Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο Novasports.gr τη νίκη του ελλιπή Ολυμπιακού επί της Τσεντεβίτα στην Κροατία, αλλά και για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Λοκομοτίβ Κούμπαν στο ΟΑΚΑ.

Την στιγμή που ο Ολυμπιακός υποχρέωσε την μπασκετική Ευρώπη να υποκλιθεί βαθιά στο πνεύμα νικητή που κουβαλάει αυτή η ομάδα με τον θρίαμβο επί της Τσεντεβίτα στην Κροατία χωρίς τέσσερις βασικούς παίκτες, ο Παναθηναϊκός έμπαινε σε περιπέτειες, καθώς έχασε από την Λοκομοτίβ Κουμπάν στο ΟΑΚΑ και η πρόκριση του στους 16 κρέμεται από μια κλωστή! Μιλάμε για το απόλυτο κοντράστ ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες που ξεκίνησαν πολύ διαφορετικά την σεζόν, αλλά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρέθηκαν και πάλι σε αντίθετες κατευθύνσεις! Ο κακός Ολυμπιακός μεταμορφώθηκε σε καμικάζι και ο καλός Παναθηναϊκός ψάχνει απεγνωσμένα για αγωνιστική ταυτότητα και λύσεις. 

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι κακώς (και εμείς) και όλος ο μπασκετικός κόσμος κάνει συγκρίσεις ανάμεσα σε πράσινους και κόκκινους, γιατί σε αυτή την πορεία στην Ευρωλίγκα δεν αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον, αλλά διαφορετικούς αντιπάλους. Ουσιαστικά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός καλούνται να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και να βρουν λύσεις στα δικά τους προβλήματα. Από το πως θα διαχειριστούν τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά, αλλά και αυτά που έχουν από το ξεκίνημα της περιόδου, θα εξαρτηθεί και το πόσο μακριά θα πάνε.
Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, έκαναν κατάθεση ψυχής απέναντι στην Τσεντεβίτα, μια ομάδα που μετρούσε έξι διαδοχικές νίκες σε Ευρωλίγκα και Αδριατική λίγκα. Οι απουσίες των Σπανούλη, Πρίντεζη, Γιανγκ και ο τραυματισμός του Λοτζέσκι στην διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου έκαναν την αποστολή της ομάδας του Σφαιρόπουλου να μοιάζει ακατόρθωτη. Στην πράξη, όμως, ο πρωταθλητής Ελλάδος αποδείχθηκε σύγχρονη Λερναία Υδρα! Για κάθε απόντα, οι συμπαίκτες του φρόντισαν να κάνουν ότι έπρεπε για να καλύψουν το όποιο κενό είχε δημιουργηθεί. Ο Μάτζαρης, ο Παπαπέτρου, ο Χάντερ, ο Αγραβάνης, ο Στρόμπερι, ο Αθηναίου ανέβασαν το επίπεδο της απόδοσης τους εκεί που απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Το σημείο κλειδί για την επικράτηση της ελληνικής ομάδας ήταν η αμυντική της βελτίωση από το δέκατο λεπτό και μετά. Η πίεση στην μπάλα έγινε ασφυκτική, οι σταρ της Κροατικής ομάδας δεν έβρισκαν διαδρόμους και όσο περνούσε ο χρόνος η αυτοπεποίθηση των παικτών του Ολυμπιακού έγινε τόσο ισχυρή, ώστε κέρδιζαν κάθε μονομαχία, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Το μεγάλο κέρδος για τον Σφαιρόπουλο ήταν η εμφάνιση του Παπαπέτρου, ο οποίος έπαιξε σαν βετεράνος τόσο στο τρία, όσο και στο τέσσερα, έκανε φάσεις που έδειξε όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και την προσωπικότητα του, ενώ ήταν εξίσου συγκεντρωμένος και σημαντικός, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Στα μεγάλα συν ήταν και η παρουσία του Αθηναίου που με το σουτ δίνει λύσεις, η αποδοχή εκ μέρους του Στρόμπερι, του ρόλου που έχει στην ομάδα στην άμυνα και στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά και το γεγονός ότι ο Αγραβάνης ήταν θετικός τόσο στο τέσσερα, όσο και στο πέντε.  

