Την απόφασή της να εμμείνει στη θέση της ότι εναλλακτικές μορφές οικογένειας συνιστούν εκτροπές του οικογενειακού θεσμού, έλαβε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προ της επικείμενης κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Η ΔΙΣ, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας της 17ης Οκτωβρίου 2013, όταν ασχολήθηκε αναλυτικά με τον θεσμό της οικογενείας στο πλαίσιο της σύγχρονης κρίσης, την οποία απόφαση επικαιροποίησε η ΔΙΣ στη Συνεδρία της 19ης Ιουνίου 2015.
Στην απόφαση, τότε, μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι “φαινόμενα-εκτροπές εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων” και υπογραμμιζόταν ότι “από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων”.
Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας της για τον Δεκέμβριο -χθες και σήμερα-, μεταξύ άλλων ενημερώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ταξίδι του στη Γερμανία, το οποίο πραγματοποίησε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να συμβάλει στο υπό σύσταση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Επιπλέον, αποφάσισε την πρώτη ημέρα των εργασιών της τον Ιανουάριο 2016, στις 12.1.2016, να πραγματοποιηθεί απογευματινή συνεδρία της με αντικείμενο συζήτησης το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Μάλιστα, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας και την προώθηση εκδηλώσεων και δράσεων για την αντιμετώπισή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αύριο στη 1.00 μ.μ. θα υπογράψει με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΙΔΕΜΕΔ).