O Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ και, εκ των συντονιστών του 16ου Συνεδρίου της ΕλλΕΕΔΑΑ, Γεώργιος Τζέτζης, παραχώρησε συνέντευξη και -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες των εργασιών, όσο και στη συμβολή της Eπιστημονικής Εταιρίας στη διοίκηση και οργάνωση του Αθλητισμού.
1. Ποιοι είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες του 16ου συνεδρίου της ΕλλΕΕΔΑΑ και πού αυτό αποσκοπεί;
Ο γενικός τίτλος του συνεδρίου είναι: «Στρατηγικές Ανάπτυξης και Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση του Αθλητισμού και της Αναψυχής». Συμπεριλαμβάνονται 9 στρογγυλές τράπεζες με θέματα που αφορούν τους αθλητές και τον επαγγελματικό αθλητισμό, τον αθλητισμό αναψυχής, τα γυμναστήρια και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα αθλητικά γεγονότα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και την τεχνολογία και διαδίκτυο ως μέσα επιχειρηματικής καινοτομίας.
Ειδικότερα οι στρογγυλές τράπεζες έχουν θέμα:
1η «Οργανωτικά προβλήματα και εμπειρίες των αθλητών αγωνιστικού
αθλητισμού»
2η: «Επαγγελματικός αθλητισμός. Πρότυπα και εμπόδια ανάπτυξης»
3η: «Μοντέλα ανάπτυξης αθλητισμού αναψυχής».
4η Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «ΜΜΕ και Αθλητισμός. Καλές πρακτικές συνεργασίας»
5η «Τάσεις και προοπτικές για τους επαγγελματίες του fitness στην Ελληνική και Διεθνή αγορά»
6η «Αθλητισμός και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οργανωτικά πρότυπα και μοντέλα διοίκησης»
7η: «To διαδίκτυο ως μέσο τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας»
3η ενότητα Παρουσίαση επιστημονικών εργασιών.
8η Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Οργάνωση και διοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Προϋποθέσεις αποδοτικής λειτουργίας»
9η Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Καλές πρακτικές στην διοργάνωση αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων»
2. Τι σημαίνει στην πράξη ορθή-επιστημονική-επαγγελματική διοίκηση και οργάνωση του Αθλητισμού;
Σημαίνει εφαρμογή των αρχών και θεωριών του επιστημονικού αθλητικού μάνατζμεντ, αθλητικού μάρκετινγκ και των συναφών επιστημών για τη σωστή διαχείριση των αθλητικών θεμάτων. Η βιομηχανία του αθλητισμού είναι τεράστια και το αθλητικό προϊόν και υπηρεσίες είναι ιδιαίτερες και γι’ αυτό απαιτεί σωστή τεχνοκρατική διαχείριση.
3. Κατά πόσο έχει συμβάλλει η ΕλλΕΕΔΑΑ προς αυτήν την κατεύθυνση της διοίκησης και οργάνωσης του Αθλητισμού; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν άμεσα και κατά πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει το 16ο συνέδριο;
Η ΕλλΕΕΔΑΑ προσπαθεί να προάγει την τεχνοκρατική διοίκηση του αθλητισμού προς όφελός του με τη δημιουργία και διάδοσης γνώσης μέσω συνεδρίων, άρθρων, ερευνών και μελετών. Τα εμπόδια είναι πολλά αφενός εξ’ αιτίας κατεστημένων, συμφερόντων ή άγνοιας. Επίσης η μεγάλη σχέση που έχουμε με τα σπορ μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε και να τα διαχειριστούμε.
4. Στην εποχή της κρίσης, πόσο μπορεί να στηριχτεί η ελληνική οικονομία μέσω της καινοτομίας και της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο χώρο του Αθλητισμού; Ποιους τρόπους προτείνει η ΕλλΕΕΔΑΑ για να γίνει αυτό;
Η βιομηχανία των σπορ επηρεάζεται αλλά όχι σημαντικά από την κρίση. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Επιτυχημένες στρατηγικές αθλητικού μάρκετινγκ μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών και των καινοτόμων ιδεών που παρουσιάζονται.
5. Η ΕλλΕΕΔΑΑ έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους αθλητικούς κρατικούς φορείς, ώστε να προωθηθούν άμεσα τα συμπεράσματα που θα προκύψουν μέσα από τις εργασίες και τις διαδικασίες του 16ου συνεδρίου της; Τι έχει δείξει η εμπειρία από τα συνέδρια που προηγήθηκαν;
Η ΕλλΕΕΔΑΑ προσκαλεί κάθε φορά τους αθλητικούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους προκειμένου να μοιραστεί προβληματισμούς και να υποδείξει καλές πρακτικές ανάπτυξης. Στέλνει και τα συμπεράσματα στους φορείς. Ενώ τα βήματα είναι πολύ αργά διαχρονικά φαίνεται αποδοχή των ιδεών που η ΕλλΕΕΔΑΑ πρεσβεύει.