Το σκηνικό που είδαμε πέρυσι, με τον Πανελλήνιο να προσκομίζει φακέλους στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να απορρίπτονται ο ένας μετά τον άλλο, δε θέλουν να επαναληφθεί και φέτος. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον ΕΣΑΚΕ, αλλά και στην ΕΟΚ, με τις δύο αρμόδιες αρχές του ελληνικού μπάσκετ να επιθυμούν να δουν ένα Πρωτάθλημα που θα αποπνέει μια… σοβαρότητα.
Έτσι έχουν ξεκινήσει τα σχέδια για την Α1 της νέας σεζόν (2012-13), η οποία θα περιλαμβάνει κάποιες καινοτομίες με στόχο να μην διεξαχθεί πάλι μια διοργάνωση με 13 ομάδες αφενός και αφετέρου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα όπως αυτό του Αμαρουσίου, το οποίο τυρανήθηκε ουκ ολίγο από τα πολλά οικονομικά προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς και έφτασε να παίζει κυρίως με νεαρούς μπασκετμπολίστες, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν αγωνιστεί σε παιχνίδια της Α1.
Σχέδια που δίνουν ελπίδες σε αρκετές ομάδες και δη σε εκείνες της Α2, που αναζητούν εναγωνίως την άνοδο στη «μεγάλη» κατηγορία. Όπως; Η ΑΕΚ πρώτα απ’ όλα, αλλά και η Νέα Κηφισιά και οι Ίκαροι Σερρών. Η επαρχία έχει δείξει ότι μπορεί να βγάλει ανταγωνιστικά σωματεία, ενώ όσον αφορά στην «Ένωση» πρόκειται για μια ομάδα με μακρά ιστορία και με πολύ κόσμο πίσω της. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόσιες αρχές προσανατολίζονται στο να θέσουν και κάποια άλλα κριτήρια για τη συμμετοχή των ομάδων στο Πρωτάθλημα της Α1. Τα βαθμολογικά θα ισχύσουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί εξ αρχής. Κοινώς, το Μαρούσι υποβιβάστηκε και… τέλος, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Πανελευσινιακό που προβιβάστηκε και θα παίξει στην κατηγορία ερχόμενος από την Α2. Από εκεί και πέρα αναμένεται η δεύτερη ομάδα που θα προέλθει από τη 2η κατηγορία και όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι ο Απόλλωνας Πατρών.
Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως δε μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και κάποιες από τις τρεις άλλες ομάδες που προαναφέραμε. Ο λόγος έιναι ότι οι αρμόδιοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να κινηθούν στα πρώτυπα της Ευρωλίγκα και να χορηγήσουν μια «wild card» για τη συμμετοχή ομάδας στην Α1. Τα στοιχεία που θα ληφθούν υπ’ όψιν θα είναι η οικονομική κατάσταση, αλλά και η φερρεγυότητα του συλλόγου, το γήπεδο που θα επιλέξει, αλλά και η γενικότερη «δύναμη» που έχει, βάσει φιλάθλων και η εμπορική αξία της, καθώς τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι αυτά που αποφέρουν χρήματα πλέον στις ΚΑΕ, καθώς η διαφήμιση έχει «πεθάνει» στην ουσία.
Έτσι, και για να το κάνουμε πιο αναλυτικό, ακόμη και ο 4ος της Α2 θα έχει δικαίωμα να διαπραγματευθεί την άνοδο του στην Α1. Περιμένουμε να δούμε λοιπόν τι μέλλει γεννέσθαι στο Πρωτάθλημα της Α1, πόσους φακέλους θα απορρίψει φέτος η ΕΕΑ και πόσο έγκαιρα θα το πράξει (σ.σ. πέρυσι έφτασε Δεκέμβριος) και από εκεί και πέρα πως θα κινηθεί ο ΕΣΑΚΕ, που συνεργάζεται πλέον με την ΕΟΚ -σε αρκετά θέματα- για να δημιουργηθεί αυτό το… καινοτόμο Πρωτάθλημα.