Η Τσεντεβίτα πλήρωσε το γεγονός ότι ξαφνικά αισθάνθηκε φαβορί λόγω των απουσιών του Ολυμπιακού. Εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι με νέο αμερικάνο, τον Ουόκερ, επέστρεψε από τον τραυματισμό του και ο Γιόριτς και έτσι χάθηκε η συνοχή της ομάδας που είχε φέρει τα καλά αποτελέσματα των προηγουμένων εβδομάδων.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, καλείται να βρει άμεσα ένα παίκτη που θα παίξει τον ρόλο του Γιανγκ, γιατί όπως φάνηκε και στο Ζάγκρεμπ, ο Μιλουντίνοφ δεν είναι έτοιμος να καλύψει το κενό του αμερικανού, όχι τόσο στην επίθεση, όσο στην άμυνα. Η αγορά έχει λύσεις αυτή την στιγμή, αλλά είναι σημαντικό να αποκτηθεί κάποιος που να μην χαλάσει την χημεία της ομάδας η οποία βρίσκεται σε αξιοθαύμαστο επίπεδο.    

Τι δεν πουλάνε τα γραφεία των μάνατζερ

Αντίθετα με τον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό τα πράγματα έχουν πάρει στραβή στροφή. Η ήττα από την Λοκομοτίβ στο ΟΑΚΑ δημιουργεί δύο σοβαρά προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με την συνέχεια της διοργάνωσης και το τι μπορεί να κάνει τελικά ο Παναθηναϊκός στην φετινή Ευρωλίγκα. Κάθε παιχνίδι από εδώ και εμπρός, αρχής γενομένης με αυτό απέναντι στην Καρσίγιακα στην Τουσκία, την επόμενη εβδομάδα, θα είναι τελικός. Μια νέα αποτυχία, ουσιαστικά θα έθετε τον Παναθηναϊκό εκτός ΤΟΠ 16, ή στην καλύτερη περίπτωση θα σταματούσε να έχει την τύχη του στα χέρια του. 

Πέρα, όμως, από το τι θα γίνει στην συνέχεια, το κύριο πρόβλημα του Τζόρτζεβιτς είναι το αγωνιστικό. Οι πράσινοι έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να σταματήσουν κανέναν στην άμυνα τους, με απόδειξη τους 20 πόντους που έβαλε ο Ντιλεϊνι στο τρίτο δεκάλεπτο του αγώνα της Παρασκευής, ενώ στην επίθεση δεν υπάρχει πλέον κανένα σταθερό σημείο αναφοράς. 

Η ανάγκη του τριφυλλιού για ενίσχυση τόσο στην γραμμή των ψηλών, όσο και στα γκαρντ είναι ολοφάνερη. Ο Ραντούλιτσα και ο Γκιστ δυσκολεύονται να μαρκάρουν ζευγάρια ψηλών όπου υπάρχουν δύο αθλητικοί ψηλοί, ενώ και όταν μπαίνει ο φιλότιμος Κούζμιτς τα πράγματα δεν βελτιώνονται και πολύ. Η απόκτηση ενός αθλητικού τέσσερα πέντε θα βοηθούσε αρκετά την κατάσταση και θα έδινε ένα επιπλέον στόχο σε πασέρ όπως ο Καλάθης και ο Διαμαντίδης που δεν μπορούν να παίξουν πικ εντ ρολ όπως για παράδειγμα παλιότερα με τον Λάσμε.  

Στους κοντούς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αλλά εκεί υπάρχει η αναμονή της επιστροφής του Παπά που δικαιολογεί την επιλογή της μη απόκτησης παίκτη. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει πέντε ξένους, άρα μπορεί να προσθέσει ένα ακόμη αθλητή στο ρόστερ του χωρίς να χρειαστεί να διώξει κάποιον. 

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν τελικά το πρόβλημα του Παναθηναϊκού λύνεται με ένα ή, δύο παίκτες ακόμη. Η αίσθηση μας είναι ότι ακόμη και αν πάρει δύο εξαιρετικούς παίκτες η βελτίωση δεν θα είναι τέτοια ώστε να αλλάξει η μοίρα της ομάδας και η ροή της σεζόν. 
Ο Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα που δεν έχει κορμό από την περασμένη χρονιά και χτίζει από το μηδέν. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση απαιτείται χρόνος και δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί από κάποιο γραφείο πώλησης  αθλητών. Αμφιβάλλουμε, όμως, αν υπάρχει η απαιτούμενη υπομονή και η εμπιστοσύνη για να υπάρξουν αποτελέσματα με αυτή την τακτική…

Αντί επιλόγου : Σε αυτόν τον Παναθηναϊκό θα ήταν πολύ σημαντικό αν είχαν ρόλο οι νεαροί Έλληνες παίκτες και αν ο κόσμος έβλεπε ότι τουλάχιστον το συγκεκριμένο πλάνο προχωράει. Αν είναι να χάνει τους αγώνες η ομάδα θα ήταν σπουδαίο να υπήρχε τουλάχιστον το κέρδος των εμπειριών από τους πιτσιρικάδες. Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει τότε;