Στη σκιά των καταγγελιών για «βουτιές» στην επετηρίδα στις πρόσφατες προαγωγές στη Δικαιοσύνη η διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πρακτικό της καταγράφει τις θέσεις της για τήρηση της σειράς αρχαιότητας των προέδρων και αντιπρόεδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο.

Η Ολομέλεια αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή».

«Οι παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν –ούτε εξηγήθηκαν- όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του» υπογραμμίζουν στο πρακτικό τους οι δικαστές του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Η μη παραβιάση της αρχαιότητας «αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι δικαστές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Ανάμεσα τους και η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου η οποία αποχώρησε με αποτέλεσμα να προεδρεύσει η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Φλωρεντία Καλδή.

Το πρακτικό της διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης.