Κάθε αθλητικό γεγονός που διεξάγεται στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας, με μαζική συμμετοχή, συνδυασμένο με άλλες παράλληλες δράσεις, μεταβάλλεται σε λαϊκή γιορτή, σε έναν ύμνο χαράς θα μπορούσα να πω, που αλλάζει την όψη της πόλης και κυρίως τα συναισθήματα των κατοίκων της. Μετατρέπεται σε νότα αισιοδοξίας και πίστης ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, ότι είναι ένα σημείο για νέες προσπάθειες, παράδειγμα για συνεργασία και συλλογική δράση, έξω και πέρα από οποιεσδήποτε διαχωριστικές γραμμές ή δεσμεύσεις.

Η κ. Ψαράκη με τον κ. Σεβαστή συνεργάστηκαν με σύγχρονη αντίληψη, αναβαθμίζοντας και τον παραδοσιακό Γύρο της Αθήνας. Γνωρίζω ότι οι αθλητικοί αγώνες, που διοργανώνονται σε σταθερή βάση σε μία πόλη, ιδίως σε μία πρωτεύουσα και μία μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό πόλη όπως η Αθήνα, έχουν πολλαπλές ωφέλειες και δημιουργούν προστιθέμενη αξία και στην οικονομία.

Η διαδρομή του αγώνα δίνει από μόνη της ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα που εγγυάται προκαταβολικά την επιτυχία της διοργάνωσης και θα επιτρέψει να προβληθούν σημαντικά σημεία της πόλης, τα οποία θα γνωρίσουν όχι μόνο οι χιλιάδες δρομείς, αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας. Αν υποθέσουμε ότι στο Μαραθώνιο δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί κανένας εντός της διαδρομής, στον αγώνα αυτό υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Μπορεί κανείς να επιλέξει μία περιοχή και να δει εκεί τμήμα του αγώνα, μπορεί να μετακινηθεί είτε εσωτερικά είτε περιφερειακά και να συναντήσει τους δρομείς αλλού, ζώντας από κοντά και άμεσα την εξέλιξη του συναγωνισμού. Πιστεύω ότι για την Αθήνα ο αγώνας αυτός μόνο όφελος θα προσφέρει και σταδιακά η πόλη μας θα βάζει πολλά λιθαράκια για την αναζωογόνηση και αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, όχι στη θεωρία αλλά στην καθημερινή πράξη.

Επιτρέψτε μου μία ειδική αναφορά. Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1912, γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ένας άνθρωπος ο οποίος με το έργο του, την προσωπικότητά του, σφράγισε τον αθλητισμό, την ιατρική επιστήμη, την πολιτική, το παγκόσμιο κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Γνωρίζετε ότι ο διεθνής Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος για δεκαετίες στη μνήμη του. Εμείς στο Δήμο Αθηναίων θεωρούμε τη στιγμή ιδανική για να τιμήσουμε τη Γρηγόρη Λαμπράκη δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο της πρωτεύουσας, ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση στην πολυσήμαντη προσφορά του. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει στην Αθήνα δρόμος με το όνομα του Λαμπράκη. Το ιατρείο του το είχε σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Πατησίων. Σας καλώ στις 20 Μαϊου να είμαστε όλοι μαζί στη μεγάλη αθλητική γιορτή της Αθήνας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε στις ανάγκες της ομοσπονδίας για τη διοργάνωση ενός ημιμαραθωνίου και επισήμανε: «Η σκέψη να διοργανώσει ο ΣΕΓΑΣ έναν ημιμαραθώνιο είναι παλιά. Πρέπει να πω ότι ο ημιμαραθώνιος είναι επίσημο αγώνισμα αναγνωρισμένο από την IAAF και διεξάγονται Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήμάτα κάθε χρόνο. Δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα. Ως αθλητική ομοσπονδία είχαμε ένα κενό. Τα τελευταία χρόνια επανερχόταν στη σκέψη μας, αλλά μας είχε απορροφήσει η προσπάθεια της βελτίωσης του Κλασικού Μαραθωνίου.

Η δεύτερη σκέψη που κάναμε προφανώς ήταν μία συνεργασία. Ήταν φανερό ότι, αν υπήρχε μία συνεργασία στον κλασικό Μαραθώνιο, στον ημιμαραθώνιο χρειαζόταν να μπει ο Δήμος Αθηναίων στην υπόθεση αυτή ως ομότιμος εταίρος. Η διαδρομή δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τους αθλητές στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη από το Μαραθώνα στην Αθήνα, αλλά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πόλη μέσα στη συνολικότερη προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο και την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Ένα τρίτο στοιχείο ήταν η εποχή που θα το διοργανώναμε. Επιλέξαμε την Άνοιξη για να έχουμε μία σημαντική απόσταση από το κορυφαίο γεγονός του κλασικού Μαραθωνίου και να γεφυρώσουμε το 12μηνο προσφέροντας μία επίσημη αγωνιστική ευκαιρία στους δρομείς, που λίγο ή πολύ όσοι τρέχουν Μαραθώνιο κάνουν και ημιμαραθώνιο. Βρήκαμε ανταπόκριση από την πρώτη επαφή με την κ. Ψαράκη, τα βήματα ήταν γρήγορα στη συνέχεια κι έτσι βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να ανακοινώσουμε και θεσμικά την έναρξη αυτής της προσπάθειας που πιστεύω ότι θα έχει και μέλλον.

Πλέον ο Γύρος της Αθήνας μεταλλάσσεται και ενώνεται με τον ημιμαραθώνιο και τους άλλους αγώνες, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Αθήνας να ζήσουν ένα πανηγύρι για την Αθήνα. Θέλω να υπογραμμίσω την παρουσία του κ. Γερουλάνου, η οποία δείχνει το ενδιαφέρον του ίδιου αλλά και του Υπουργείου για κάθε νέο θεσμό που έρχεται να προσφέρει στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, ιδιαίτερα όταν έχει και κοινωνική διάσταση».

Τελευταίος μίλησε ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην εκδήλωση. Πρόκειται πραγματικά για ένα νέο και φρέσκο θεσμό, ο οποίος εντάσσεται στο ημερολόγιο πρόγραμμα της Αθήνας και τον οποίο εμείς ως Υπουργείο θα θέλαμε να δούμε να πηγαίνει καλά. Εχουμε κάθε λόγο να το θέλουμε αυτό. Το Υπουργείο μας, αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Κάτω από την ομπρέλα του το Υπουργείο μας έχει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό και δουλειά του είναι να βρίσκει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η πατρίδα μας και να το αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ψάχνουμε δηλαδή να δούμε ποια πράγματα μπορούν να αναβαθμιστούν, πού μπορούμε να δώσουμε αξία και προσπαθούμε να τα στηρίξουμε. Με αυτή τη λογική προσεγγίσαμε και τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ήταν για μας αδιανόητο να μην βρίσκεται μέσα στα μεγάλα γεγονότα και να έχει υποβαθμιστεί και τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα ήταν μία καλή ευκαιρία να συνεργαστούμε για την αναβάθμισή του.

Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί σε τέτοια γεγονότα δεν είχαμε δώσει σημασία. Η επιρροή ενός τέτοιου αγώνα στην Αθήνα υπολογίζεται οικονομικά στα 30 εκ. ευρώ, ενώ είναι τεράστια η προβολή της πόλης με παράπλευρα κέρδη. Το ίδιο κάναμε και με το ράλι Ακρόπολις, που επίσης ανέδειξε τον πλούτο της χώρας μας. Κανείς τουρίστας δεν πρόκειται να έλθει στην Αθήνα μόνο για τα αρχαία της. Προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες που θα πάρει κάποιος από την ελληνική πρωτεύουσα. Με την ίδια λογική προσεγγίσαμε την Ακαδημία του Πλάτωνα, αλλά και το ΟΑΚΑ, που είναι κλειστό στο κοινό.

Η Πολιτεία επενδύει εκεί που υπάρχουν άνθρωποι και αγκαλιάζουν με αγάπη αυτό που διαθέτει η χώρα. Στο Μαραθώνιο πήγαμε όχι απλά επειδή ήταν ο Μαραθώνιος της Αθήνας, αλλά επειδή βρήκαμε στο ΣΕΓΑΣ την ανταπόκριση να επενδύσουμε. Το ίδιο έγινε και με την Ακαδημία Πλάτωνος, να δείτε πώς συμπεριφέρονται οι κάτοικοι της γειτονιάς, πώς βλέπουν το χώρο που ζουν και πώς τον αγκαλιάζουν. Εκεί λες ότι κάτι γίνεται και μπορεί η Πολιτεία να επενδύσει. Το ίδιο και στη νέα αυτή διοργάνωση που είδαμε έτοιμους να συνεργαστούν το Δήμο Αθηναίων και το ΣΕΓΑΣ, αφού αξίζει τον κόπο».

Το «ACROPOLIS HALF MARATHON & ATHENS RUN 2012» είναι ουσιαστικά τρεις αγώνες, που θα γίνουν την Κυριακή 20 Μαϊου. Πρόκειται για τον «Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Αθήνας», με την παράλληλα διεξαγωγή και του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ημιμαραθωνίου δρόμου απόστασης 21.100μ, τον αγώνα 8 χλμ ανδρών και γυναικών και τα 3 χλμ μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων.

Όλες οι διαδρομές θα έχουν εκκίνηση τα Προπύλαια του Παναθηναϊκού σταδίου και τερματισμό μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Ζαππείου. Ο Ημιμαραθώνιος και τα 8 χλμ θα ξεκινήσουν στις 09.00 και τα 3 χλμ στις 11.00 και θα διέλθουν από κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.